ΕΛΛΑΔΑ

Εσπευσμένη έρευνα της Ε.Ε. για τα περιστατικά σαλμονέλας σε σοκολάτα

εσπευσμένη-έρευνα-της-ε-ε-για-τα-περιστ-39743

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) ανακοίνωσε ότι ξεκινά εσπευσμένη έρευνα για δεκάδες ύποπτες περιπτώσεις σαλμονέλας που συνδέονται με την κατανάλωση σοκολάτας σε ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με το ECDC, το ξέσπασμα οφείλεται στη μονοφασική Salmonella Typhimurium και εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς σε επτά χώρες της Ε.Ε. και στη Βρετανία. Μέχρι τις 5 Απριλίου 2022 είχαν καταγραφεί 134 κρούσματα, κυρίως σε παιδιά κάτω των 10 ετών. Tο συντριπτικό 60% αφορά σε παιδιά μικρότερα από 5 ετών και τα περισσότερα είναι κοριτσάκια. Τουλάχιστον εννέα ασθενείς που συνδέονται με την επιδημία νοσηλεύτηκαν, αλλά δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι. Το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στη Βρετανία στις 7 Ιανουαρίου.

Τα εικονιζόμενα προϊόντα της εταιρείας Kinder που ανακάλεσε ο ΕΦΕΤ

«Το ξέσπασμα περιστατικών σαλμονέλας χαρακτηρίζεται από ένα ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό παιδιών που νοσηλεύονται, ορισμένα με σοβαρά κλινικά συμπτώματα όπως αιματηρή διάρροια», ανακοίνωσε δήλωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Δεν έκανε αναφορά στη Ferrero ή σε άλλη εταιρεία στην ανακοίνωση, αλλά προειδοποίησε ότι τα αναφερόμενα κρούσματα αφορούσαν κυρίως παιδιά κάτω των 10 ετών.

Το ECDC ανέφερε στη συνέχεια ότι εμπλέκονται σοκολατένια αυγά Kinder, αλλά δεν διευκρίνισε εάν το πρόβλημα αφορά αποκλειστικά αυτά τα προϊόντα. Η ελβετική Nestle δήλωσε ότι δεν είχε ανακαλέσει κανένα προϊόν από την αγορά, ενώ και η Lindt & Sprunegli δήλωσε ότι δεν την αφορά η τρέχουσα υγειονομική κρίση. Η Βρετανία έχει τον υψηλότερο αριθμό περιστατικών. Εκεί καταγράφονται 63 επιβεβαιωμένα κρούσματα έως τις 5 Απριλίου, όπως ανέφερε το ECDC. Σύμφωνα με το ECDC, άλλες χώρες με πιθανά ή επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι η Γαλλία, η Ιρλανδία, το Βέλγιο, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Νορβηγία.

Αρχικά, η εταιρεία Ferrero ανακάλεσε σοκολατένια αυγά Kinder Surprise την αγορά σε Βρετανία και Ιρλανδία, αναφέροντας ότι γίνεται για προληπτικούς λόγους. Ο ιταλικός όμιλος ζαχαροπλαστικής ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι κανένα προϊόν Kinder που κυκλοφόρησε στην αγορά δεν βρέθηκε θετικό σε σαλμονέλα. Ανακλήσεις προϊόντων έχουν ξεκινήσει σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιρλανδίας, του Λουξεμβούργου και του Ηνωμένου Βασιλείου, για να αποτραπεί η κατανάλωση προϊόντων που ενδέχεται να έχουν μολυνθεί με σαλμονέλα.

ΕΦΕΤ: Ανάκληση προϊόντων της εταιρείας Kinder λόγω πιθανής παρουσίας σαλμονέλας

Στην ανάκληση ορισμένων προϊόντων της εταιρείας Kinder λόγω πιθανής παρουσίας σαλμονέλας (salmonella) προχώρησε ο ΕΦΕΤ. Η προληπτική ανάκληση αφορά παρτίδες των προϊόντων Kinder Schokobons των 46 γρ. & 125 γρ. και Kinder Surprise maxi των 100 γρ. εξαιτίας πιθανής παρουσίας σαλμονέλας και ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων ενημερώθηκε από το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF).

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα προϊόντα με αριθμούς παρτίδας: Kinder Schokobons των 46 γρ. (L321RZD-MD, L294RZD-KX, L294RZD-LE, L295RZD-LE, L341RZD-MX, L341RZD-MY, L342RZD-MX και L342RZD-MY), Kinder Schokobons των 125 γρ. (L291R03, L319R0 και L347R03) και Kinder Surprise maxi των 100 γρ. (L300RZB-LE, L327RZB-MB και L327RZB-MD).

Οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί τις συγκεκριμένες παρτίδες των ανωτέρω προϊόντων καλούνται, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, να μην τα καταναλώσουν και να επικοινωνήσουν με το τμήμα εξυπηρέτησης καταναλωτών της εταιρείας «Ferrero International SA Greece ΜΕΠΕ» στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].

Ανακλήθηκαν προϊόντα των «Kinder Surprise» σε Βρετανία και στη Γαλλία.

Ανάλογες κινήσεις ανάκλησης προϊόντων της συγκεκριμένης εταιρείας είχαν προηγηθεί πριν από μερικές ημέρες, τόσο στη Βρετανία όσο και στη Γαλλία.

Αναλυτικότερα, η αρμόδια Υπηρεσία Τροφίμων του Βρετανίας ανακοίνωσε ότι ανακλήθηκαν συγκεκριμένες παρτίδες των σοκολατένιων αυγών «Kinder Suprise», για προληπτικούς λόγους καθώς υπήρχαν ενδείξεις ότι πιθανόν έχουν μολυνθεί με σαλμονέλα.

Η εταιρεία Ferrero, που προωθεί στην αγορά τα σοκολατένια αυγά Kinder, έχει ανακαλέσει τις παρτίδες των μεμονωμένων αυγών της των 20 γραμμαρίων και εκείνων που διατίθενται σε συσκευασίες των τριών, με ημερομηνία από 11 Ιουλίου του 2022 έως και τις 7 Οκτωβρίου του 2022.

Η ανάκληση ισχύει για τα σοκολατένια αυγά «Kinder Surprise», όπως αναφέρει η εταιρεία Ferrero διευκρινίζοντας ότι συνεργάζεται με την Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου και την Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Ιρλανδίας για να διασφαλίσει ότι αυτά τα προϊόντα δεν είναι πλέον διαθέσιμα στην αγορά.

Σε ότι αφορά τη Γαλλία, μετά τον εντοπισμό 21 λοιμώξεων από το βακτήριο της σαλμονέλας, κυρίως σε μικρά παιδιά τα οποία εμφάνισαν τα πρώτα συμπτώματα ασθένειας μετά την κατανάλωση προϊόντων σοκολάτας Kinder, η εταιρεία που τα εισάγει στη χώρα ανακοίνωσε την απόσυρση πέντε ειδών της συγκεκριμένης σοκολάτας.

Οι σοκολάτες αυτές είχαν παρασκευαστεί και εισαχθεί από το Βέλγιο. Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας κάλεσαν όσους έχουν αγοράσει το τελευταίο διάστημα τις συγκεκριμένες σοκολάτες Kinder να μην τις καταναλώσουν. Παράλληλα προειδοποίησαν όσους τις έχουν καταναλώσει να λαμβάνουν μέτρα, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών, προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού της σαλμονέλας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου