ΤΟΠΙΚΑ

Ζητούν δωρεάν rapid tests ~ Αίτημα να μην επιβαρύνονται οικονομικά εκπαιδευτικοί

ζητούν-δωρεάν-rapid-tests-αίτημα-να-μην-επιβαρύ-435597

Κοινό αίτημα των συνδικαλιστικών φορέων σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια

Αντιρρήσεις διατυπώνονται, σε επίπεδο υγειονομικών πρωτοκόλλων, σχετικά με τη θέσπιση των rapid tests για τους εκπαιδευτικούς, που δεν έχουν εμβολιαστεί, με έξοδα των ιδίων. Δωρεάν rapid tests ζητούν οι συνδικαλιστικοί φορείς των εκπαιδευτικών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να επιβαρύνονται οικονομικά όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας Απόστολος Μούσιος υπογράμμισε ότι το πλεονέκτημα φέτος είναι ότι έχουν εμβολιαστεί σε μεγάλο ποσοστό οι εκπαιδευτικοί στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας.

Σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, θα υπάρχουν δύο αυτοδιαγνωστικά τεστ για όλους τους μαθητές κάθε εβδομάδα, Τρίτη και Παρασκευή. Το ίδιο θα ισχύει και για τους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί και υποχρεούνται να υποβάλλονται σε rapid test δύο φορές την εβδομάδα, με δικά τους έξοδα.

«Εκτιμούμε ότι τα rapid tests των εκπαιδευτικών πρέπει να είναι δωρεάν, έτσι ώστε να μην επιβαρύνονται οικονομικά οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν μπορούν να εμβολιαστούν και να μην επιβαρύνονται σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία» υπογραμμίζει ο Απόστολος Μούσιος.

Μάσκες, αντισηπτικά, αποστάσεις, καλός αερισμός αιθουσών, διαφορετικά διαλείμματα, διαφορετικοί είσοδοι και έξοδοι στα σχολεία, απαρτίζουν το σκέλος των υγειονομικών πρωτοκόλλων που τηρήθηκε και πέρυσι, με τον πρόεδρο του τοπικού συλλόγου δασκάλων και νηπιαγωγών, να εκφράζει, ωστόσο, αντιρρήσεις ως προς τις προϋποθέσεις που θα ισχύσουν φέτος, για να κλείσει ένα τμήμα.

«Σε ότι αφορά το ότι πρέπει να νοσήσει το 50 συν 1 των μαθητών για να κλείσει το τμήμα, θεωρώ ότι ο αριθμός των νοσούντων μαθητών θα πρέπει να είναι μικρότερος για να κλείνει το τμήμα. Φανταστείτε σε ένα τμήμα να υπάρχουν 22 μαθητές και θα πρέπει να νοσήσουν οι 12, για να κλείσει το τμήμα και να γίνεται εξ αποστάσεως εκπαίδευση» σχολιάζει ο κ. Μούσιος.

Κλείνοντας, υπενθυμίζει ότι παραμένει και διατυπώνεται μετ’ επιτάσεως, το κοινό αίτημα για λιγότερους μαθητές σε κάθε τμήμα. «Πρέπει να υπάρχει ένας εκπαιδευτικός για 15 μαθητές, για να κατορθώσουμε να εμποδίσουμε την μετάδοση της λοίμωξης covid 19, καθώς έχει κυριαρχήσει το στέλεχος δέλτα το οποίο είναι πολύ μεταδοτικό σε σύγκριση με τα προηγούμενα στελέχη».

Αίτημα δευτεροβάθμιας

Αναφερόμενη στα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν θεσπιστεί για την φετινή χρονιά, η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας Μαρία Γιαννουλή, αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «το Υπουργείο δείχνει ότι πρόθεσή του είναι να λειτουργήσουν στα σχολεία. Αυτό θέλουμε και εμείς ως εκπαιδευτικοί. Αυτή είναι η δική μας επιθυμία και πρόθεση. Τα σχολεία να είναι ανοιχτά. Τα μέτρα είναι ιδιαίτερα αυστηρά, αλλά δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, διότι πρέπει να κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά».

Με νωπές ακόμη τις εικόνες από την διαδικασία της τηλεκπαίδευσης, το σύνολο των εκπαιδευτικών ζητά ανοιχτά σχολεία.

Ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας προτρέπει όσους καθηγητές δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη να το πράξουν. «Είναι ανάγκη να εμβολιαστούμε όλοι, για να κτίσουμε το τείχος ανοσίας. Οσοι συνάδελφοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, με τα rapid tests διασφαλίζεται η ομαλή διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας» τονίζει.

Βασικό αίτημα των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας είναι να γίνονται δωρεάν τα rapid tests από τους εκπαιδευτικούς. «Το συγκεκριμένο αίτημα έχει υποβάλει και το συνδικαλιστικό μας όργανο η ΟΛΜΕ, αλλά και εμείς ως τοπική ΕΛΜΕ, αυτό ζητούμε. Δωρεάν rapid tests για τους συναδέλφους» σημειώνει η κ. Γιαννουλή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου