ΤΟΠΙΚΑ

«Κοινωνική ευθύνη ο εμβολιασμός» υπογραμμίζουν φορείς στη Μαγνησία

κοινωνική-ευθύνη-ο-εμβολιασμός-υπο-459075

Η υποχρεωτικότητα «με τα μάτια» εκπροσώπων διαφόρων κλάδων της οικονομίας και της εργασίας – Οι αντικρουόμενες απόψεις

Εντονες συζητήσεις και αντικρουόμενες απόψεις πυροδοτεί το ζήτημα του εμβολιασμού, με τη μετάλλαξη Δέλτα να «καλπάζει» και τους ειδικούς να χτυπούν «καμπανάκια». Με το ζήτημα της υποχρεωτικότητας, που έχει θεσπιστεί βάσει νόμου σε εργαζομένους δομών υγείας και φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία, δημόσιων, δημοτικών και ιδιωτικών, να κυριαρχεί, ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ κατέγραψε τις απόψεις εκπροσώπων τοπικών φορέων.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εργαζόμενοι σε διάφορους κλάδους τάσσονται υπέρ του εμβολιασμού, επισημαίνοντας ότι αποτελεί πράξη κοινωνικής ευθύνης στην πιο κρίσιμη καμπή της πανδημίας. Σε κοινή γραμμή οι απόψεις, που εκφράζουν οι ερωτηθέντες, επισημαίνοντας ότι «αποτελεί μονόδρομο» λαμβανομένων υπόψη των υγειονομικών συνθηκών.

Εκφράζοντας την άποψή του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου Θανάσης Παπαδημόπουλος αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «η υποχρεωτικότητα ή μη είναι ζήτημα της κυβέρνησης. Θεωρώ, όμως, ότι δεν έχει γίνει σωστή ενημέρωση για το ζήτημα του εμβολιασμού από την κυβέρνηση. Θα μπορούσε να αποφευχθεί η υποχρεωτικότητα. Αν υπήρχε σωστή ενημέρωση και είχε δρομολογηθεί σωστά, θα ήταν μεγαλύτερο το ποσοστό συμμετοχής στον εμβολιασμό». Παράλληλα, ο πρόεδρος εκφράζει τον προβληματισμό του, σχετικά με τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται, επισημαίνοντας ότι «εκείνο που με προβληματίζει είναι ότι δεν υπάρχει σωστή διαχείριση της πανδημίας, γενικώς. Δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση, δεν υπάρχει σωστή καθοδήγηση και πρόληψη στους χώρους εργασίας».

«Οχι στις συνωμοσιολογίες»

Με σαφή τοποθέτηση υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Μάκης Τσάμης επισημαίνει ότι «πρέπει ιδιαίτερα οι υγειονομικοί, οι γιατροί και γενικότερα οι υγειονομικοί που δουλεύουν σε δομές υγείας είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε ως κρατικοί υπάλληλοι, να εμβολιαστούν και να εμβολιαστούν όλοι». Οπως τονίζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, «ο εμβολιασμός είναι η λύση στο πρόβλημα που βιώνουμε, τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας είναι εξαιρετικά και αποτελεσματικά με ελάχιστες παρενέργειες. Εφόσον έχουμε τη λύση, που είναι αποδεδειγμένα, πλέον, πολύ καλή και αποτελεσματική, μου κάνει εντύπωση πώς έχουν επικρατήσει απόψεις αρνητισμού εναντίον του εμβολίου όλο αυτό το διάστημα. Προφανώς οφείλονται σε κακούς χειρισμούς που έγιναν και σε συνδυασμό με μια συνωμοσιολογική λογική που έχει αναπτυχθεί, αδίκως, ειδικά για τα εμβόλια».

«Μονόδρομος ο εμβολιασμός»

Καθημερινό θέμα συζήτησης το ζήτημα του εμβολιασμού και τα μέτρα για την ασφαλή έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, υπό το βάρος της πανδημίας. Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Νομαρχιακού Τμήματος Μαγνησίας της ΑΔΕΔΥ Φίλιππο Κωνσταντινίδη, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του εμβολιασμού. «Λέμε ναι στους μαζικούς εμβολιασμούς ως ΑΔΕΔΥ, διότι οι εμβολιασμοί είναι μεγάλη επιστημονική και κοινωνική κατάκτηση, υπάρχει ανάγκη για μαζικό, οργανωμένο εμβολιασμό και απαιτείται σε κάθε περίπτωση, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε όλα τα επίπεδα».

Σε ανάλογη γραμμή πλεύσης ο Κώστας Τσέλιος, αντιπρόεδρος Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας, κάνει λόγο για «ατομική ευθύνη», αναφερόμενος στο ζήτημα του εμβολιασμού. «Μετά από ενάμιση χρόνο, που μας έχει επισκεφτεί η πανδημία παγκόσμια, θεωρώ ότι ο κάθε πολίτης πρέπει να αναλάβει τη δική του ευθύνη. Ο δικός μας τομέας, το εμπόριο, είναι από τους κλάδους ο οποίος λόγω της πανδημίας, καταστράφηκε οικονομικά. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι για να είμαστε υπεύθυνοι πολίτες, πρέπει ο καθένας να εμβολιαστεί. Θεωρώ ότι το εμβόλιο είναι η μόνη λύση για να μπορούμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Σεβαστό αυτοί που δεν θέλουν να εμβολιαστούν, αλλά και αυτοί που εμβολιάστηκαν έχουν δικαίωμα στο επιχειρείν και στη ζωή. Πρέπει να βγάλουμε κάποια στιγμή τις μάσκες και θεωρώ ότι το εμβόλιο είναι η μόνη λύση».

«Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι»

Ζήτημα ευθύνης ο εμβολιασμός για την προστασία των ευπαθών ομάδων, αλλά και του συνόλου του πληθυσμού, σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνει η εκπρόσωπος της «Φλόγας» Μαγνησίας, Ντίνα Τριανταφύλλου. «Είμαι κάθετα υπέρ να εμβολιαστούν οι πάντες. Είμαστε απόλυτα σύμφωνοι με την άποψη της άσπρης μπλούζας, των γιατρών και των ερευνητών. Εχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις απόψεις τους και θα κάνουμε τα πάντα, για να σεβαστούμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας» είπε.

Σαφής και κατηγορηματική η εκπρόσωπος της «Φλόγας» Μαγνησίας, επισημαίνει ότι «ειδικά οι εργαζόμενοι στη δημόσια υγεία και όσοι εκτίθενται μέσα από το επάγγελμά τους, δεν πρέπει να κάνουν δεύτερες σκέψεις. Αυτή είναι η τοποθέτησή μου ξεκάθαρα. Είτε είναι υγειονομικοί, είτε γιατροί. Πρέπει να έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη, γιατί οι εμβολιασμοί έχουν σώσει κόσμο ανά τους αιώνες». Οπως αναφέρει η ίδια, μόλις άνοιξε η πλατφόρμα εμβολιάστηκε, με τα άτομα της ηλικιακής της ομάδας, χωρίς κανέναν ενδοιασμό, καθιστώντας σαφές ότι «εμβολιάστηκαν άπαντες στη «Φλόγα» για να προστατεύουμε την ανθρώπινη παιδική ζωή. Αρα είμαστε συνυπεύθυνοι όλοι».

Υπέρ της ελευθερίας του ατόμου τάσσεται, αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ζαγοράς, Θανάσης Μπαρούτας, τονίζοντας ότι «υπάρχει η δημοκρατία, υπάρχει η ελευθερία του ατόμου και έγκειται στον κάθε άνθρωπο η απόφαση. Είναι καλός ο εμβολιασμός, προσφέρει προστασία, αλλά η υποχρεωτικότητα έγκειται στην ελευθερία του κάθε ανθρώπου και με βάσει το Σύνταγμα. Πιστεύω ότι ο καθένας έχει την ατομική και κοινωνική ευθύνη, πρέπει όλοι να προσέχουμε, να τηρούμε τα μέτρα και έγκειται στον κάθε άνθρωπο η απόφαση για τον εμβολιασμό». Κλείνοντας, ο πρόεδρος υπογράμμισε ότι «όλοι έχουμε κοινωνική ευθύνη, όλοι πρέπει να προσέχουμε, να τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα, αλλά υπάρχει η προσωπική ελευθερία και έγκειται στον καθένα ξεχωριστά η τελική απόφαση».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου