ΤΟΠΙΚΑ

Μείωση 40% στην αιμοδοσία στη διάρκεια της θερινής περιόδου

μείωση-40-στην-αιμοδοσία-στη-διάρκεια-τη-478715

Εκκληση απευθύνουν στους Βολιώτες οι πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία

Μείωση στην προσέλευση των εθελοντών αιμοδοτών σε ποσοστό 40% περίπου, καταγράφεται στη Μαγνησία αλλά και πανελλαδικά, με τους πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία να απευθύνουν έκκληση στους Βολιώτες και τους κατοίκους της Μαγνησίας.

Οπως έχει επισημάνει κατ’ επανάληψη η πρόεδρος του τοπικού συλλόγου πασχόντων από μεσογειακή αναιμία Δέσποινα Λουκάκη, οι πάσχοντες έχουν ανάγκη μεταγγίσεων κάθε δύο εβδομάδες, με το πρόβλημα της προσφοράς αίματος να παρουσιάζει μείωση τόσο στην διάρκεια της πανδημίας, όσο και λόγω του καύσωνα.

Το πρόβλημα καθίσταται ακόμη πιο έντονο στη διάρκεια της θερινής περιόδου, με την κ. Λουκάκη να επισημαίνει ότι «οι ανάγκες για αίμα είναι πάγιες και διαρκείς. Η προσφορά αίματος είναι ζωή και απαραίτητη σε κάθε περίπτωση».

Εξαιρετικά δύσκολη η περίοδος της πανδημίας για τους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, με τους ίδιους να επισημαίνουν με κάθε ευκαιρία ότι «κάθε δύο εβδομάδες πρέπει να κάνουμε μετάγγιση αίματος, οπωσδήποτε, χωρίς αναβολή, γιατί είναι αναγκαίο για την ζωή μας».

Διαρκής η έκκληση για ενίσχυση της αιμοδοσίας και από τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Μαγνησίας «Αλληλεγγύη», με τον πρόεδρο Ιγνάτιο Γελαγώτη να υπενθυμίζει διαρκώς ότι καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες για την κάλυψη πάγιων και έκτακτων αναγκών, με διαρκείς εκκλήσεις στην τοπική κοινωνία.

Πολλά τα προβλήματα που έχουν προκληθεί λόγω της πανδημίας, με τους πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία να υπογραμμίζουν, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος για να επιβιώσουν, ενώ ενδεικτικές είναι οι αναρτήσεις – εκκλήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για ζήτηση αίματος.

«Για μας είναι πολύ δύσκολο, αν σκεφτείτε ότι ο καθένας, όλα τα χρόνια της ζωής του, προσπαθεί να βρει και να εξασφαλίσει αιμοδότες. Εχουμε εξαντλήσει το φιλικό και συγγενικό μας περιβάλλον, παρόλα αυτά όμως, δεν είναι ποτέ πολύ εύκολο να είμαστε σίγουροι ότι την επόμενη φορά που θα χρειαστούμε μετάγγιση, θα έχουμε αίμα» επισημαίνει κατ’ επανάληψη η κ. Λουκάκη.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν, από την αρχή της πανδημίας έχει μειωθεί η προσέλευση των αιμοδοτών κατά 30-40%, με το αίμα να καθίσταται δυσεύρετο λόγω της ζέστης.

Οπως επισημαίνουν οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, με μία φιάλη αίματος μπορούν να σωθούν τρεις ζωές και αυτό είναι ένα στοιχείο που ίσως κάνει τους αιμοδότες να νιώσουν καλύτερα και να έχουν κίνητρο, όταν ξέρουν ότι βοηθούν τρεις συνανθρώπους τους να επιβιώσουν.

Οπως τονίζει, τέλος, η κ. Λουκάκη, μισή ώρα αν αφιερώσει κάποιος από τη ζωή του, θα βοηθήσει τους συνανθρώπους του που έχουν ανάγκη, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας επιπλέον κίνδυνος, καθώς η αιμοδοσία του Νοσοκομείου είναι ανεξάρτητη, με είσοδο από την οδό Αθανασάκη, από την οποία μπαίνει κάποιος, αιμοδοτεί και φεύγει, χωρίς να έχει επαφή με άλλους ασθενείς, ενώ τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής, καθώς προέχει η υγεία του αιμοδότη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου