ΥΓΕΙΑ

Ουρολοιμώξεις: Το ασφαλές φάρμακο που καταπολεμά τις υποτροπές – Δεν είναι αντιβιοτικό

ουρολοιμώξεις-το-ασφαλές-φάρμακο-που-93577

Μια εναλλακτική θεραπεία αντιμετώπισης των ουρολοιμώξεων που υποτροπιάζουν μελετούν οι επιστήμονες και εκτιμούν ότι θα μπορούσε να υποκαταστήσει τη λήψη αντιβιοτικών και να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης αντίστασης στα αντιβιοτικά

Η λήψη ιππουρικής μεθεναμίνης φαίνεται εξίσου αποτελεσματική με την αγωγή με αντιβιοτικά, για την πρόληψη των υποτροπιαζουσών ουρολοιμώξεων στις γυναίκες σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο The BMJ.
Η επιλογής της μάλιστα ως ενναλακτική θεραπεία των αντιβιοτικών μπορεί να βοηθήσει στην ανάσχεση της παγκόσμιας ανοχής στα αντιβιοτικά, όπως τόνισαν οι ερευνητές. Η ανάγκη για την αντιμετώπιση των υποτροπιαζουσών λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος στις γυναίκες προέκυψε μιας και πάνω από τις μισές γυναίκες έχουν αντιμετωπίσει μία ουρολοίμωξη κατά τη διάρκεια της ζωής τους ενώ η υποτροπή (ορίζεται ως τρεις ουρολοιμώξεις σε ένα έτος ή δυο συνεχόμενες σε διάστημα έξι μηνών) εμφανίζεται περίπου σε μία στις τέσσερις γυναίκες που έχουν ήδη ένα επεισόδιο ουρολοίμωξης. Η τρέχουσα πρακτική που ακολουθείται είναι η προληπτική θεραπεία με αντιβιοτικά σε χαμηλή δοσολογία για την αποφυγή της υποτροπιάζουσας ουρολοίμωξης. Ωστόσο η μακροχρόνια λήψη αντιβιοτικών έχει συνδεθεί με αντοχή του οργανισμού στα αντιβιοτικά και έτσι η έρευνα σε εναλλακτικές και μη αντιβιοτικές θεραπείες κρίνεται αναγκαία .
Η ιππουρική μεθεναμίνη αποτελεί ένα φάρμακο που αποστειρώνει τα ούρα και σταματά την ανάπτυξη συγκεκριμένων βακτηρίων. Έτσι, η βρετανική ερευνητική ομάδα, με επικεφαλείς γιατρούς και επιστήμονες από το Νιούκασλ, έλεγξαν αν η ιππουρική μεθεναμίνη είναι αποτελεσματική εναλλακτική θεραπεία στη συνήθη αντιβιοτική θεραπεία για την πρόληψη των υποτροπιαζουσών λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος στις γυναίκες.

Τα ευρήματα τους βασίστηκαν σε ένα δείγμα 240 γυναικών (18 ετών και άνω) με υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις – περισσότερες από έξι ετησίως. Στις γυναίκες χορηγήθηκε αντιβιοτικά (102 γυναίκες) ή ιππουρική μεθεναμίνη (103 γυναίκες) συστηματικά για 12 μήνες, με τριμηνιαίες αξιολογήσεις για 18 μήνες.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, το ποσοστό των ουρολοιμώξεων ήταν 0,89 επεισόδια ανά άτομο κατ’ έτος για την ομάδα που λάμβανε αντιβιοτικά, ενώ η ομάδα που λάμβανε ιππουρική μεθεναμίνη κατέγραψε 1,38 επεισόδια ανά άτομο – μία απόλυτη διαφορά 0,49 επεισοδίων ανά έτος. Η μικρή αυτή διαφορά ήταν ικανή για να πείσει τους επιστήμονες πως τόσο η πρώτη όσο και η δεύτερη ομάδα είχαν παρόμοια αποτελέσματα, γεγονός που υποδηλώνει πως η ιππουρική μεθεναμίνη δεν ήταν χειρότερη από τα αντιβιοτικά στην πρόληψη της ουρολοίμωξης. Τα αποτελέσματα μάλιστα ήταν παρόμοια μετά από περαιτέρω αναλύσεις.

Οι ερευνητές ωστόσο επισημαίνουν πως τα δεδομένα για την ασφάλεια ή μη της μεθεναμίνης είναι ελάχιστα, αναγνωρίζοντας παράλληλα ορισμένους περιορισμούς στη διεξαγωγή της έρευνας. Παρόλα αυτά, οι ίδιοι λένε πως τα αποτελέσματά τους θα μπορούσαν να φέρουν την αλλαγή πλεύσης στη θεραπεία των υποτροπιαζουσών λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, παρέχοντας στους ασθενείς μία αξιόπιστη εναλλακτική λύση.

ygeiamou.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου