ΥΓΕΙΑ

Το γονίδιο της βαριάς γρίπης

το-γονίδιο-της-βαριάς-γρίπης-333740

Οι επιστήμονες εντόπισαν μια γονιδιακή μετάλλαξη που μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα γιατί ορισμένοι νοσούν πιο σοβαρά από τη γρίπη, συγκριτικά με άλλους που την «περνούν» ελαφριά. Σύμφωνα με έρευνα, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Nature», μια παραλλαγή του γονιδίου IFITM3 απαντάται συχνότερα σε εκείνους που νοσηλεύονται με γρίπη βαριάς μορφής σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.

Το συγκεκριμένο γονίδιο ελέγχει μια «κακοσχηματισμένη» πρωτεΐνη, που έχει ως αποτέλεσμα τα κύτταρα του σώματος να γίνονται πιο ευπαθή στην εισβολή των ιών. O καθηγητής Paul Kellam από το Ινστιτούτο Wellcome Trust Sanger, εκ των επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε ότι «καθώς μαθαίνουμε περισσότερα σχετικά με τη γονιδιακή μας ευπάθεια στους ιούς, μπορούμε να παίρνουμε περισσότερα μέτρα πρόληψης, όπως ο αντιγριπικός εμβολιασμός».

Αρχικά η έρευνα διεξήχθη σε πειραματόζωα. Στη συνέχεια οι ειδικοί χρησιμοποίησαν στοιχεία από βάσεις γενετικών δεδομένων, όπου διαπίστωσαν ότι το ελαττωματικό γονίδιο παρουσιάζεται σε έναν στους 400 ανθρώπους. Ακολούθως, διεξήγαγαν εξετάσεις σε 53 ασθενείς που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο με γρίπη και διαπίστωσαν ότι οι τρεις έφεραν την παραλλαγή του συγκεκριμένου γονιδίου – δηλαδή ο ένας στους 20.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι βρήκαν μια σημαντική ψηφίδα του γενετικού παζλ της γρίπης, αλλά θα χρειαστούν περισσότερες έρευνες για να τεκμηριωθούν τα συμπεράσματα της έρευνάς τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου