ΤΟΠΙΚΑ

Κων. Γουργουλιάνης: «Ο κορονοϊός θα σέρνεται για καιρό»

κων-γουργουλιάνης-ο-κορονοϊός-θα-σέρ-430725

Τόνισε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για την πανδημία

Την εκτίμηση ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση του τέταρτου κύματος της πανδημίας, αλλά ακόμη δεν έχουμε τελειώσει μαζί της, καθώς ο κορονοϊός θα σέρνεται για καιρό ακόμη, εξέφρασε ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας, μιλώντας στην πολιτική εκδήλωση της ΝΕ Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ για την πανδημία.

Ενώπιον πυκνού ακροατηρίου στον προαύλειο χώρο του Μεταξουργείου, στη Νέα Ιωνία, παρουσία του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, των βουλευτών, της Νομαρχιακής Επιτροπής και μελών του κόμματος, ο κ. Γουργουλιάνης μονοπώλησε την εκδήλωση με την επιστημονική του τοποθέτηση για την πορεία της πανδημίας και τους εμβολιασμούς.

Οπως τόνισε, με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα θα ακολουθήσουν τρία ακόμα κύματα της ίδιας έντασης, με τον κορονοϊό να μη δείχνει το «σκληρό» του πρόσωπο.

«Από εδώ και στο εξής θα έχουμε δύο ή τρία ακόμη ήπια κύματα. Θα σέρνεται ο ιός για μεγάλο διάστημα. Και το «κύμα» στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα διαρκεί καιρό αν αναλογιστεί κανείς ότι εισήλθαμε σε αυτό στις αρχές Αυγούστου. Είναι όμως ήπιο», παρατήρησε.

Ενόψει του ανοίγματος των σχολείων ο κ. Γουργουλιάνης ήταν κατηγορηματικός ότι θα πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν οι εκπαιδευτικοί, επισήμανε ότι τα εμβόλια σώσουν ζωές και συνέχισε λέγοντας πως θα πρέπει να εμβολιαστούν και όσοι ηλικιωμένοι δεν το έχουν το έχουν πράξει ακόμη.

Ο καθηγητής τόνισε πως συμφωνεί με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί να μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες, χωρίς να τεθούν σε αναστολή, για να συνεχίζει αναφέροντας: «Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει όλοι οι υγειονομικοί να εμβολιαστούν, αλλά θα πρέπει να σκεφτούμε πως η λειτουργία των Νοσοκομείων δυσχεραίνεται από την απουσία του μικρού έστω ποσοστού των ανεμβολίαστων που βγήκαν σε αναστολή. Η γνώμη μου είναι πως θα μπορούσαν να μη φύγουν, αλλά να μετακινηθούν σε θέσεις που θα είναι χρήσιμοι».

Επίσης παρατήρησε ότι πολλές φορές ο επιστημονικός κόσμος έδωσε αντιφατικά μηνύματα στους πολίτες τα οποία έκαναν κακό, ενώ επίσης σημείωσε πως οι σχέσεις πολιτικής και επιστημόνων για την αντιμετώπιση της κρίσης αλληλοεπηρεάζονται, αλλά δεν θα πρέπει να αντικαθιστά ο ένας τον άλλον.

«Και οι πολιτικοί επηρέαζαν επιστήμονες και τα μέλη των διορισμένων επιτροπών επηρέαζαν την πολιτική. Οι επιστήμονες ήθελαν και θέλουν να είναι μέσα στο ρεύμα», είπε.

Τέλος, κάλεσε τους πολίτες να μην ενημερώνονται για την πανδημία από τα social media, υπερασπιζόμενος την ανακάλυψη των εμβολίων.

«Τα εμβόλια είναι η σημαντικότερη παρέμβαση για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, δεν χωράει καμία αμφιβολία», δήλωσε και τόνισε πως δεν μπορεί το 30% του πληθυσμού άνω των 60 ετών να είναι ανεμβολίαστο. Να πείσουμε τους συνανθρώπους μας ότι αυτός είναι ο τρόπος για να βγούμε από αυτή την περιπέτεια. Πρέπει να βρούμε τη συναίνεση έστω και τώρα», κατέληξε.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου