ΥΓΕΙΑ

Η μεγέθυνση του μυστικού δείπνου

η-μεγέθυνση-του-μυστικού-δείπνου-320109

Οι μερίδες φαγητού που εμφανίζονται σε εικονογραφήσεις του Μυστικού Δείπνου έχουν μεγαλώσει κατ’ αναλογία της μεγέθυνσης των γευμάτων στην καθημερινότητά μας, λένε διατροφολόγοι και ειδικοί στην παχυσαρκία.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Κόρνελ μελέτησε 52 από τους πιο διάσημους πίνακες της βιβλικής σκηνής και εστίασε στο μέγεθος των τροφίμων. Μεταξύ άλλων, στο μικροσκόπιο μπήκαν πίνακες των Ελ Γκρέκο, ντα Βίντσι, Κράναχ του Πρεσβύτερου και Ρούμπενς. Όπως διαπίστωσε, τα φαγητά, το ψωμί και τα πιάτα μπροστά στον Ιησού και τους μαθητές του σταδιακά αυξήθηκαν κατά δύο τρίτα. Αυτό, όπως λένε οι επιστήμονες, οφείλεται στο ότι η τέχνη μιμείται τη ζωή.

Ο καθηγητής Brian Wansink, επικεφαλής της έρευνας μαζί με τον αδερφό του Craig, γράφει στο International Journal of Obesity: «Τα τελευταία χίλια χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες θεαματικών αυξήσεων στην παραγωγή, διαθεσιμότητα, ασφάλεια, αφθονία και προσιτότητα του φαγητού. Πιστεύουμε ότι καθώς η τέχνη μιμείται τη ζωή, αυτές οι αλλαγές αντανακλώνται στις απεικονίσεις του πιο διάσημου δείπνου της ιστορίας».

Όπως λέει, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι το φαινόμενο μεγαλύτερων μερίδων σε μεγαλύτερα πιάτα έχει προκύψει προοδευτικά κατά τη διάρκεια της χιλιετίας. Τα κυρίως γεύματα μεγάλωσαν κατά 69% και το μέγεθος των πιάτων κατά 66% μεταξύ των παλαιότερων (περίπου το 1000 μ.Χ.) και των πιο πρόσφατων εικονογραφήσεων (1700 μ.Χ). Το μέγεθος του ψωμιού αυξήθηκε κατά 23%. Οι πιο έντονες αυξήσεις εντοπίστηκαν σε πίνακες που χρονολογούνται μετά το 1500 και έως το 1900 μ.Χ.

Σύμφωνα με τον Craig Wansink, καθηγητή θεολογίας, οι αλλαγές στο μέγεθος των μερίδων είναι πιθανόν αντανάκλαση πολιτιστικών διαφοροποιήσεων και όχι θρησκευτικών. «Δεν υπάρχει κάποιος θρησκευτικός λόγος που τα γεύματα μεγάλωσαν. Μπορεί να οφείλεται στο ότι όντως τα γεύματα μεγάλωσαν ή στο ότι οι άνθρωποι άρχισαν να ενδιαφέρονται περισσότερο για το φαγητό».

Η Charlene Shoneye, διατροφολόγος στη βρετανική οργάνωση Weight Concern, δήλωσε: «Δεν εκπλήσσομαι από τα ευρήματα γιατί το μέγεθος των πιάτων μας και οι μερίδες φαγητού έχουν αυξηθεί. Για παράδειγμα, πριν από είκοσι χρόνια, τα περισσότερα πατατάκια έβγαιναν σε συσκευασίες των 20 γρ. Τώρα είναι 30, 50 ή ακόμα και 60 γρ. και εξακολουθούμε να τρώμε όλο το σακουλάκι. Αυτή η μεγέθυνση έχει αλλάξει την αντίληψή μας για το φυσιολογικό».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου