ΤΟΠΙΚΑ

Ο κορονοϊός «χτυπά» τώρα 13χρονα ~ Μακριά ακόμη το τείχος ανοσίας

ο-κορονοϊός-χτυπά-τώρα-13χρονα-μακρι-435448

Επιπλέον 22 μολύνσεις σε ένα 24ωρο στη Μαγνησία και 11 θετικά κρούσματα σε rapid tests – Η διασπορά σε συνδυασμό με την καθίζηση σε εμβολιασμούς κρατούν ζωντανή την πανδημία

Η συλλογική ανοσία κάτω του 60% στη Μαγνησία οδηγεί ανεμβολίαστους στην κλινική κορονοϊού στο Αχιλλοπούλειο και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και η πίεση στο ΕΣΥ εντείνεται.

Πριν ακόμη μπούμε σε φθινοπωρινό καιρό και αυξηθεί η μεταδοτικότητα, στη Μαγνησία η πανδημία παραμένει ολοζώντανη, αφού καθημερινά ο αριθμός των κρουσμάτων είναι διψήφιος, όπως επίσης και τα θετικά κρούσματα που προκύπτουν από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους, που γίνονται με rapid test.

Eως χθες είχαν πραγματοποιηθεί στη χερσαία Mαγνησία συνολικά 192.585 εμβολιασμοί, από τους οποίους οι 111.097 είναι πολίτες εμβολιασμένοι με τουλάχιστον μία δόση και οι 95.201 όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Αντίστοιχα στις Β. Σποράδες έως χθες είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 16.929 εμβολιασμοί, από τους οποίους οι 9.235 είναι πολίτες εμβολιασμένοι με τουλάχιστον μία δόση και οι 8.994 όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Η κάμψη, που άρχισε τον Αύγουστο και συνεχίζεται, προβληματίζει τις υγειονομικές αρχές.

Ο δρόμος όσον αφορά στην ανοσία είναι … μακρύς, καθώς ειδικά με την ύπαρξη των μεταλλαγμένων στελεχών, όπως του πολύ μεταδοτικού Δέλτα που κυριαρχεί στον νομό, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, το τείχος ανοσίας πρέπει να ξεπεράσει το 80% και να φτάσει ακόμη και το 90%, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, όπως τονίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο επικεφαλής της κλινικής κορονοϊού στο Αχιλλοπούλειο Χαράλαμπος Μάνδρος, παρατηρώντας ότι πλέον οι ηλικιακές κατηγορίες, που νοσούν από κορονοϊό, αλλά και των νοσηλευομένων στην κλινική είναι ολοένα και μικρότερες.

H πίεση που προκαλεί το ανεμβολίαστο μέρος της κοινωνίας στο Αχιλλοπούλειο είναι φανερή από τις νοσηλείες.

Ετσι, από 19 ασθενείς που νοσηλεύονται με κορονοϊό στην κλινική, ποσοστό μεγαλύτερο του 90% είναι ανεμβολίαστο ή μερικώς εμβολιασμένο, με τους γιατρούς να εκτιμούν ότι δεν έχει ακόμη αντικατοπτριστεί η επιδημιολογική κατάσταση από τα μέσα του Αυγούστου και μετά.

Επίσης η αύξηση των εμβολιαστικών ποσοστών σε νέους και εφήβους είναι ένα από τα «στοιχήματα» του επόμενου χρονικού διαστήματος, καθώς τα σχολεία ανοίγουν, ενώ παράλληλα οι νέοι εργάζονται, μετακινούνται, διασκεδάζουν.

13χρονοι με κορονοϊό

Από τα1.765 νέα κρούσματα, που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ χθες πανελλαδικά ενημερώνοντας για την πανδημία του κορονοϊού, στη Μαγνησία το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 22 μολύνσεις, εκ των οποίων οι πέντε στις Β. Σποράδες.

Παράλληλα ανακοινώθηκαν και τα αποτελέσματα των rapid tests και οι μολύνσεις είναι 11, ανάμεσά τους και δύο παιδιά ηλικίας 13 ετών.

Ειδικότερα, χθες Δευτέρα πραγματοποιήθηκαν 353 rapid test στη Σκιάθο, τα αποτελέσματα των οποίων ήταν όλα αρνητικά, ενώ αρνητικά ήταν επίσης και τα 195 τεστ που διενεργήθηκαν στην Παναγία Τρύπα.

Σε συνολικό αριθμό 126 δειγμάτων στον Ανω Βόλο διαγνώστηκαν δύο θετικά και αφορούν σε δύο μαθητές, ηλικίας 13 χρόνων, ενώ άλλα δύο θετικά προέκυψαν σε σύνολο 271 δειγμάτων που ελήφθησαν στην παραλία. Αφορούν σε γυναίκα και άντρα με διάμεση ηλικία τα 35 έτη.

Τέλος, σε συνολικό αριθμό 251 δειγμάτων που ελήφθησαν στο ΚΑΠΗ Αγίου Βασιλείου επιβεβαιώθηκαν έξι θετικά κρούσματα Covid-19. Αφορούν σε τρεις γυναίκες και τρεις άντρες με διάμεση ηλικία τα 35 έτη.

Τα στατιστικά στοιχεία του Νοσοκομείου

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που κρατά το Αχιλλοπούλειο από 7 Μαρτίου του 2020 που άρχισε η πανδημία μέχρι χθες, 6 Σεπτεμβρίου 2021, έχουν πραγματοποιηθεί 21.582 τεστ για τον κορονοϊό. Τα 11.755 (ποσοστό 54,47%) αφορούν σε γυναίκες και τα 9.827 σε άνδρες (ποσοστό 45,53%).

Από τους 9.827 άνδρες που ελέγχθηκαν επιβεβαιώθηκαν 1.927 μολύνσεις, ποσοστό 19,61%, ενώ από το σύνολο των 11.755 γυναικών που ελέγχθηκαν προέκυψαν 1.837 θετικά κρούσματα, ποσοστό 15,64%.

Από τα 21.582 τεστ τα 15.009 εστάλησαν για έλεγχο στο εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, ενώ 6.573 τεστ έγιναν από τον μοριακό αναλυτή που διαθέτει το Αχιλλοπούλειο.

Τέλος, έγιναν επίσης 24.000 rapid tests στο προσωπικό του νοσοκομείου, αλλά και σε ασθενείς.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου