ΔΙΕΘΝΗ

Γιατί δεν χρειαζόμαστε άμεσα μια τέταρτη δόση του εμβολίου

γιατί-δεν-χρειαζόμαστε-άμεσα-μια-τέτα-216950

Μια τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού δεν είναι απαραίτητη σε αυτό το στάδιο, υποστηρίζει η Μικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης στη Βρετανία, καθώς οι αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων εξακολουθούν να παρέχουν ισχυρή προστασία έναντι της σοβαρής νόσου από την Όμικρον στους ευπαθείς και τους ηλικιωμένους.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι για τα άτομα άνω των 65 ετών, η προστασία από τη νοσηλεία παραμένει περίπου στο 90%, τρεις μήνες μετά την τρίτη δόση, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όπως γράφει ο Guardian, η προστασία από σοβαρές λοιμώξεις μετά από δύο μόνο δόσεις του εμβολίου πέφτει περίπου στο 70% μετά από τρεις μήνες και στο 50% μετά από έξι μήνες.

Για αυτό το λόγο, η Μικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης συνιστά στη βρετανική κυβέρνηση να συνεχίσει να δίνει προτεραιότητα στην τρίτη δόση για όλους τους ενήλικες προς το παρόν, αντί να αρχίσει να ανοίξει την πλατφόρμα για μια τέταρτη δόση εμβολίου σε ευάλωτες ομάδες όπως οι άνω των 80 ετών ή σε ένοικους οίκων ευγηρίας.

«Τα τρέχοντα δεδομένα δείχνουν ότι η αναμνηστική δόση συνεχίζει να παρέχει υψηλά επίπεδα προστασίας από σοβαρές ασθένειες, ακόμη και για τις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες», δήλωσε ο καθηγητής Wei Shen Lim, πρόεδρος της επιτροπής για την ανοσοποίηση της Covid-19.

«Για αυτόν τον λόγο, η επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει άμεση ανάγκη δεύτερης αναμνηστικής δόσης, αν και αυτή θα συνεχίσει να επανεξετάζεται», συνέχισε.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι τα δεδομένα είναι «άκρως ενθαρρυντικά», ενώ στέκεται στην αξία της ενισχυτικής δόσης.

«Με την Όμικρον να συνεχίζει να εξαπλώνεται ευρέως, ενθαρρύνω όλους να προσέλθουν για την αναμνηστική τους δόση ή εάν δεν έχουν εμβολιαστεί, για τις δύο πρώτες δόσεις, για να αυξήσουν την προστασία από σοβαρές λοιμώξεις».

Τα δεδομένα βασίζονται σε μια μελέτη του Οργανισμού Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου που εξετάζει τις αναμνηστικές δόσεις σε άτομα άνω των 65 ετών.

news247.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου