ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Έρχονται τα χάπια που θα μας κάνουν να ερωτευόμαστε;

έρχονται-τα-χάπια-που-θα-μας-κάνουν-να-ε-896490

Θα μπορούσε να είναι… το σενάριο μιας ταινίας επιστημονικού περιεχομένου. Όμως αυτό που θα σας περιγράψουμε παρακάτω είναι κάτι πέρα για πέρα αληθινό.

Βέβαια, δεν έχει ακόμα έρθει στη ζωή μας, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν αυτή η μέρα είναι πολύ κοντά.

Σύμφωνα με ακαδημαϊκό της Οξφόρδης, τα χάπια που προκαλούν συναισθήματα αγάπης στον εγκέφαλο είναι «στον ορίζοντα».

Όπως μεταδίδει η Huffington Post, η δρ. Αννα Μαχίν, μια εξελικτική ανθρωπολόγος και συγγραφέας του Why We Love, είπε ότι οι επιστήμονες γνωρίζουν τώρα αρκετά για τη νευροχημεία ώστε να δημιουργήσουν χάπια που θα μπορούσαν να ξεγελάσουν το σώμα (ώστε να βρεθεί) σε μια κατάσταση που προκαλείται από αγάπη.

Αυτά τα χάπια θα μπορούσαν ενδεχομένως «να ενισχύσουν τις ικανότητές μας να βρούμε την αγάπη – ή να αυξήσουν την πιθανότητα να μείνουμε ερωτευμένοι όταν (αυτό) είναι λίγο δύσκολο».

«Εγείρονται πολλά ηθικά ερωτήματα… αλλά τα χάπια αγάπης είναι σίγουρα στον ορίζοντα» είπε στο Cheltenham Science Festival.

Πώς θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα χάπια;

Η δρ Μαχίν πιστεύει ότι τέτοια χάπια θα μπορούσαν να συνταγογραφηθούν από επαγγελματίες που παρέχουν θεραπεία σε ζευγάρια σε διάστημα τριών έως πέντε ετών. Αλλά γεννάται το ερώτημα: θα δίνουν ή όχι αυτά τα χάπια οι άνθρωποι απλώς σε οποιονδήποτε (και σε όλους) που τους αρέσει;

Μπορεί να ακούγεται φουτουριστικό, αλλά μελέτες έχουν δείξει εδώ και καιρό μια σχέση μεταξύ ορισμένων χαπιών και συναισθηματικής εγγύτητας.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι το MDMA «ενισχύει τα συναισθήματα εγγύτητας με τους άλλους» – και έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν στη θεραπεία ζευγαριών.

«Το MDMA χρησιμοποιήθηκε ευρέως τη δεκαετία του 1970 από συμβούλους ζευγαριών στις ΗΠΑ για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να επαναφέρουν τους γάμους τους – με ατεκμηρίωτα καλά αποτελέσματα», εξήγησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας ο Ντέιβιντ Νατ, καθηγητής νευροψυχοφαρμακολογίας στο Imperial College.

Πώς θα λειτουργούν;

Η δρ. Μαχίν υπέθεσε ότι οποιαδήποτε «φάρμακα αγάπης» στο μέλλον πιθανότατα θα ενισχύουν την ωκυτοκίνη, που συχνά αποκαλείται «ορμόνη της αγάπης», λόγω του γεγονότος ότι προκαλεί συμπεριφορές «δεσίματος» και συναισθήματα. Η ορμόνη απελευθερώνεται σε μεγάλες ποσότητες κατά τη διάρκεια του σεξ, του θηλασμού και του τοκετού, αλλά τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι συμβάλλει στα αρχικά στάδια του ερωτικού ραντεβού.

«Η ωκυτοκίνη θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη μέσα σε μια δεκαετία για να πάρουν οι άνθρωποι μια δόση πριν βγουν έξω το βράδυ του Σαββάτου – περίπου όπως ένα ποτήρι προσέκο» λέει η δρ. Μαχίν.

Το μαζικό μάρκετινγκ χαπιών αγάπης και φίλτρων εξακολουθεί να είναι λίγο υποθετικό, αλλά ο καθηγητής Νατ πιστεύει ότι θα δούμε σύντομα το MDMA να έχει άδεια χρήσης για παθήσεις όπως η Διαταραχή Τραύματος και Μετατραυματικού Στρες (PSTD) και θα μπορούσε να ακολουθήσει η χρήση παρόμοιων χαπιών στη θεραπεία σχέσεων.

in.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου