ΤΟΠΙΚΑ

Τα μηχανήματα στήθηκαν και κάθονται… ~ Έτοιμος ο στεφανιογράφος, αλλά…

τα-μηχανήματα-στήθηκαν-και-κάθονται-421097

Αν δεν προκηρυχθούν εγκαίρως θέσεις επεμβατικών καρδιολόγων, το αιμοδυναμικό εργαστήριο θα παραμένει σε αχρηστία – Διακομιδές θρίλερ σε Λάρισα και Τρίκαλα για έκτακτα σοβαρά καρδιολογικά περιστατικά

Επί ξυρού ακμής βρίσκονται καθημερινά πολίτες, που αντιμετωπίζουν έκτακτα καρδιολογικά προβλήματα και χρήζουν στεφανιογραφίας για να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος.

Αν είχε τεθεί σε λειτουργία το αιμοδυναμικό εργαστήριο της Καρδιολογικής Κλινικής στο Αχιλλοπούλειο θα μπορούσαν να υποβληθούν σε στεφανιογραφία στον Βόλο. Εντούτοις μεταφέρονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας ή στην Καρδιοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Τρικάλων για την ειδική εξέταση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον πολύτιμο χρόνο που χάνεται, αλλά και την ταλαιπωρία που υποβάλλονται ενώ αντιμετωπίζουν τόσο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Το τραγικό είναι ότι το αιμοδυναμικό εργαστήριο έχει στηθεί. Ο εξοπλισμός για τη λειτουργία του στεφανιογράφου έχει παραδοθεί, όμως δεν έχει δοθεί σε χρήση. Αφενός διότι το νέο τμήμα έχει μεν ενταχθεί στο νέο οργανόγραμμα, ο νέος όμως οργανισμός δεν έχει εγκριθεί από το υπουργείο Υγείας, αφετέρου διότι πρέπει να προκηρυχθούν τουλάχιστον δύο θέσεις επεμβατικών καρδιολόγων που θα στελεχώσουν το νέο τμήμα. Για να γίνει όμως η προκήρυξη θέσεων προηγείται η έγκριση του νέου οργανισμού.

Ένα ατέλειωτο γαϊτανάκι διαδικασιών που εκκρεμεί, είναι όμως αρκετό για να κοστίσει ακόμη και ζωές, αν σκεφτεί κανείς ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί τα καρδιολογικά περιστατικά ειδικά σε νέους ανθρώπους που παίζουν τη ζωή τους «κορόνα – γράμματα» μέχρι να γίνει η διακομιδή τους στη Λάρισα ή τα Τρίκαλα (που είναι οι κοντινότεροι προορισμοί) για να εξεταστούν.

Ο διοικητής του νοσοκομείου Βόλου Ιωάννης Ντόκος που ρωτήθηκε από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ υπογράμμισε πως ο νέος οργανισμός αναμένεται να εγκριθεί άμεσα. Ο ίδιος προσβλέπει ότι αν ανάψει το πράσινο φως για το νέο οργανισμό και ακολουθήσει η προκήρυξη θέσεων για τους γιατρούς, μέχρι τέλος του χρόνου ενδεχομένως να δρομολογηθεί η λειτουργία του αιμοδυναμικού εργαστηρίου.

Υπολογίζεται πως από τους 800 περίπου ασθενείς με έμφραγμα που ετησίως προσέρχονται στο Νοσοκομείο Βόλου, 300 και πλέον μετακινούνται σε άλλη μονάδα για να υποβληθούν σε στεφανιογραφία, με πλησιέστερες αυτή που λειτουργεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας και την αντίστοιχη στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων.

Το αιμοδυναμικό εργαστήριο προβλέπεται να λειτουργήσει στην παλιά πτέρυγα του Νοσοκομείου, σε χώρο που ήδη διαμορφώνεται σχετικά. Πριν λειτουργήσει το νέο νοσοκομείο, φιλοξενούσε το τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Σε τεχνικό επίπεδο απομένουν οι εργασίες εξωραϊσμού του χώρου (βαψίματα κ.λπ.) και όλα θα είναι έτοιμα.

Σημειώνεται πως για τη λειτουργία του αιμοδυναμικού εργαστηρίου από εκπαίδευση θα περάσουν και οι νυν καρδιολόγοι της Κλινικής, καθώς επίσης και νοσηλευτές.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ με 690.000 ευρώ και περιλαμβάνει πλήρες στεφανιογραφικό συγκρότημα, αίθουσα ελέγχου, σύστημα παρακολούθησης ζωτικών παραμέτρων, οθόνες, τράπεζα εξέτασης, χώρο του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του συστήματος και χώρο υποδοχής και προετοιμασίας ασθενούς και ιατρών. Επίσης περιλαμβάνεται η προμήθεια και εγκατάσταση ακτινοδιαπερατής επεμβατικής τράπεζας για την τοποθέτηση βηματοδοτών.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου