ΔΙΕΘΝΗ

Κόροναϊός: Γερμανία και Αυστρία προετοιμάζονται για νέο κύμα τον Σεπτέμβριο

κόροναϊός-γερμανία-και-αυστρία-προετ-897446

Σχέδιο προετοιμασίας για ενδεχόμενο νέο κύμα κοροναϊού το φθινόπωρο προωθεί ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ, ο οποίος πάντως θεωρεί το «μεσαίο» σενάριο μιας «όχι ιδιαίτερα επικίνδυνης παραλλαγής», ως επικρατέστερο, ενώ αναμένει τα «προσαρμοσμένα» εμβόλια το νωρίτερο τον Σεπτέμβριο.

Αυτή τη στιγμή στη Γερμανία επικρατεί η υποπαραλλαγή ΒΑ. 2 της παραλλαγής «Όμικρον», αλλά το ποσοστό της υποπαραλλαγής ΒΑ.5 αυξάνεται, δήλωσε ο κ. Λάουτερμπαχ. «Ακόμη και αν αποδειχτεί πιο μεταδοτική από τις ΒΑ. 1 και ΒΑ. 2, δεν πρόκειται για ιδιαίτερα επικίνδυνη παραλλαγή», διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας και καθηγητής Λοιμωξιολογίας.

Τρία πιθανά σενάρια

Το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στη διαχείριση της πανδημίας ζήτησε χθες, Τετάρτη, από τον κ. Λάουτερμπαχ ταχύτατη προετοιμασία για το φθινόπωρο και τον χειμώνα και παρουσίασε τρία πιθανά σενάρια. Ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή θεωρεί επικρατέστερο το μεσαίο σενάριο, με τις λιγότερο σοβαρές επιπτώσεις, «αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι θα υπάρξουν νέες παραλλαγές, πιο μεταδοτικές και πιο επικίνδυνες», τόνισε.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας, ο Καρλ Λάουτερμπαχ σημείωσε ότι ιδιαίτερα σημαντικό είναι να υπάρχει επάρκεια νέων εμβολίων, προσαρμοσμένων στις παραλλαγές, και ανέφερε ότι η Moderna έχει «πολλά υποσχόμενα δεδομένα», ενώ υπάρχει επαφή της κυβέρνησης και με την BioNTech. «Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξουν πολύ καλά προσαρμοσμένα εμβόλια», πρόσθεσε και διαβεβαίωσε ότι στόχος όλων είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα από άποψη προστασίας με τον μικρότερο δυνατό περιορισμό ελευθεριών.

Τα εμβόλια έχουν περιπέσει σε «ανυποληψία»

Ανάλογη είναι η εικόνα που παρουσίασε και ο αυστριακός υπουργός Υγείας Γιοχάνες Ράουχ, κάνοντας λόγο για νέα κύματα της πανδημίας όχι μόνο φέτος, αλλά και στο μέλλον. «Μπορούμε όμως να κάνουμε πολλά για να περιορίσουμε τα κρούσματα και να ανακουφίσουμε το σύστημα υγείας. Η μέθοδος που επιλέγουμε είναι ο εμβολιασμός», δήλωσε ο κ. Ράουχ και τόνισε ότι ο εμβολιασμός μπορεί να έχει περιπέσει σε «ανυποληψία», επειδή δεν εμποδίζει τη μόλυνση, αλλά «δεν είναι αυτό το μήνυμα, καθώς προστατεύει από το να αρρωστήσει κάποιος βαριά και να καταλήξει στο νοσοκομείο ή και στην εντατική».

Ο κ. Ράουχ προέβλεψε ακόμη ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν και πάλι το καλοκαίρι, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν είναι για την ώρα ορατό ένα lockdown, ενώ βασικός στόχος είναι να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία. Η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας θα επανέλθει το φθινόπωρο, «διότι είναι το ηπιότερο μέτρο», πρόσθεσε.

in.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου