ΥΓΕΙΑ

Mπορούμε να προβλέψουμε το έμφραγμα;

mπορούμε-να-προβλέψουμε-το-έμφραγμα-337023

Ένα νέο πρωτοποριακό τεστ, το οποίο θα είναι διαθέσιμο τον επόμενο χρόνο, θα είναι σε θέση να προβλέψει το έμφραγμα δύο με τρεις εβδομάδες πριν εκδηλωθεί.

Αμερικανοί ερευνητές του Ερευνητικού Ινστιτούτου Scripps στη La Jolla της Καλιφόρνια διεξήγαγαν μια έρευνα που εστιάζει στα κύτταρα του ενδοθηλίου, τα οποία είναι πολύ περισσότερα, μεγάλα και ασχημάτιστα στους ασθενείς που έχουν πάθει έμφραγμα, σε σύγκριση με τους υγιείς ανθρώπους.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ένα απλό τεστ αίματος, χαμηλού κόστους, που θα ανιχνεύει τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των κυττάρων του ενδοθηλίου θα καθιστούσε δυνατή την πρόβλεψη εκείνων που βρίσκονται μία ανάσα μακριά από την εκδήλωση ενός εμφράγματος.

Ωστόσο, διακεκριμένοι καρδιολόγοι εκτιμούν ότι, παρότι η εν λόγω έρευνα είναι πολύ σημαντική, βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο. Επισημαίνουν ότι η έρευνα καταλήγει στη διαπίστωση ότι οι ασθενείς που βρίσκονται ένα βήμα πριν από την εκδήλωση ενός εμφράγματος έχουν ανώμαλα κύτταρα. Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν αυτά τα κύτταρα υπήρχαν στην κυκλοφορία του αίματος και πολύ πριν εκδηλωθεί το έμφραγμα.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Science Translational Medicine».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου