ΤΟΠΙΚΑ

Παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης και σπεύδουν να κάνουν rapid test για τον covid

παρουσιάζουν-συμπτώματα-γρίπης-και-σ-101596

Για το εκρηκτικό μίγμα συνύπαρξης κορονοϊού και εποχικής γρίπης προετοιμάζονται οι γιατροί του Νοσοκομείου Βόλου διαπιστώνοντας τις τελευταίες μέρες αύξηση εισαγωγών στα Επείγοντα Περιστατικά.

Πολίτες με συμπτώματα γρίπης σπεύδουν και ζητούν να εξεταστούν φοβούμενοι ότι έχουν προσβληθεί από κορονοϊό.

«Είναι πολλά τα περιστατικά ασθενών με υψηλό πυρετό και βήχα που νομίζουν πως κόλλησαν την παραλλαγή Ομικρον, αλλά όσα rapid test και αν κάνουν βγαίνουν αρνητικά», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Ηλίας Καραμέτος, επικεφαλής των ΤΕΠ, διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας στο Αχιλλοπούλειο.

Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που σπεύδουν και στήνονται επίσης στην ουρά στις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ στον Βόλο για να κάνουν rapid test κάθε ημέρα, νομίζοντας πως θα δείξει θετικό λίγες ημέρα μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων τους.

Ωστόσο κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά σπάνιο, όπως επισημαίνουν οι γιατροί και συνιστούν ψυχραιμία.

«Δεν παραπέμπουν όλα τα συμπτώματα σε covid. Δεν πρέπει οι πολίτες να πανικοβάλλονται μόλις ανεβάσουν θερμοκρασία. Δεδομένου μάλιστα πως η παραλλαγή Ομικρον σπάνια κάνει υψηλό πυρετό στους πλήρως εμβολιασμένους και αν κάνει θα είναι για σύντομο χρονικό διάστημα, τότε είναι κατανοητό πως δεν πρόκειται για κορονοϊό, αλλά για γρίπη», εξηγεί ο κ. Καραμέτος.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως τις τελευταίες δέκα ημέρες η εμφάνιση της γρίπης γίνεται όλο και πιο εμφανής.

Και σε ιδιώτες γιατρούς – παθολόγους του Βόλου το τελευταίο διάστημα καταγράφονται αυξημένα περιστατικά γρίπης.

Αλλωστε παραδοσιακά ο Μάρτιος είναι ο μήνας της γρίπης λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που ξεγελούν πολλές φορές όσους νομίζουν πως μπήκε η άνοιξη.

Το μόνο κοινό σημείο που έχει η Ομικρον με τη γρίπη είναι ότι μεταδίδεται πιο εύκολα από τα παιδιά προς τους μεγαλύτερους.

Δηλαδή τα παιδιά αποτελούν τα «οχήματα» της διασποράς στην κοινότητα και κολλούν τους μεγαλύτερους και κυρίως τους ηλικιωμένους που έχουν ευάλωτο ανοσοποιητικό.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου