ΥΓΕΙΑ

Δεν πρέπει να πλένουμε τα πιάτα με σφουγγάρι και αυτός είναι ο λόγος

δεν-πρέπει-να-πλένουμε-τα-πιάτα-με-σφου-897716

Το πλύσιμο των πιάτων και των μαγειρικών σκευών είναι κάτι που, είτε μας αρέσει είτε όχι, δεν μπορούμε να αποφύγουμε.

Ειδικά αν δεν έχουμε πλυντήριο, η επιλογή του να μπούμε στον νεροχύτη είναι μονόδρομος.

Πόσοι όμως γνωρίζουμε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε σφουγγάρι αλλά βούρτσες;

Σύμφωνα με νέα έρευνα στη Νορβηγία, η σαλμονέλα κι άλλα βακτήρια αναπτύσσονται και επιβιώνουν καλύτερα στα σφουγγάρια παρά στις βούρτσες. O λόγος είναι ότι τα σφουγγάρια δεν στεγνώνουν ποτέ.

«Ένα και μόνο σφουγγάρι μπορεί να φιλοξενήσει μεγαλύτερο αριθμό βακτηρίων από τον πληθυσμό του πλανήτη Γη», δήλωσε ο Trond Moretro, ερευνητής στο Nofima, ένα νορβηγικό ινστιτούτο έρευνας τροφίμων.

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Applied Microbiology, υπογραμμίζεται ότι μπορεί πολλά βακτήρια να μην είναι επιβλαβή. Ωστόσο, αυτά που είναι, όπως η σαλμονέλα, μπορεί να μεταφερθούν από τα σφουγγάρια στα χέρια, σε επιφάνειες της κουζίνας και άλλα αντικείμενα και να οδηγήσουν, πιθανώς, σε ασθένειες.

«Το σφουγγάρι είναι υγρό και συσσωρεύει υπολείμματα τροφής που αποτελούν, επίσης, τροφή για τα βακτήρια, οδηγώντας σε ταχεία ανάπτυξη βακτηρίων», εξήγησε ο Trond Moretro.

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν έχει σημασία το πώς ή πόσο συχνά καθαρίζει κανείς το σφουγγάρι: «Ο τρόπος με τον οποίο οι καταναλωτές χρησιμοποιούσαν τα σφουγγάρια τους δεν είχε μεγάλη σημασία όσον αφορά την ανάπτυξη βακτηρίων. Είναι πολύ δύσκολο για τους καταναλωτές να αποφύγουν την ανάπτυξη βακτηρίων στα σφουγγάρια εφόσον αυτά δεν αντικαθίστανται καθημερινά».

Σφουγγάρι ή βούρτσα

Στο πλαίσιο της έρευνας, συγκεντρώθηκαν τα σφουγγάρια από τις κουζίνες 20 κατοίκων της Πορτογαλίας, αλλά και 35 βούρτσες και 14 σφουγγάρια από κουζίνες κατοίκων στη Νορβηγία.

Όλα τα πορτογαλικά σφουγγάρια χρησιμοποιούνταν για το πλύσιμο των πιάτων. Μάλιστα, τα 19 από τα 20 χρησιμοποιούνταν πέντε έως έξι φορές την εβδομάδα ή και συχνότερα.

Από τις βούρτσες που συλλέχθηκαν στη Νορβηγία, 32 από τις 35 χρησιμοποιήθηκαν πέντε έως έξι φορές την εβδομάδα ή συχνότερα, ενώ μικρότερη ήταν η χρήση των σφουγγαριών.

Το βασικό συμπέρασμα της μελέτης ήταν ότι οι βούρτσες, οι οποίες στεγνώνουν μεταξύ των χρήσεων, έχουν μικρότερο αριθμό βακτηρίων.

«Δεδομένου ότι η βούρτσα στεγνώνει πολύ γρήγορα, τα επιβλαβή βακτήρια θα πεθάνουν. Επίσης, οι περισσότερες βούρτσες έχουν λαβή που αποτρέπει την άμεση επαφή του χεριού με πιθανά επιβλαβή βακτήρια, σε αντίθεση με τα σφουγγάρια», υπογράμμισε ο Trond Moretro.

in.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου