ΕΛΛΑΔΑ

Παίρνουν πίσω τα γενόσημα! Αναβάλλεται η συνταγογράφηση με βάση την δραστική ουσία

παίρνουν-πίσω-τα-γενόσημα-αναβάλλετα-327918

Παρά το γεγονός ότι το μέτρο θα εφαρμοζόταν από σήμερα, δεν υπήρχε η σχετική λίστα

Μετά τα προβλήματα που παρουσιάσθηκαν στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αλλά και στους φαρμακοποιούς και τους γιατρούς που από το πρωί δε γνώριζαν τι φάρμακα να χορηγήσουν στους ασφαλισμένους, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να αναβάλει την εφαρμογή του μέτρου της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία για λίγες ημέρες.

Συγκεκριμένα όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΟΠΥΥ, εντός της ημέρας θα εκδοθεί ο πλήρης κατάλογος με τις τιμές των γενόσημων φαρμάκων αλλά και τα φθηνότερα εξ αυτών, ώστε να επιλέγονται από τους φαρμακοποιούς. Εντός της ημέρας θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ όλες οι δραστικές ουσίες και τα σκευάσματα.Ταυτόχρονα θα ρυθμισθεί και το ηλεκτρονικό σύστημα για να περιέχει πεδία εγγραφής για τις δραστικές ουσίες.

Να σημειωθεί ότι από το πρωί σήμερα οπότε και ξεκίνησε η εφαρμογή του μέτρου δημιουργήθηκαν δεκάδες προβλήματα σε φαρμακεία και ιατρεία καθώς δεν είχε προβλεφθεί στο πρόγραμμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ειδική εφαρμογή και πλαίσιο στο οποίο να αναγράφονται οι δραστικές ουσίες. Εκτός αυτού οι φαρμακοποιοί δε γνώριζαν ποια είναι τα φθηνότερα γενόσημα καθώς είναι πολλά σε αριθμό τα αντίγραφα φάρμακα ενώ περιέχουν και διαφορετικές συσκευασίες και διαφορετικό αριθμό χαπιών.

Όπως σημειώνεται από τον ΕΟΠΥΥ: «Κατά την πρώτη μέρα της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία – όπως ήταν αναμενόμενο – παρουσιάσθηκαν ορισμένες δυσκολίες. Φαινόμενο φυσιολογικό δεδομένου ότι πρόκειται για μια ριζική αλλαγή στη φαρμακευτική περίθαλψη των εκατομμυρίων ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ. Ο κατάλογος των φαρμάκων που αντιστοιχούν στις δέκα δραστικές ουσίες θα αναρτηθεί σήμερα στις ιστοσελίδες του ΕΟΠΥΥ και του ΕΟΦ και θα κοινοποιηθεί στην ΗΔΙΚΑ, ώστε να προσαρμόσει τις παραμέτρους της εφαρμογής και να ενσωματώσει τις νέες τιμές. Η ημερομηνία έναρξης της πρώτης εφαρμογής θα γίνει τις επόμενες μέρες». Στο μεταξύ ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμος Βουδούρης απαντά και στις καταγγελίες βουλευτών αλλά και άλλων παραγόντων του τομέα της υγείας οι οποίοι κάνουν λόγο για απόλυτη δυσλειτουργία του φορέα. Ο κ.Βουδούρης αφήνει αιχμές για προεκλογικά παιχνίδια. Όπως σημειώνει: «Ο ΕΟΠΥΥ είναι ένας νεοσύστατος φορέας που εξυπηρετεί καθημερινά χιλιάδες συμπολίτες μας από την ημέρα έναρξης της λειτουργίας του. Επειδή τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε πολλούς να εξακοντίζουν κατηγορίες προς κάθε κατεύθυνση, πρέπει να επισημάνω ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν θα πρέπει να γίνεται στόχος προεκλογικών βολών, δεδομένου ότι αποτελεί μια εθνική προσπάθεια για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των Ελλήνων ασφαλισμένων. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι μόνο μέσα στο Μάρτιο, (από 1.3.2012 έως 31.3.2012) εξυπηρετήθηκαν από συνεργαζόμενους γιατρούς: 230.206 ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ, 119.627 του ΟΑΕΕ, 356.224 του ΙΚΑ, 120.026 του ΟΓΑ και 18.872 του ΤΥΔΚΥ».

iatropedia.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου