ΤΟΠΙΚΑ

Σε δίλημμα οι μεταμοσχευμένοι της Μαγνησίας ~ Ανεμβολίαστη η μεγάλη πλειονότητα

σε-δίλημμα-οι-μεταμοσχευμένοι-της-μαγ-446281

Διστάζουν να εμβολιαστούν, διότι δεν αναπτύσσουν αντισώματα – Προβληματισμός στους νεφροπαθείς με τους χαμηλούς δείκτες ανοσίας

Εντονος προβληματισμός, που όμως έχει τη βάση του σε καθαρά ιατρικές παραμέτρους, επικρατεί στους κόλπους των μεταμοσχευμένων νεφροπαθών στη Μαγνησία αναφορικά με τους εμβολιασμούς.

Μεταμοσχευμένοι, που έσπευσαν να κάνουν το εμβόλιο για να θωρακιστούν από τον κορονοϊό και στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε τεστ αντισωμάτων για να διαπιστώσουν το ποσοστό ανοσίας που έχει αναπτύξει ο οργανισμός τους, διαπίστωσαν ότι τα αντισώματα δεν ήταν επαρκή για να «θωρακιστούν» απέναντι στον φονικό ιό.

Σε αντίθεση με τους μεταμοσχευμένους, οι νεφροπαθείς, που δεν έχουν γίνει λήπτες νέων νεφρών ακόμη, αναπτύσσουν περισσότερα αντισώματα.

Σύμφωνα με τον Βασίλη Γιαννάκο, πρόεδρο του τοπικού συλλόγου νεφροπαθών Μαγνησίας «Αγιοι Ανάργυροι», από το σύνολο των 60μεταμοσχευμένων έχουν εμβολιαστεί μόνο οι 20. Οι υπόλοιποι δηλώνουν επιφυλακτικοί, επηρεασμένοι από τα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω.

Αντιθέτως οι νεφροπαθείς είναι εμβολιασμένοι σε σύνολο 99%.

«Η μεγάλη πλειονότητα των νεφροπαθών που κάνουν αιμοκάθαρση, αλλά όχι όσων έχουν κάνει μεταμόσχευση νεφρού, αναπτύσσει ανοσιακή απόκριση αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό κατά Covid-19», εξήγησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος, δικαιολογώντας σε μεγάλο βαθμό την επιφυλακτικότητα μελών του συλλόγου, που έχουν κάνει μεταμόσχευση.

Ο κ. Γιαννάκος ανέφερε ότι όπως εξήγησαν στον ίδιο και σε άλλα μέλη του συλλόγου επιστήμονες που ενημερώνονται για την πορεία της ανοσίας και μελετούν τη συμπεριφορά των εμβολιασμένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως στην προκειμένη περίπτωση οι νεφροπαθείς, μετά τη δεύτερη δόση το 89%, οι εννέα στους δέκα ασθενείς σε αιμοκάθαρση και μόνο το 18% των μεταμοσχευμένων ανέπτυξαν αντισώματα κατά του κορονοϊού.

«Η χαμηλή ανοσιακή απόκριση αντισωμάτων που παρατηρήθηκε στους μεταμοσχευμένους, είναι ο βασικός λόγος που πολλά μέλη μας φοβούνται να εμβολιαστούν», πρόσθεσε ο ίδιος και προέτρεψε όσους δεν κάνουν το εμβόλιο να τηρούν πιστά τα μέτρα προστασίας.

Η λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού

Επίσης ο κ. Γιαννάκος έκανε αναφορά επίσης στη λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο Βόλου, μην κρύβοντας την ανησυχία του για το πώς θα λειτουργεί η Μονάδα, εάν εφαρμοστεί το μέτρο της υποχρεωτικότητας στους υγειονομικούς.

Στη ΜΤΝ τέσσερις νοσηλεύτριες παραμένουν ανεμβολίαστες. Αν τεθούν σε καθεστώς αναστολής θα προκύψουν κενά και όπως τόνισε ο πρόεδρος των νεφροπαθών δεν υπάρχει η δυνατότητα αντικατάστασης. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική και ότι δεν θα διαταραχθεί η λειτουργία του τμήματος», εξέφρασε την προσδοκία.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου