ΥΓΕΙΑ

Κοροναϊός: Στο 20 με 25% η φυσική ανοσία που έχει αποκτηθεί στην Ελλάδα

κοροναϊός-στο-20-με-25-η-φυσική-ανοσία-που-έ-457122

Ο κοροναϊός επιμένει να «πολιορκεί» τη χώρα, ενώ το ποσοστό της φυσικής ανοσίας που έχουμε «πιάσει» στην Ελλάδα εκτίμησε ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σύμφωνα με τον καθηγητή, το συγκεκριμένο ποσοστό είναι στο 20 με 25%.

«Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κοροναϊό. Ουσιαστικά πάμε στο να γίνει ο ιός μια ενδημική νόσος», δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Γουργουλιάνης, ο οποίος προέτρεψε να εμβολιαστεί ο κόσμος προκειμένου να επιτύχουμε το επιθυμητό τείχος ανοσίας.

Εν όψει του ανοίγματος των σχολείων ο κ. Γουργουλιάνης δήλωσε ότι πρέπει να εμβολιαστούν οι ευάλωτοι άνθρωποι. «Αν ανοίξουν τα λύκεια και τα γυμνάσια, ο καθηγητής έχει περισσότερες από 20 φορές περισσότερες πιθανότητα να νοσήσει εκείνος από τον μαθητή. Άρα εκείνος πρέπει να εμβολιαστεί», σημείωσε. Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «πρέπει να προετοιμαστούμε για τη ζωή μας με τον ιό που σιγά σιγά θα γίνεται λιγότερο μεταδοτικός».

Μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» για τη μη επίτευξη του επιθυμητού ποσοστού όσον αφορά τους εμβολιασμούς, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υποστήριξε ότι είναι απότοκο της συμπεριφοράς των Ελλήνων. «Αυτός είναι ένας πολύ φιλόδοξος στόχος γιατί ο Έλληνας έχει τις διακοπές στη ζωή του. Πρέπει σε αυτό τείχος ανοσίας να προσθέσετε την ανοσία που έχει επιτευχθεί από φυσική νόσο».

Κοροναϊός: Τι δείχνουν τα στοιχεία για τη φυσική ανοσία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκάλυψε ο κ. Γουργουλιάνης, στη Μαλεσίνα και τη Δεσκάτη, που έχει πληγεί από τα προηγούμενα πανδημικά κύματα, η ανοσία που αποκτήθηκε από τη νόσο φτάνει περίπου στο 40% του πληθυσμού. Συνεπώς η φυσική ανοσία που αποκτήθηκε στην πατρίδα μας μπορεί να είναι και 20 – 25%». Όπως είπε, η Λάρισα περνάει ένα ηπιότερο κύμα.

Σχολιάζοντας τη ραγδαία άνοδο των κρουσμάτων στην Κρήτη, ο επιστήμονας υπενθύμισε ότι το νησί δεν πέρασε πανδημικά κύματα μέχρι τώρα και «βλέπω ότι υπάρχει και κάποια δυσχέρεια στην επέκταση των εμβολιασμών».

Για τις μάσκες και τους αντιεμβολιαστές

«Προσπαθώ να καταλάβω τόσο καιρό τι κάναμε λάθος. Έχουμε την εμπειρία της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου και τότε δεν είχαμε απέναντι τους καπνιστές. Εδώ κάτι έγινε λάθος και υπάρχουν δύο αντιμαχόμενες, ας πούμε, παρατάξεις» επισήμανε ο κ. Γουργουλιάνης και όπως πρότεινε πρέπει να πάμε σε θετικά μέτρα.

«Δεν μπορεί το 30% του πληθυσμού άνω των 60 ετών να είναι ανεμβολίαστοι. Να πείσουμε τους συνανθρώπους μας ότι αυτός είναι ο τρόπος για να βγούμε από αυτή την περιπέτεια. Πρέπει να βρούμε τη συναίνεση έστω και τώρα», υπογράμμισε ο καθηγητής.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου