ΤΟΠΙΚΑ

Νέοι κάτω των 50 ετών για νοσηλεία ~ Το προφίλ των ασθενών του Αυγούστου

νέοι-κάτω-των-50-ετών-για-νοσηλεία-το-προ-459038

Η πίεση στο Αχιλλοπούλειο εντείνεται καθημερινά – Εκκλήσεις από τους γιατρούς σε όσους παραμένουν δύσπιστοι στον εμβολιασμό

Νέοι κάτω των 50 ετών και ανεμβολίαστοι είναι η απάντηση στην ερώτηση ποιοι είναι εκείνοι που γεμίζουν μήνα Αύγουστο τις απλές κλίνες και τις κλίνες ΜΕΘ – Covid στο Αχιλλοπούλειο.

Η μεγάλη πλειονότητα είναι άτομα ανεμβολίαστα, ενώ η διάμεση ηλικία είναι κάτω από 50 ετών.

«Είναι αυτοί που επέλεξαν να μην το κάνουν για λόγους φόβου συνήθως. Νομίζω ότι σιγά σιγά πρέπει να ξεπεράσουν τον φόβο τους. Το εμβόλιο δεν κάνει κανένα κακό, κάνει μόνο καλό, ως εκ τούτου πρέπει να πάψουν να φοβούνται», τονίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο επικεφαλής των κλινικών covid-19 Χαράλαμπος Μάνδρος, έμπλεος ανησυχίας ενόψει φθινοπώρου.

«Ολα δείχνουν ότι έχουμε σταδιακή αύξηση των νοσηλειών, αυτή τη στιγμή έχουμε 3 ασθενείς σε ΜΕΘ και 20 στην απλή κλινική η πλειονότητα, σχεδόν στο 100%, είναι ασθενείς που δυστυχώς δεν έχουν εμβολιαστεί και για αυτόν τον λόγο εμφανίζουν τις επιπλοκές της νόσου και κρίνεται αναγκαία η νοσηλεία τους», προσθέτει ο κ. Μάνδρος που μαζί με τους συνεργάτες του βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα να διαχειριστεί όποια έκτακτη κατάσταση προκύψει τις επόμενες εβδομάδες.

Προετοιμασία για παν ενδεχόμενο

«Αν δεν κάνουμε αυτό που πρέπει όλοι μας, τον Σεπτέμβριο θα έχουμε έναν… περσινό Νοέμβριο σε επανάληψη», εκτιμά με τη σειρά του ο επικεφαλής των ΤΕΠ Ηλίας Καραμέτος, συμμεριζόμενος τον φόβο που διατυπώνουν οι ειδικοί ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκδηλωθεί απότομη αύξηση των εισαγωγών αν μεταφερθεί ο ιός από τους νεότερους σε μεγαλύτερα άτομα, ειδικά αν εκείνα παραμένουν ανεμβολίαστα.

«Με ανησυχεί ότι στις τελευταίες μέρες προσέρχονται και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας. Αυτό ενδεχομένως να είναι η αρχή ενός νέου κύκλου διασποράς», παρατηρεί επίσης ο ίδιος.

«Δεν είμαστε σε οριακή κατάσταση. Δείχνουν όμως μια τάση αύξησης οι τελευταίες εφημερίες. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι 45-50 και είναι σαφώς χαμηλότερος από πριν, και στις κλίνες Covid και στις ΜΕΘ. Ακόμα η πίεση στις μονάδες δεν είναι μεγάλη, υπάρχει όμως μια αύξηση στις απλές νοσηλείες. Το ποσοστό των εμβολιασμένων που νοσηλεύονται είναι πολύ χαμηλό», προσθέτει ο κ. Καραμέτος.

Ο ιός θα γίνει ενδημικός

Την ίδια ώρα αποκαλυπτικά είναι τα όσα λέει ο καθηγητής πνευμονολογίας του τμήματος ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με το νέο κορονοϊό.

«Το τέταρτο κύμα δεν θα έχει ένταση, όμως θα έχει διάρκεια» λέει ο καθηγητής προβλέποντας πως «θα απευθύνεται στους ανεμβολίαστους, δηλαδή στο 30% των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και θα συρθεί μέχρι τον Οκτώβριο – Νοέμβριο».

Σχηματικά αναφέρει πως «η πορεία που έχουμε είναι σαν αυτήν που ακολουθεί την πτώση μιας μεγάλης πέτρας στη θάλασσα. Στην αρχή δημιουργείται ένα μεγάλο κύμα, μετά ένα μικρότερο και στη συνέχεια άλλο ακόμη μικρότερο έως ότου εξαντληθεί. Με αυτόν τον τρόπο εξαντλούνται οι πανδημίες και τι σημαίνει εξάντληση… Ο ιός θα μείνει μαζί μας και θα γίνει ενδημικός, δηλαδή κάθε χρόνο θα έχουμε χαμηλό αριθμό περιστατικών».

Ενδιαφέρον έχει η καταγραφή της κατάστασης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας από τον διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής: «Σε κάθε εφημερία έχουμε 4 – 5 εισαγωγές. Στην Πνευμονολογική Κλινική νοσηλεύονται 7 ασθενείς και υποθέτω ένας αντίστοιχος αριθμός και στην Παθολογική Κλινική» και αναφέρει τα εξής: «Από τους τελευταίους 50 που νοσηλεύτηκαν οι 49 είναι ανεμβολίαστοι – κυρίως άνω των 50 ετών με κάποια προβλήματα υγείας – ενώ νοσηλεία χρειάστηκε και ένας ηλικιωμένος άνδρας άνω των 80 ετών πλήρως εμβολιασμένος, ο οποίος στη συνέχεια βγήκε από το νοσοκομείο. Άρα αυτό είναι το κύμα των ανεμβολίαστων και αυτοί λέω ότι θα ταλαιπωρηθούν».

«Η αίσθησή μου είναι ότι θα γίνει η τρίτη δόση»

Για το ενδεχόμενο να χορηγηθεί τρίτη δόση του εμβολίου σε ορισμένες ομάδες του πληθυσμού, ο κ. Γουργουλιάνης επισημαίνει χαρακτηριστικά πως «αίσθησή μου είναι ότι θα γίνει η τρίτη δόση και θα αφορά σίγουρα στους ανοσοανεπαρκείς, όπως και τους ανθρώπους που είναι άνω των 60 ετών των οποίων η άμυνα του οργανισμού έχει μειωθεί».

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα των μεταλλάξεων ο καθηγητής Πνευμονολογίας κάνει λόγο για «άχρηστη κουβέντα» και προσθέτει: «Είναι σημαντικό οι επίσημοι φορείς να μετρούν τις μεταλλάξεις, να καταγράφουν και από τις μεταλλάξεις να παρακολουθούν την πορεία του ιού εάν αυτή είναι βάσει σχεδίου. Βάσει σχεδίου σημαίνει εάν ο ιός είναι περισσότερο μεταδοτικός και λιγότερο θανατηφόρος, κάτι που βλέπουμε τώρα… Τη μετάλλαξη Δέλτα δεν την λες και κακή μετάλλαξη. Παράλληλα, θέλω να πω ότι δεν βλέπω πιθανότητα για μια μετάλλαξη περισσότερο θανατηφόρα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου