ΥΓΕΙΑ

Το παυσίπονο των σαμάνων

το-παυσίπονο-των-σαμάνων-342071

Όταν η ανθρωπολόγος δρ. Francoise Barbina Freedman από το Πανεπιστήμιο του Cambridge αποφάσισε να ζήσει με μια φυλή σαμάνων στα δάση του Αμαζονίου πριν 30 χρόνια δεν υπολόγιζε βέβαια ότι θα την πονέσει φριχτά ο φρονιμίτης της. Ούτε υπολόγιζε ότι το γιατροσόφι που της έδωσαν οι φύλαρχοι θα της έδιωχνε αμέσως τον πόνο.

Χρόνια αργότερα, όταν της ζητήθηκε να δώσει μια λίστα στο Πανεπιστήμιο με γιατροσόφια των σαμάνων, προσέθεσε το φυτό Acmella oleracea -τη βάση από το παυσίπονο για τον πονόδοντο που η ίδια είχε δοκιμάσει- τελευταίο στη λίστα.

Όλως τυχαίως, το συγκεκριμένο φυτό δοκιμάστηκε πρώτο και η αποτελεσματική παυσίπονη δράση του ενθουσίασε τους ερευνητές.

Εκτιμάται μάλιστα ότι ένα παυσίπονο τζελ με την ιδιότητα να μπλοκάρει τους υποδοχείς πόνου στις απολήξεις των νεύρων είναι πιθανό να βρίσκεται στην αγορά μέσα στην επόμενη διετία. Ίσως μάλιστα να αποτελέσει μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση για τον πόνο της οδοντοφυΐας των παιδιών, αλλά ακόμη και για το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, σύμφωνα με τη δρ. Francoise Barbina Freedman.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου