Νέα ορμόνη στο πλευρό των γυναικών μετά την εμμηνόπαυση

Τελευταία ενημέρωση: 2012-04-06, 11:58:48
Νέα ορμόνη στο πλευρό των γυναικών μετά την εμμηνόπαυση

Σύμφωνα με Ιταλούς ερευνητές, μια ορμόνη που ονομάζεται διϋδροεπιανδροστερόνη (DHEA) και εκκρίνεται κυρίως από τα επινεφρίδια, μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση, καθώς και να βελτιώσει τη σεξουαλική τους ζωή.

Πιο συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα βρήκε τα πρώτα έγκυρα δεδομένα που αναδεικνύουν την ευεργετική επίδραση της DHEA στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης , καθώς και στη βελτίωση της σεξουαλικής ζωής. Oι ερευνητές μάλιστα υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη ορμόνη είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον και ως θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης. Παρόλα αυτά τονίζουν πως η παρούσα μελέτη είναι μικρή και είναι απαραίτητη η επιβεβαίωση των ευρημάτων από μεγαλύτερες μελέτες.

Η DHEA, είναι ένα φυσικό στεροειδές που παράγεται κυρίως από τα επινεφρίδια κι έχει διάφορες θεραπευτικές δράσεις. Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης είναι ένας συνδυασμός σκευασμάτων οιστρογόνων και προγεστερόλης, εγκεκριμένος για την αντιμετώπιση των δυσάρεστων συμπτωμάτων που βιώνουν οι γυναίκες που μπαίνουν σε εμμηνόπαυση, όπως είναι οι εξάψεις, οι νυχτερινές εφιδρώσεις, οι αλλαγές στη διάθεση και η υποτονική σεξουαλική επιθυμία.

Οι πωλήσεις όμως των σκευασμάτων αυτών έχουν μειωθεί δραματικά μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων μιας μεγάλης μελέτης το 2002. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτά, οι γυναίκες που λάμβαναν τη θεραπεία υποκατάστασης είχαν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο στις ωοθήκες, καρκίνο στο μαστό, καθώς και εγκεφαλικό επεισόδιο. Για το λόγο αυτό, η έρευνα κατευθύνθηκε στην αναζήτηση εναλλακτικών.

Στην παρούσα μελέτη συμμετείχαν 48 γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, οι οποίες παρουσίαζαν σχετικές ενοχλήσεις. Για περισσότερο από ένα χρόνο, 12 γυναίκες πήραν βιταμίνη D, 12 έλαβαν την κλασσική θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, 12 πήραν DHEA και 12 ένα άλλο συνθετικό στεροειδές που χρησιμοποιείται για τη βελτίωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

Τα σχετιζόμενα με την εμμηνόπαυση συμπτώματα, το σεξουαλικό ενδιαφέρον και η σεξουαλική δραστηριότητα, εκτιμήθηκαν με τη χρησιμοποίηση ειδικών ερωτηματολογίων. Μετά τους 12 μήνες όλες οι γυναίκες που πήραν ορμονικά σκευάσματα ανέφεραν βελτίωση στα προβλήματα που τις απασχολούσαν. Καμία σημαντική αλλαγή όμως δεν αναφέρθηκε από τις γυναίκες που έλαβαν τη βιταμίνη D.

Αναφορικά με το σεξουαλικό ενδιαφέρον και την σεξουαλική δραστηριότητα, η DHEA είχε το ίδιο καλά αποτελέσματα με την θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης. Οι ερευνητές, με βάση τα παραπάνω ευρήματα, υποστηρίζουν πως η DHEA μπορεί να αποτελέσει μια καλή εναλλακτική για τις γυναίκες που δεν μπορούν, ή δε θέλουν να λάβουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης. Αρκεί τα ευνοϊκά αυτά αποτελέσματα να επιβεβαιωθούν από μια μεγάλη μελέτη.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
9
+
5
=