ΥΓΕΙΑ

Ψυχική αποτοξίνωση …

ψυχική-αποτοξίνωση-292027

Tης Μαρίζας Στ. Χατζησταματίου Ψυχολόγου, M.Sc, PhD Διδάκτορος Παν/μίου Θεσσαλίας
www.my-psychology.gr

Όσο σημαντική είναι η αποτοξίνωση για τη σωματική μας υγεία, άλλο τόσο σημαντική είναι η αποτοξίνωση για την ψυχική μας υγεία. Όπως λοιπόν, προσέχουμε τη διατροφή μας, μειώνουμε την κατανάλωση αλκοόλ, προσπαθούμε να κοιμόμαστε καλά, να ασκούμαστε συστηματικά, με τον ίδιο τρόπο χρειάζεται να προσέχουμε και την ψυχική μας υγεία. Εξίσου σημαντική είναι και η αποτοξίνωση σε ψυχικό και πνευματικό επίπεδο. Η ψυχική αποτοξίνωση απαιτεί την απομάκρυνση από καταστάσεις και ανθρώπους που απομυζούν την ενέργειά μας και μας γεμίζουν αρνητικότητα.Όσο σημαντική είναι η αποτοξίνωση για τη σωματική μας υγεία, άλλο τόσο σημαντική είναι η αποτοξίνωση για την ψυχική μας υγεία. Όπως λοιπόν, προσέχουμε τη διατροφή μας, μειώνουμε την κατανάλωση αλκοόλ, προσπαθούμε να κοιμόμαστε καλά, να ασκούμαστε συστηματικά, με τον ίδιο τρόπο χρειάζεται να προσέχουμε και την ψυχική μας υγεία. Εξίσου σημαντική είναι και η αποτοξίνωση σε ψυχικό και πνευματικό επίπεδο. Η ψυχική αποτοξίνωση απαιτεί την απομάκρυνση από καταστάσεις και ανθρώπους που απομυζούν την ενέργειά μας και μας γεμίζουν αρνητικότητα.

Οι τοξικοί άνθρωποι θα μπορούσαν να παρομοιαστούν με τις τοξικές τροφές που εγκυμονούν εξίσου μεγάλους κινδύνους για την συνολική μας υγεία. Επομένως, είναι σημαντικό να τους αποβάλλουμε από τη ζωή μας με τον ίδιο τρόπο που αποβάλλουμε τις τοξικές τροφές από τον οργανισμό μας καθώς οι τοξικοί άνθρωποι μας αποσπούν από θετικές και παραγωγικές συνήθειες, μας δημιουργούν αρνητικότητα και αρνούνται να συμμετέχουν στη χαρά μας. Μας γεμίζουν αμφιβολίες επηρεάζοντας με αυτόν τον τρόπο αρνητικά την αυτοεκτίμησή μας και απορροφούν την ενέργειά μας και το χρόνο μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε… Συνήθως προσκολλώνται πάνω στους άλλους για χρόνια και είναι δύσκολο να απαλλαχτεί κανείς από αυτούς.

Πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από τους τοξικούς ανθρώπους γύρω μας;

• Αρχικά, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τους τοξικούς ανθρώπους γύρω μας … Για παράδειγμα, μαζί τους νιώθουμε άβολα, δεν εκφραζόμαστε ελεύθερα και συχνά αισθανόμαστε ότι δε μας σέβονται και ότι μας επικρίνουν για τα πάντα. Θεωρούν ότι έχουν πάντα δίκιο, αποποιούνται των ευθυνών τους και συνήθως κατηγορούν άλλους επιλέγοντας το ρόλο του θύματος. Συχνά φέρονται εγωκεντρικά, χειριστικά κι ανέντιμα. Η λεκτική και συναισθηματική κακοποίηση έλλειψη ενσυναίσθησης, ο σαρκασμός, η τάση προς τη θυματοποίηση, το δράμα κι η αντιπαράθεση είναι μόνο μερικά χαρακτηριστικά των τοξικών ατόμων. Συχνά δημιουργούν ενοχές στους γύρω τους, είναι άτομα που μόνο παίρνουν από εσένα χωρίς να δίνουν. Οι άνθρωποι που δρουν τοξικά δεν αναγνωρίζουν την έννοια των ορίων, απαιτούν να έχουν τον έλεγχο και συχνότατα σε κάνουν να αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου. Υπάρχει κάποιο άτομο στη ζωή σας με αυτά τα χαρακτηριστικά; Αν ναι πρέπει να το λάβετε δράση και ίσως θα ήταν καλύτερα να το απομακρύνετε από την καθημερινότητά σας…

• Χρειάζεται να κρατήσουμε αποστάσεις από τους τοξικούς ανθρώπους και την τοξικότητά τους, η οποία επηρεάζει τη ζωή μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Ίσως το καλύτερο θα ήταν να διακόψουμε κάθε είδους επαφή με άτομα που η παρουσία τους στη ζωή μας μόνο αρνητικές επιπτώσεις έχει. Ωστόσο, κάποιες φορές κάτι τέτοιο είναι αδύνατον καθώς τοξικά μπορεί να είναι και άτομα της οικογένειάς μας. Τότε το καλύτερο που μπορείς να κάνουμε είναι να απομακρυνθούμε και να παραμείνουμε σε ασφαλή απόσταση.

• Δεν πρέπει να παίζουμε το παιχνίδι της τοξικότητας. Οι τοξικοί άνθρωποι αναζητούν τα «θύματά» τους με προσοχή. Αν αντιληφθούν ότι είμαστε διαθέσιμοι θα βρισκόμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή κλήσης. Δεν πρέπει να μην αντιδρούμε σε κάτι που μας ενοχλεί διότι ο τοξικός άνθρωπος αυτή μας την στάση θα την εκμεταλλευτεί και θα μας θεωρήσει υποστηρικτές του. Θα ήταν καλύτερο να εκφραζόμαστε ανοιχτά και να διαφωνούμε στηριζόμενοι σε πραγματικά γεγονότα και όχι υποθέσεις ή συμπεράσματα. Μια τέτοια κίνηση θα προκαλέσει ταραχή στον τοξικό συνομιλητή αλλά θα τον προβληματίσει…

• Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι είναι ιδανικοί στο να μετριάσουν τις συνέπειες των τοξικών συμπεριφορών και να διδαχθούν από αυτές. Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι δεν κρατάνε κακία σε κάποιον για το πώς συμπεριφέρθηκε απλά τηρούν αποστάσεις γιατί ξέρουν ότι αυτή του/της η συμπεριφορά θα συνεχίσει να επαναλαμβάνεται πολλές φορές. Δεν επιτρέπουν στους άλλους να τους εκμεταλλευτούν εκ νέου, όπως έκαναν στο παρελθόν, σεβόμενοι μ’ αυτόν τον τρόπο τον εαυτό τους.Επομένως, υπάρχουν τρόποι διαχείρισης των τοξικών ανθρώπων που με λίγη υπομονή, επιμονή και σταθερότητα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικοί.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου