ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: Δεν είναι απαραίτητη η τρίτη δόση εμβολίου, λέει νέα έρευνα

κορωνοϊός-δεν-είναι-απαραίτητη-η-τρίτ-424430

Την ώρα που στην Ελλάδα έχουν αρχίσει να αποστέλλονται SMS για αναμνηστική τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού, έρευνα αμφισβητεί ευθέως τη χρησιμότητά του.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές που υπογράφουν την μελέτη -η οποία δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό υψηλού κύρους Lancet– σημειώνουν ότι οι κυβερνήσεις θα ήταν καλύτερα να επικεντρωθούν στην ανοσοποίηση των ανεμβολίαστων και να περιμένουν περισσότερα δεδομένα για το ποια εμβόλια θα ήταν πιο αποτελεσματικοί και σε ποιες δόσεις, προσθέτοντας ότι βασίζουν αυτή την εκτίμησή τους σε ένα ευρύ φάσμα μελετών παρατήρησης στον πραγματικό κόσμο καθώς και σε δεδομένα από κλινικές δοκιμές.

«Καμία από τις μελέτες δεν παρείχε αξιόπιστες αποδείξεις για σημαντική μείωση της προστασίας από σοβαρή νόσηση», έγραψαν οι ερευνητές, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι ενδέχεται να υπάρχουν πρόσθετοι κίνδυνοι παρενεργειών εάν εισαχθεί τρίτη δόση πολύ σύντομα ή πολύ αργά. «Ακόμα κι αν τελικά η τρίτη δόση αποδειχθεί ότι μειώνει τον μεσοπρόθεσμο κίνδυνο σοβαρών ασθενειών, οι τρέχουσες προμήθειες εμβολίων θα μπορούσαν να σώσουν περισσότερες ζωές εάν χρησιμοποιηθούν σε πληθυσμούς που δεν είχαν εμβολιαστεί προηγουμένως», έγραψαν οι συγγραφείς.

Σε όλες τις μελέτες παρατήρησης που έχουν γίνει μέχρι τώρα, ο εμβολιασμός έχει δείξει κατά μέσο όρο 95% αποτελεσματικότητα κατά σοβαρής νόσησης, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων μολυσματικών παραλλαγών όπως η Δέλτα και περισσότερο από 80% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη οποιασδήποτε λοίμωξης. Ακόμη και σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, είναι ανεμβολίαστα άτομα που οδηγούν τη μετάδοση του ιού, και τα οποία διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να αρρωστήσουν βαριά, διαπίστωσε η μελέτη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου