Πρώτη μέρα στο Δημοτικό Σχολείο...

Τελευταία ενημέρωση: 2021-09-12, 20:15:47
Πρώτη μέρα στο Δημοτικό Σχολείο...

Tης Μαρίζας Στ. Χατζησταματίου, Ψυχολόγου, M.Sc, PhD, Διδάκτορος Παν/μίου Θεσσαλίας, www.my-psychology.gr

Αύριο ξεκινούν τα σχολεία... Για τα μεγαλύτερα παιδιά αυτό σημαίνει επιστροφή στα θρανία και στην καθημερινή σχολική «ρουτίνα». Τι συμβαίνει όμως με τα πρωτάκια; Ποια είναι η ψυχολογία των παιδιών που θα πάνε πρώτη δημοτικού; Οι πρώτες μέρες είναι γεμάτες έντονα συναισθήματα και καινούργιες εμπειρίες που θα "αποσταθεροποιήσουν" κάπως τη ζωή του παιδιού. Aπό τη μια το παιδί δεν θέλει να αποχωριστεί τους γονείς του και αισθάνεται το λεγόμενο «άγχος του αποχωρισμού», ενώ από την άλλη διακατέχεται από τον φόβο του αγνώστου.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί να προσαρμοστεί πιο γρήγορα στη νέα του αρχή, στο δημοτικό σχολείο;

  • Μιλάμε στο παιδί με ειλικρίνεια και προσπαθούμε να του δώσουμε μια ρεαλιστική εικόνα της σχολικής καθημερινότητας. Εξηγούμε στο παιδί πώς θα είναι τα θρανία μέσα στην τάξη, μιλάμε για την υπακοή και το σεβασμό απέναντι στη/ο δασκάλα/ο του, για το διάλειμμα και τα παιχνίδια που θα κάνει εκεί.
  • Είναι σημαντικό να τονίσουμε τα θετικά στοιχεία, ότι δηλαδή θα μάθει να διαβάζει μόνο του τις αγαπημένες του ιστορίες, θα μάθει νέα ομαδικά παιχνίδια, θα κάνει καινούργιους φίλους και θα αποκτήσει καινούρια ενδιαφέροντα.
  • Προετοιμάζουμε το παιδί λίγους μήνες πριν για τη νέα του αρχή στο σχολείο. Καλό είναι να υπενθυμίζουμε στο παιδί ανά διαστήματα ότι σε λίγο καιρό θα πάει σχολείο, θα έχει δάσκαλο/α, συμμαθητές/τριες κι ότι το σχολείο είναι ένας χώρος όπου τα παιδιά μαθαίνουν πολλά πράγματα.
  • Εξηγούμε στο παιδί ότι θα μάθει να γράφει και να διαβάζει τις αγαπημένες του ιστορίες και παραμύθια κι ότι μετά μπορεί όλα αυτά που το ίδιο μαθαίνει να τα μάθει στα μικρότερα αδέλφια του.
  • Λίγες μέρες πριν την έναρξη πηγαίνουμε μαζί στο σχολείο για να εξοικειωθεί με τους χώρους. Είναι σημαντικό να γνωρίσει την αίθουσα που θα κάνει μάθημα, την αυλή και αν είναι δυνατόν και το/η δάσκαλό/α του. Είναι σημαντικό και για εσάς να γνωρίζετε καλά το καινούργιο περιβάλλον γιατί έτσι θα έχετε μια βάση πληροφοριών και ευκαιρίες συζήτησης με το παιδί σας.
  • Πηγαίνουμε μαζί να αγοράσουμε τα σχολικά είδη και βοηθάμε το παιδί να ετοιμάσει την τσάντα του.
  • Αφήνουμε το παιδί να διαλέξει μόνο του τα ρούχα που θα φορέσει την πρώτη του μέρα στο σχολείο, ώστε να το αντιπροσωπεύουν αλλά και να αισθάνεται άνετα και όμορφα μέσα σε αυτά.
  • Δεν ξεχνάμε ότι το παιδί προσπαθεί να ενταχθεί και να βρει την θέση του σ’ αυτή την καινούργια, μικρή κοινωνία. Δείχνουμε κατανόηση στις διάφορες αλλαγές της συμπεριφοράς του. Εξάλλου, το πιο πιθανόν είναι να είναι προσωρινές.
  • Την πρώτη μέρα στο σχολείο αποχαιρετούμε το παιδί με ένα φιλί και δεν φεύγουμε χωρίς να το καταλάβει, ειδικά αν είναι στενοχωρημένο. • Η επιστροφή του από το σχολείο είναι το ίδιο σημαντική με την αναχώρηση. Υποδεχόμαστε το παιδί με αγκαλιές και φιλιά. Επαινούμε το παιδί που ήταν τόσο "γενναίο" και του δίνουμε μια μικρή λιχουδιά πριν το φαγητό. Ρωτάμε το παιδί για αυτή τη σημαντική μέρα και προσπαθούμε να ρωτήσουμε συγκεκριμένα πράγματα και όχι γενικά. Κάποια παιδιά είναι από τη φύση τους εξωστρεφή και ενθουσιώδη και έχουν διάθεση να μιλήσουν, άλλα είναι λιγότερο ομιλητικά. Αξιοποιούμε τις πληροφορίες που ήδη έχουμε από την επαφή μας με το σχολείο... για παράδειγμα ρωτάμε το παιδί αν έπαιξε στην τσουλήθρα του σχολείου, ρωτάμε λεπτομέρειες για τα παιδιά που γνώρισε κτλ., έτσι ώστε να καταλάβει ότι πραγματικά ενδιαφερόμαστε για την ημέρα του.

Αύριο λοιπόν είναι η μεγάλη μέρα για εσάς και για το παιδί σας που ξεκινάει το δημοτικό σχολείο. Ξυπνήστε με κέφι, δείξτε θετική διάθεση και μην ξεχάσετε να υπολογίστε τον απαραίτητο χρόνο για να τραβήξετε τις φωτογραφίες της πρώτης μέρας. Τόσο εμείς όσο και το παιδί θα ανατρέχει σε αυτές σε όλη του τη ζωή και θα αναπολεί...

 

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
6
+
3
=