ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Covid: Ασθενείς που πήραν το χάπι της Pfizer ανέφεραν υποτροπή παρά τη θεραπεία

covid-ασθενείς-που-πήραν-το-χάπι-της-pfizer-ανέφε-895429

Πάνω από 2,8 εκατ. δόσεις του Paxlovid του χαπιού κατά του κορωνοϊού που κατασκεύασε η Pfizer έχουν διατεθεί ήδη στις ΗΠΑ, με την κυβέρνηση Μπάιντεν να στηρίζει την άμεση πρόσβαση στην φαρμακευτική αγωγή.

Ωστόσο, αν και η χρήση του χαπιού κατά του κορωνοϊού διευρύνεται, ορισμένοι ασθενείς έχουν αναφέρει ότι τα συμπτώματα του COVID-19 επανεμφανίστηκαν μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.

Συγκεκριμένα, δεκάδες άτομα ανέφεραν επανεμφάνιση των συμπτωμάτων COVID στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ μετά τη λήψη του Paxlovid, αλλά η Pfizer απαντά ότι πρόκειται για «σπάνιες περιπτώσεις.»

Σύμφωνα με τη Pfizer περίπου 1 στους 3.000, δηλαδή ποσοστό της τάξης του 0,03% ανέφεραν υποτροπή μετά τη λήψη της πενθήμερης λήψης των χαπιών.

Αυτό το ποσοστό είναι μικρότερο από εκείνο που κατέγραψε η Pfizer στις κλινικές δοκιμές, όπου περίπου 2% των συμμετεχόντων παρουσίασαν υποτροπή στα επίπεδα ιικού φορτίου μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.

Η δοκιμή έδειξε ότι οι υποτροπές μπορεί να είναι μια ευρύτερη τάση για τον COVID-19, καθώς υποτροπή στα επίπεδα ιικού φορτίου παρουσίασε και ανάλογος αριθμός ατόμων που είχε λάβει το εικονικό φάρμακο.

Η αιτία ωστόσο για αυτές τις υποτροπές δεν είναι ακόμα γνωστή. Μερικοί γιατροί εικάζουν ότι επειδή το φάρμακο επιτίθεται στον ιό τόσο γρήγορα, η ανοσολογική απόκριση ορισμένων ασθενών στον κορωνοϊό μπορεί να είναι σιωπηρή, επιτρέποντας στον ιό να αναπαραχθεί ξανά.

Άλλοι είπαν ότι μπορεί να υπάρχει ένα κοινό χαρακτηριστικό που δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί μεταξύ εκείνων που εμφανίζουν την υποτροπή.

Ο αρμόδιος της Pfizer, William Pao, είπε ότι ενδεχομένως να σχετίζεται με τον ίδιο τον ιό και όχι με το χάπι, καθώς το φαινόμενο εντοπίστηκε μεταξύ ασθενών που είτε έλαβαν είτε όχι το φάρμακο.

Ο FDA είπε ότι είναι ασαφές αν οι περιστάσεις αυτές συνδέονται με το Paxlovid.

Σύμφωνα με τον FDA δε, δεν υπάρχουν στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι υπάρχει κάποιο όφελος στην συνέχιση της δεύτερης δόσης της πενθήμερης θεραπείας.

Από την πλευρά του ο CEO της Pfizer, Άλπμερτ Μπουρλά δήλωσε πως σύμφωνα με γιατρούς η δεύτερη πενθήμερη δόση της αγωγής με το Paxlovid «καθάρισε» τον ιό.

Ο επιστημονικός αξιωματούχος της εταιρείας, Mikael Dolsten, τόνισε ότι πρόσφατα ορισμένοι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς ενδεχομένως «να κουβαλούν τον ιό για αρκετό καιρό και ίσως να χρειάζεται και πολλαπλή χορήγηση δόσης ή να παραταθεί η διάρκεια λήψης».

Το FDA απάντησε ότι η υποτροπή δεν αλλάζει την ικανότητα του Paxlovid να μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου.

Διευκρινίζεται δε, ότι το χάπι Paxlovid δεν εξουσιοδοτείται για την θεραπεία συμπτωμάτων long COVID. Ωστόσο, έχουν παρατηρηθεί πρόσφατες περιπτώσεις ασθενών με συμπτώματα long COVID, των οποίων η κατάσταση βελτιώθηκε από την χορήγηση της θεραπείας.

Με πληροφορίες του Reuters

Πηγή: lifo.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου