ΥΓΕΙΑ

Άνοια: «Πάτησες» τα 50; Το τρόφιμο που θωρακίζει τον εγκέφαλο και μειώνει τη φλεγμονή

άνοια-πάτησες-τα-50-το-τρόφιμο-που-θωρ-901787

Σε φύλακα της μνήμης των ηλικιωμένων αποδεικνύεται μισή κούπα από αυτό το εύγευστο και δροσερό φρούτο, που μπορούμε να το καταναλώσουμε ακόμα και κατεψυγμένο καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

Στην παρούσα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrients , οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι στο Οχάιο παρακολούθησαν 33 παχύσαρκους ενήλικες με ήπια έκπτωση της μνήμης, οι οποίοι κατανάλωναν τα βατόμουρα για τρεις μήνες. Αφού ολοκληρώθηκε η συγκεκριμένη περίοδος παρακολούθησης, οι ερευνητές παρατήρησαν σημαντική βελτίωση στη μνήμη τους, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν είχαν καταναλώσει τα συγκεκριμένα φρούτα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το συστατικό εκείνο που θωρακίζει το μυαλό από τα συμπτώματα της άνοιας είναι ανθοκυανίνες, ένα είδος φλαβονοειδούς που μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή.

Ωστόσο, σημειώνουν ότι ήταν δύσκολο να συσχετίσουν ακριβώς τη θετική συμβολή των βατόμουρων στη μνήμη, καθώς πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης και το δείγμα ήταν μικρό.

Κατά τη διάρκεια του πειράματος, όλοι οι συμμετέχοντες δεν κατανάλωναν κάποιο άλλο φρούτο. Στους μισούς από αυτούς, δόθηκε ένα διαλυτό σε νερό συμπλήρωμα βατόμουρου, ισοδύναμο με μισή κούπα βατόμουρα, ενώ στους υπόλοιπους συμμετέχοντες δόθηκε ένα εικονικό συμπλήρωμα (placebo).

Mετά από 12 εβδομάδες, παρατηρήθηκαν διαφορές ανάμεσα στις δύο ομάδες των συμμετεχόντων, όπως σημειώνει και ο δρ. Robert Krikorian, ψυχολόγος και επικεφαλής της μελέτης: «Τα ευρήματά μας ανέδειξαν βελτιωμένη εκτελεστική ικανότητα σε όσους είχαν καταναλώσει τα βατόμουρα, συμβάλλοντας σημαντικά στην προστασία έναντι της γνωστικής έκπτωσης, όταν εφαρμόζεται νωρίς σε άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο, όπως της μέσης ηλικίας με αντίσταση στην ινσουλίνη».

Πηγή: ygeiamou

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου