ΥΓΕΙΑ

SEXUALITY: Εξωσυζυγικό σεξ και καρδιακή ανακοπή

sexuality-εξωσυζυγικό-σεξ-και-καρδιακή-ανακο-329055

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι άνδρες που απατούν τις συζύγους τους, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου από καρδιακή ανακοπή κατά τη διάρκεια του σεξ.

Αυτό συμβαίνει -ίσως- επειδή οι εξωσυζυγικές σχέσεις είναι συχνά με νεότερες γυναίκες σε άγνωστο περιβάλλον, κάτι που προσθέτει επιπλέον στρες. Η «αποκάλυψη» προέκυψε από μελέτη που δημοσιεύθηκε από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία στο περιοδικό Circulation με τίτλο «Σεξουαλική Δραστηριότητα και Καρδιαγγειακές Παθήσεις», εξετάζοντας κατά πόσον οι ασθενείς με καρδιακά προβλήματα μπορούν με ασφάλεια να επανέλθουν στην σεξουαλική τους δραστηριότητα μετά την θεραπεία. Φάνηκε ότι μπορούν να επανέλθουν κανονικά μόλις μία εβδομάδα μετά από μία σχετικά ήπια καρδιακή προσβολή, εφόσον δεν παρουσιάζουν συμπτώματα κατά την διάρκεια ήπιας ή μέτριας σωματικής δραστηριότητας (πχ. να ανέβουν σκάλες χωρίς να κουραστούν).

Οι επιστήμονες, με επικεφαλή τον καθηγητή Glenn Levine, μελέτησαν εκθέσεις αυτοψίας 5.559 περιπτώσεων αιφνίδιων θανάτων, εκ των οποίων το 0,6% φέρεται να συνέβη κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Δύο άλλες μελέτες αυτοψίας αναφέρουν επίσης χαμηλά ποσοστά (0,6% -1,7%) αιφνίδιου θανάτου που σχετίζονται με τη σεξουαλική δραστηριότητα. Το εντυπωσιακό είναι ότι το 75% αυτών των θανάτων ήταν σε εξωσυζυγική σεξουαλική δραστηριότητα, στις περισσότερες περιπτώσεις με μία νεότερη σύντροφο σε ένα άγνωστο περιβάλλον ή/ και μετά από υπερβολική κατανάλωση φαγητού και αλκοόλ.

Οι επιστήμονες, πάντως, τονίζουν την σημαντικότητα του διαλόγου ασθενή-γιατρού γύρω από το σεξ, είτε υπάρχει βεβαρημένο ιστορικό καρδιάς- είτε όχι, ακόμα και όταν πρόκειται για εξωσυζυγικό σεξ…

Το άρθρο επιμελήθηκε η Ειρήνη ΚαλαϊτζίδουΣύμβουλος Στρες, επιστημονική συνεργάτιδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,

www.andrologia.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου