ΤΟΠΙΚΑ

Εντείνεται η πίεση στο Νοσοκομείο Βόλου

εντείνεται-η-πίεση-στο-νοσοκομείο-βόλ-449042

Προειδοποιήσεις και καμπανάκια για το ερχόμενο 15ήμερο – 200 και πλέον τα ενεργά κρούσματα στη Μαγνησία, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά

Το βλέμμα στραμμένο στην επιστροφή των τελευταίων εκδρομέων του Αυγούστου από τις διακοπές έχουν οι υγειονομικές αρχές στη Μαγνησία, καθώς ο κορoνοϊός «πιέζει» για μια ακόμα φορά το Αχιλλοπούλειο, ενώ τα ενεργά κρούσματα στον νομό ξεπερνούν τα 200 το τελευταίο 14ήμερο, με τις Β. Σποράδες να «φλερτάρουν» ανοιχτά με το κόκκινο.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Με την επιστροφή από τις άδειες, επιστρέφει και ο Covid δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο επικεφαλής των κλινικών Covid στο νοσοκομείο Χαράλαμπος Μάνδρος, εκτιμώντας ότι οι πρώτες δεκαπέντε μέρες του Σεπτεμβρίου θα είναι κρίσιμες.

Μετά τη χαλάρωση των διακοπών, ακολουθεί μήνας υπερδραστήριος και εάν δεν επιτευχθεί ο απαιτούμενος εμβολιαστικός ρυθμός η πορεία θα είναι δύσκολη.

Με δεδομένο μάλιστα ότι στο νοσοκομείο Βόλου, τα ύποπτα κρούσματα που προσέρχονται για εξέταση, αλλά και όσοι νοσηλεύονται είναι στην πλειονότητά τους νέοι σε ηλικία άνθρωποι, οι γιατροί είναι κυριολεκτικά επί ξυρού ακμής.

«Είναι κρίμα να παραμένουμε εγκλωβισμένοι στον κορoνοϊό, ενώ έχουμε το όπλο του εμβολιασμού», παρατήρησε ο κ. Μάνδρος, μην κρύβοντας την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η πορεία των εμβολιασμών και στη Μαγνησία παρουσιάζει σημαντική κάμψη.

Αφενός εξαιτίας των αδειών και αφετέρου επειδή ένα κομμάτι του πληθυσμού ακόμη δεν έχει πειστεί για την αναγκαιότητα να προφυλαχτεί από τη λαίλαπα του κορονοϊού και των μεταλλάξεων.

Φόβοι για επανάληψη του περυσινού χειμώνα

Ο Χαρ. Μάνδρος εξέφρασε τον φόβο ότι αν δεν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, θα ζήσουμε ξανά τον περυσινό χειμώνα για αυτό και επισημαίνει ότι πρέπει πάση θυσία να μην αυξηθούν τα κρούσματα.

Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχουν εμβολιαστεί. «Το πρόβλημα είναι οι 60αρηδες και άνω και ειδικά με υποκείμενα νοσήματα που δεν έχουν εμβολιαστεί γιατί πολλοί από αυτούς θα καταλήξουν στις μονάδες. Ο καθένας πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι θα έχουμε ίδιο χειμώνα με τον περυσινό εάν δεν εντείνουμε τους εμβολιασμούς μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πάντως από την έναρξη της «Επιχείρησης Ελευθερίας» έχουν πραγματοποιηθεί στην ηπειρωτική Μαγνησία 189.466εμβολιασμοί. Με την πρώτη δόση έχουν εμβολιαστεί 98.799 πολίτες, ενώ έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό 94.141 άτομα.

Στις Σποράδες, αντίστοιχα, έχουν πραγματοποιηθεί 16.780 εμβολιασμοί. Με την πρώτη δόση έχουν εμβολιαστεί 9.136 πολίτες, ενώ 8.931άτομα έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.

Αγνωστος Χ η διασπορά

Με δεδομένο πάντως ότι ήδη η Μαγνησία μετρά…200 ενεργά κρούσματα τις δύο τελευταίες εβδομάδες, με τον ιό πλέον να μην κάνει διακρίσεις, προσβάλλοντας ακόμη και ανήλικα παιδιά ηλικίας 5 έως 8 χρόνων, οι προβλέψεις των ειδικών είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες , καθώς η μετάλλαξη Δέλτα σταδιακά κυριαρχεί και το 40 κύμα κορονοϊού μοιάζει αναπόφευκτο.

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού είναι πολύ περισσότερα από αυτά που ανιχνεύονται μέσω τεστ και εκτιμούν πως μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα υπάρξει νέα έξαρση, για αυτό και σπεύδουν να υπογραμμίσουν πως ο εμβολιασμός είναι ο μοναδικός τρόπος να προστατευτούν οι πολίτες από το νέο κύμα.

Τονίζουν επίσης πως τα περιοριστικά μέτρα που θα ισχύσουν από 13 Σεπτεμβρίου θα χρειαστούν χρόνο να αποδώσουν, για αυτό και εκτιμούν ότι είναι μονόδρομος η αύξηση των εμβολιασμών.

«Οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να ανησυχούν γιατί θα αναμετρηθούν με την ασθένεια, την ώρα που η κοινωνία είναι ανοιχτή. Υπάρχουν 600.000 άνω των 50 που είναι ανεμβολίαστοι και είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας και αυτοί θα αρρωστήσουν όλοι. Ο μόνος δρόμος είναι ο εμβολιασμός, να προλάβουν να αποκτήσουν ανοσία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Θαν. Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη σε εκπροσώπους των ιατρικών συλλόγων της χώρας.

«Είναι πολύ δύσκολο να ξανασταματήσει η κοινωνία, γι’ αυτό και πρέπει όλοι να εμβολιαστούν», παρατήρησε επίσης ο ίδιος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου