ΤΟΠΙΚΑ

Ο κορονοϊός «γονατίζει» 16χρονα ~ Αντίδοτο μόνο ο εμβολιασμός, λένε οι γιατροί

ο-κορονοϊός-γονατίζει-16χρονα-αντίδο-432260

Τρία στα πέντε νέα κρούσματα, που προκύπτουν καθημερινά, αφορούν σε εφηβικές ηλικίες και τα περισσότερα με τη μετάλλαξη «Δέλτα» – Συνολικά 31 νέες μολύνσεις σε ένα 24ωρο

Ο κορονοϊός «γονατίζει» πλέον 16χρονα παιδιά. Τρία στα πέντε νέα κρούσματα, που προκύπτουν καθημερινά, αφορούν σε εφηβικές ηλικίες στη Μαγνησία, με τους γιατρούς να βρίσκονται σε επιφυλακή φοβούμενοι ότι το τέταρτο κύμα ήρθε με «φόρα» και αναμένεται, εκτός από την αναζωπύρωση της πανδημίας, να πυροδοτήσει και νέα πίεση στο Νοσοκομείο, που μέχρι στιγμής διαχειρίζεται τα περιστατικά κορονοϊού σε ήπιους ρυθμούς.

Από τα χθεσινά rapid tests στον Βόλο προέκυψαν πέντε μολύνσεις από covid-19, εκ των οποίων οι τρεις σε εφήβους μέσης ηλικίας 16 ετών.

Eπίσης, από τα 26 νέα κρούσματα, που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ στον νομό, εκ των οποίων τα δύο στις Β. Σποράδες, περισσότερα από 15, δηλαδή το 50%, είναι επιβεβαιωμένα θετικά σε άτομα ηλικίας από 16 έως 30χρόνων. Η πλειονότητα επίσης των νέων κρουσμάτων φέρει τη μετάλλαξη Δέλτα, ενώ αφορούν σε άτομα που είναι ανεμβολίαστα.

Την ίδια ώρα στη ΜΕΘ Covid του Νοσοκομείου Βόλου νοσηλεύονται δύο ασθενείς διασωληνωμένοι, καθώς ο κορονοϊός επιβάρυνε την κατάσταση της υγείας τους. Ο ένας είναι μόλις 44 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα και ανεμβολίαστος, ενώ ο δεύτερος είναι άνω των 70 ετών.

Επίσης στην κλινική covid νοσηλεύονται 17 ασθενείς με κορονοϊό με μέσο όρο ηλικίας τα 60 έτη.

Υψηλή μεταδοτικότητα

Το τελευταίο δεκαπενθήμερο σχεδόν δύο στα δέκα νέα κρούσματα αφορούν σε άτομα ηλικίας έως 17 ετών, όταν στο πρώτο κύμα από αυτήν την ηλικιακή ομάδα προερχόταν το 4% των κρουσμάτων, στο δεύτερο κύμα το 6% και στο τρίτο κύμα το 10%. Το θετικό είναι ότι τα παιδιά συνεχίζουν να έχουν πιο ήπια συμπτώματα COVID-19. Ωστόσο από την ηλικία των 15 ετών ο κίνδυνος από τη νόσο εξομοιώνεται με τον κίνδυνο ενός νεαρού ενηλίκου, γεγονός που άνοιξε τον δρόμο για τον εμβολιασμό των εφήβων από 12 έως 17 ετών, όπως εξηγεί στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Χαράλαμπος Μάνδρος, επικεφαλής της κλινικής covid στο Νοσοκομείο Βόλου.

«Εάν δεν υπάρξει με τον εμβολιασμό προστασία έναντι του στελέχους «Δέλτα» και συνεχιστεί η διασπορά, μπορεί να οδηγήσει σε νέες και επικίνδυνες παραλλαγές», εκτίμησε επίσης ο γιατρός.

Κύριοι λόγοι για το γεγονός ότι οι κορονοϊός «χτυπά» πλέον περισσότερο εφήβους είναι ο συγχρωτισμός των νέων, η χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων αλλά και το γεγονός ότι το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης στις μικρές ηλικίες είναι χαμηλό.

« Ξέρουμε επίσης ότι το νέο στέλεχος «Δέλτα» είναι πολύ πιο μεταδοτικό και έχει αλλάξει τα δεδομένα για τη μεταδοτικότητα σε πολύ νεαρές ηλικίες», προσθέτει ο κ. Μάνδρος.

«Ο φόβος μας λοιπόν είναι ότι σε αυτό το κύμα περισσότερα παιδιά θα νοσήσουν για αυτό και επαναλαμβάνουμε διαρκώς την έκκληση για εμβολιασμό», καταλήγει.

Πέντε νέα θετικά στα rapidtests

Τα αποτελέσματα των χθεσινών rapid tests έχουν ως εξής:

Πραγματοποιήθηκαν 244 rapid tests στη Σκιάθο τα αποτελέσματα των οποίων ήταν όλα αρνητικά.

Σε συνολικό αριθμό 73 δειγμάτων στο ΤΟΜΥ Ιωλκού καταγράφηκε ένα θετικό κρούσμα Covid-19.Αφορά σε άντρα ηλικίας 27 ετών, ενώ σε συνολικό αριθμό 217 δειγμάτων στα ΚΑΠΗ καταγράφηκε ένα θετικό κρούσμα Covid-19. Αφορά σε άντρα 34 ετών.

Ακόμη, σε συνολικό αριθμό 125 δειγμάτων στο Πανθεσσαλικό Στάδιο καταγράφηκαν τρία θετικά κρούσματα Covid-19. Αφορούν δύο γυναίκες και έναν άντρα με διάμεση ηλικία τα 16 έτη.

Τέλος, πραγματοποιήθηκαν 80 rapid test στη Νέα Αγχίαλο τα αποτελέσματα των οποίων ήταν όλα αρνητικά.

Πού θα γίνουν σήμερα τα τεστ

  • 09:00-11:30 Μαζική δειγματοληψία στη Ζαγορά
  • 12:00-13:3009:00-11:30 Μαζική δειγματοληψία στο Μούρεσι
  • 09:00-17:00 Μαζική δειγματοληψία στα ΚΑΠΗ Αγίου Βασιλείου
  • 08:00-14:00 Μαζική δειγματοληψία στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας
  • 07:30-13:30Μαζική δειγματοληψία στην Παναγία Τρύπα (Γορίτσα)
  • 08:00-14:00 Μαζική δειγματοληψία στα ΚΤΕΛ Μαγνησίας
  • 09:00-15:30 Μαζική δειγματοληψία στο λιμάνι της Σκιάθου.

BAΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου