ΤΟΠΙΚΑ

Η Ομικρον 2 πολιορκεί κλειστές δομές ~ Νέος συναγερμός στις υγειονομικές αρχές της Μαγνησίας

η-ομικρον-2-πολιορκεί-κλειστές-δομές-ν-90700

Αυξημένες διακομιδές ηλικιωμένων τροφίμων με σοβαρά υποκείμενα προκαλούν νέα πίεση στο Νοσοκομείο – Η «δεξαμενή» των ανθρώπων που μολύνονται εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι

«Επίθεση» από την Ομικρον 2, την υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Ομικρον, που θεωρείται κατά 70% πιο μεταδοτική, δέχονται τις τελευταίες μέρες κλειστές δομές νοσηλείας και φροντίδας ηλικιωμένων στον Βόλο.

Αποτέλεσμα η κατακόρυφη αύξηση της πίεσης στο Νοσοκομείο Βόλου, καθώς τρόφιμοι, κυρίως μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, «αποδεκατίζονται» από τον κορονοϊό και χρήζουν άμεσης νοσηλευτικής περίθαλψης.

Αυτός είναι ο βασικός λόγος που τις τελευταίες μέρες έχουν αυξηθεί πάλι οι διακομιδές από διάφορες ιδιωτικές δομές. Οι γιατροί στο Αχιλλοπούλειο δίνουν πραγματική μάχη να περιορίσουν επιπλοκές, ώστε να μην αποβούν μοιραίες για τη ζωή των ασθενών.

Στην περίπτωση της Ομικρον 2 το πλέον επικίνδυνο είναι ότι δεν κάνει διάκριση μεταξύ εμβολιασμένων και μη.

Η «δεξαμενή» των ανθρώπων που μολύνει είναι εξίσου εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Είναι ιδιαίτερα μεταδοτική και επιθετική όπου βρει αδύναμο οργανισμό.

Τα άτομα νεαρότερης ηλικίας δεν διατρέχουν τόσο μεγάλο κίνδυνο, διότι έχουν πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Εκείνοι όμως που αντιμετωπίζουν υποκείμενα νοσήματα, οφείλουν να είναι πιο προσεκτικοί επειδή είναι ευάλωτοι.

«Το 60% των ασθενών που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Βόλου με κορονοϊό νοσεί από τη μετάλλαξη Ομικρον 2», σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Μάνδρο, διευθυντή των κλινικών covid.

Ο κ. Μάνδρος και οι συνάδελφοί του που είναι επιφορτισμένοι με τη διαχείριση της πανδημίας στο Αχιλλοπούλειο, θέλουν να πιστεύουν ότι αυτό το νέο «κύμα» εισαγωγών είναι συγκυριακό και ότι δεν πρόκειται να συνεχιστεί.

«Αν κάτι τέτοιο συμβεί, τότε θα μιλάμε για επανάληψη των δύσκολων καταστάσεων που βιώσαμε τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο», επισημαίνει ο ίδιος, βλέποντας ήδη τον αριθμό των νοσηλευομένων να έχει διπλασιαστεί μέσα σε μία εβδομάδα.

Μέχρι τις 13 Μαρτίου σε λειτουργία είχε απομείνει μόνο μία κλινική κορονοϊού στο ισόγειο της παλιάς πτέρυγας. Χθες, Παρασκευή 18 Μαρτίου, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς στην πρωινή εφημερία ήταν 40, εκ των οποίων δύο είναι διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του κορονοϊού.

«Δύσκολη η πρόβλεψη για το τέλος συναγερμού»

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα ο κ. Μάνδρος επιμένει ότι ο συναγερμός δεν έχει ακόμη τελειώσει. Εκτιμά ότι όλοι ανεξαιρέτως θα πρέπει να είναι προσεκτικοί.

Επισημαίνει ακόμη ότι ασφαλή πρόβλεψη για το πότε… θα τελειώσουμε οριστικά με την πανδημία δεν μπορεί να υπάρχει, διότι ο κορονοϊός είναι απρόβλεπτος.

Σε κάθε περίπτωση όπως επισημαίνει το επόμενο 15θήμερο θα υπάρχει μία καλύτερη εικόνα για την έκταση της νέας επιδημιολογικής επιβάρυνσης στη Μαγνησία. Καθοριστικός θα είναι ο ρόλος του επόμενου τριημέρου, της 25ης Μαρτίου, με τους γιατρούς να απεύχονται η χαλάρωση να προκαλέσει νέα εκτίναξη μολύνσεων.

Τέλος, ο γιατρός τονίζει ότι η πιστή τήρηση των μέτρων αφορά σε όλους τους πολίτες, καθώς ακόμη και όσοι νόσησαν μπορεί να μολυνθούν ξανά, καθώς όλα εξαρτώνται από τα αντισώματα που έχει αναπτύξει ο οργανισμός τους. Όπως εξήγησε ο κ. Μάνδρος από οργανισμό σε οργανισμό η ανοσία που αναπτύσσεται διαφέρει, όπερ σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να ρισκάρει νομίζοντας ότι δεν κινδυνεύει να νοσήσει από τον κορονοϊό.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου