ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η ασπιρίνη δοκιμάζεται σε μια νέα θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού

η-ασπιρίνη-δοκιμάζεται-σε-μια-νέα-θερα-463415

Μια καινοτόμος νέα μελέτη δοκιμάζει αν η χορήγηση ασπιρίνης παράλληλα με το ανοσοθεραπευτικό φάρμακο avelumab θα μπορεί να είναι αποτελεσματική ως θεραπεία για άτομα που υποφέρουν από καρκίνο του μαστού.

Η ασπιρίνη σε συνδυασμό με την αβελουμάμπη θα μπορούσαν δυνητικά να σταματήσουν τους θανάτους από αυτήν την ασθένεια.

Η κλινική δοκιμή χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Breast Cancer Now, το οποίο στοχεύει στην επιτάχυνση της προόδου στην παγκόσμια έρευνα

για τον καρκίνο του μαστού μέσω καινοτομίας και συνεργασίας. Στο πλαίσιο του Προγράμματος, η Pfizer έδωσε χρηματοδότηση στο Breast Cancer Now, μέσω ανεξάρτητης επιχορήγησης ιατρικής έρευνας και ταυτόχρονα στους ερευνητές της φιλανθρωπικής οργάνωσης, πρόσβαση σε πολλά φάρμακα της.

Εφόσον η δοκιμή στεφθεί με επιτυχία, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για να νέες επιλογές θεραπείας για χιλιάδες γυναίκες που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού – έναν λιγότερο συχνό αλλά συνήθως πιο επιθετικό τύπος καρκίνου του μαστού που επηρεάζει δυσανάλογα τις νεότερες γυναίκες και τις μαύρες γυναίκες.

Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού αναφέρεται σε μια ποικιλία ομάδων καρκίνων του μαστού που στερούνται των τριών μορίων που χρησιμοποιούνται για την ταξινόμηση της νόσου: ο υποδοχέας οιστρογόνων (ER), ο υποδοχέας προγεστερόνης (PR) και ο υποδοχέας ανθρώπινου επιδερμικού αυξητικού παράγοντα 2 (HER2). Ενώ αυτά τα μόρια έχουν χρησιμοποιηθεί επιτυχώς για την ανάπτυξη ποικίλων στοχευμένων θεραπειών για άλλους τύπους καρκίνου του μαστού, η απουσία τους στον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού σημαίνει ότι οι επιλογές θεραπείας για αυτόν τον τύπο περιορίζονται συνήθως σ′ ένα συνδυασμό εγχείρησης, χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας που συνοδεύεται με εξαντλητικές παρενέργειες.

Τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να αποφύγουν το ανοσοποιητικό σύστημα για να επιβιώσουν, αλλά οι ανοσοθεραπείες είναι φάρμακα που βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίσει και να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η σύζευξη ενός φαρμάκου ανοσοθεραπείας, όπως το avelumab, με την ασπιρίνη βοηθά στον έλεγχο της ανάπτυξης του όγκου σε ποντίκια πιο επιτυχημένα από ότι τα φάρμακα ανοσοθεραπείας μόνα τους. Οπότε είναι πιθανόν να βοηθήσει περισσότερους ανθρώπους να επωφεληθούν από αυτήν τη θεραπεία.

Αξίζει να σημειωθεί πως μια πρόσφατη ανάλυση δημοσιευμένων μελετών από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, διαπίστωσε ότι η λήψη ασπιρίνης συνδέεται με τη μείωση των θανάτων από καρκίνο. Η ανασκόπηση και ανάλυση 118 δημοσιευμένων μελετών παρατήρησης σε ασθενείς με 18 διαφορετικούς τύπους καρκίνων έδειξε ότι περίπου 20% περισσότεροι από τους ασθενείς που έλαβαν ασπιρίνη για άλλους λόγους υγείας ήταν πιθανό να παραμείνουν ζωντανοί σε σύγκριση με τους ασθενείς που δεν έλαβαν ασπιρίνη.

Με επικεφαλής την Dr Anne Armstrong από το The Christie NHS Foundation Trust του Μάντσεστερ, αυτή είναι η πρώτη κλινική μελέτη που εξετάζει εάν η ασπιρίνη μπορεί να κάνει τους όγκους πιο ευαίσθητους στην ανοσοθεραπεία σε ασθενείς με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού.

Το Avelumab θα δοκιμαστεί, με και χωρίς ασπιρίνη, προτού οι ασθενείς υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση και χημειοθεραπεία. Δείγματα όγκων καρκίνου του μαστού ασθενών θα αξιολογηθούν για να διαπιστωθεί εάν η προσθήκη ασπιρίνης μπορεί να ενισχύσει τα αποτελέσματα της ανοσοθεραπείας. Εάν είναι επιτυχής, αυτή η δοκιμή θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω κλινικές δοκιμές ασπιρίνης και avelumab για ανίατο δευτερογενή τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού, ο οποίος εκδηλώνεται όταν τα καρκινικά κύτταρα που ξεκίνησαν στο στήθος εξαπλώνονται σε άλλα μέρη του σώματος.

Πηγή: breastcancernow.org

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου