ΥΓΕΙΑ

Κοροναϊός: Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα – Η επέλαση της Όμικρον 2 και η διαφυγή της από τα εμβόλια

κοροναϊός-γιατί-αυξάνονται-τα-κρούσμ-101294

Αυξημένα ήταν τα κρούσματα κοροναϊού τις τελευταίες ημέρες, και δη μετά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, οπότε παρουσιάστηκε μία αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου με τις μολύνσεις να ξεπερνούν τα 20.000 ημερησίως.

Όπως σημειώνει σε ανάρτησή του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, τις τελευταίες μέρες «έχουμε μια υποτροπή, με αύξηση 2.500 κρούσματα κατά μέσο όρο την ημέρα και με αύξηση του δείκτη μεταδοτικότητας πάνω από 1 (1.08)».

Αυτό, όπως εξηγεί, οφείλεται στην παραλλαγή Όμικρον 2, που αυτή τη στιγμή έχοντας πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα αντικαθιστά ραγδαία την Ο.

Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα

Πιο αναλυτικά, ο κ. Τζανάκης επισημαίνει:

«Βλέποντας μια υποτροπή στον αριθμό των κρουσμάτων την τελευταία βδομάδα, πολλοί με ρωτούν τι συμβαίνει…. Πράγματι έχουμε μια υποτροπή (πρώτη εικόνα – βέλος) τις τελευταίες ημέρες με αύξηση 2.500 κρούσματα κατά μέσο όρο την ημέρα και με αύξηση του δείκτη μεταδοτικότητας πάνω από 1 (1.08)…..

Ποιά όμως μπορεί να είναι τα αίτια? Από τις αναλύσεις μας στο παρατηρητήριο επιδημιλογικών αναλύσεων αποδίδουμε τη μεγάλη ευθύνη στην Ο-2 που αυτή τη στιγμή έχοντας πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα αντικαθιστά ραγδαία την Ο».

Αποκλιμακώνονται οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, «η Ο-2 έχει ικανότητα ακόμη μεγαλύτερης διαφυγής από τα εμβόλια ως προς τη μόλυνση. Ευτυχώς τα εμβόλια αλλά και η φυσική νόσηση προστατεύουν σε ποσοστό >95% από την βαριά νόσο, διασωλήνωση και θάνατο», σημείωνει και προσθέτει:

«Για αυτό και οι δείκτες διασωληνωμένων/θανάτων εξακολουθούν αργά να αποκλιμακώνονται. Στη δεύτερη εικόνα το παρατηρητήριο μας περιγράφει την επιδημιολογική επιβάρυνση ανά ΠΕ (κόκκινο το επιδημιολογικό φορτίο & με μπλέ γραμμή ο Rt)….. Η πιό επιβαρυμένη ΠΕ είναι του Ηρακλείου Κρήτης ενώ και το Ρέθυμνο είναι πολύ ψηλά (βλ βέλη)…»

«Η επέλαση της Ο-2 λοιπόν δίνει αυτό το πισωγύρισμα με το αποτύπωμα των Απόκριων επίσης να συμβάλλει σε αυτή την κλιμάκωση…. Αισιοδοξούμε παρά ταύτα αλλά……Μάσκες, αποφυγή συγχρωτισμού, ατομική υγιεινή…..», καταλήγει ο κ. Τζανάκης.

Δείτε την ανάρτηση εδώ.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου