ΤΟΠΙΚΑ

Κρίσιμο ορόσημο ο Δεκαπενταύγουστος ~ 250 τα ενεργά κρούσματα στη Μαγνησία

κρίσιμο-ορόσημο-ο-δεκαπενταύγουστος-25-481299

Δεν μπορούμε να πάμε στο χειμώνα χωρίς εμβόλιο, λένε οι γιατροί Το δημογραφικό προφίλ των νοσούντων από κορονοϊό και οι μεταλλάξεις

Στον προθάλαμο του τέταρτου κύματος της πανδημίας το οποίο φαίνεται πως έρχεται νωρίτερα από ότι υπολόγιζαν οι γιατροί, η Μαγνησία «μετρά» 250 ενεργά κρούσματα κορονοϊού τις δύο τελευταίες εβδομάδες, εκ των οποίων τα 35 αφορούν στη μετάλλαξη Δέλτα και ένα κρούσμα τη νέα παραλλαγή «Γάμμα».

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Οι γιατροί στο Αχιλλοπούλειο ανησυχούν ότι οι επόμενες 15 ημέρες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Αφενός διότι θα κορυφωθεί η κινητικότητα σε επίπεδο εκδρομέων, ξένων και γηγενών και αφετέρου με δεδομένο ότι έχουν αρχίσει και επιστρέφουν οι πρώτοι αδειούχοι αναμένεται αύξηση της μεταδοτικότητας του ιού.

Το νοσοκομείο Βόλου παραμένει σε αυξημένη ετοιμότητα, με την κατάσταση σε επίπεδο νοσηλειών να χαρακτηρίζεται προς ώρας σταθερή.

Ο αριθμός των νοσηλευομένων ανέρχεται στους 26. Οι τρείς ασθενείς από τους 26 νοσηλεύονται στη ΜΕΘ covid διασωληνωμένοι, με την κατάστασή τους να χαρακτηρίζεται σοβαρή. Οι δύο από τους τρείς δεν είναι εμβολιασμένοι. Πρόκειται για έναν 47χρονο, έναν 53χρονο και έναν 70χρονο. Οι υπόλοιποι 23 ασθενείς νοσηλεύονται στην κλινική κορονοϊού.

Για τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού και την αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων, μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Ηλίας Καραμέτος, διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας και επικεφαλής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στο Αχιλλοπούλειο, τονίζοντας ότι ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος αν θέλουμε να πάρουμε πίσω τη ζωή μας.

Όπως εξήγησε ο κ. Καραμέτος, οι τελευταίες μέρες στο νοσοκομείο έχουν ένταση, καθώς πέραν των περιστατικών Covid τα επείγοντα δέχονταν πολίτες με συμπτώματα δυσφορίας και αναπνευστικής δυσλειτουργίας εξαιτίας του καύσωνα.

«Δεν μπορούμε να πάμε στο χειμώνα ανεμβολίαστοι»

Ο κ. Καραμέτος σημείωσε επίσης ότι δεν μπορούμε να πάμε στο χειμώνα ανεμβολίαστοι, με δεδομένο ότι οι επιστήμονες προβλέπουν ότι θα εμφανίζονται συνεχώς νέες μεταλλάξεις.

«Στην πλειονότητά τους, όσοι νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι. Είναι τραγικό να μην καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να εμβολιαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τις μεταλλάξεις. Τελειώνουμε με μια μετάλλαξη και έρχεται η επόμενη. Πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι πρέπει να καλυφθούμε και να ζήσουμε διαφορετικά. Οποιος αγαπάει τον εαυτό του, την οικογένειά του, τους φίλους του, πρέπει να εμβολιαστεί. Δεν μπορούμε να πάμε στο χειμώνα ανεμβολίαστοι», ανέφερε.

«Δεν είναι μόνο η μετάλλαξη Δέλτα, δε σταματούν οι μεταλλάξεις, ήδη προχθές ανακοινώθηκαν και άλλες. Υπάρχει και η Λάμδα που ακόμα δεν έχει έρθει εδώ. Υστερα από 18 μήνες πρέπει να κατανοήσουμε ότι οφείλουμε να προστατευθούμε», συνέχισε ο ίδιος.

«Τρέχουμε μαραθώνιο, διαφορετικά δεν υπάρχει περίπτωση να φτιάξουμε τείχος ανοσίας. Το τείχος αυτό θα έρθει αν εμβολιαστούμε σε ποσοστό 80% και πάνω. Έχουμε χάσει χρόνο. Δεν πρέπει να ακυρώνονται λόγω αδειών και διακοπών ραντεβού των εμβολιασμών λόγω και των θερμοκρασιών. Θέλουμε να είμαστε ασφαλείς, άρα εμβολιαζόμαστε», συμπλήρωσε επίσης.

«Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις – Νοσούν και τα παιδιά»

Μιλώντας εξάλλου για τις ηλικίες που χτυπά ο ιός και οι μεταλλάξεις ο κ. Καραμέτος αναφέρει ότι «ο κορονοϊός δεν κάνει εξαιρέσεις».

Αν και η κατάσταση δείχνει σταθεροποιημένη, ο κορονοϊός φαίνεται ότι «χτυπάει» περισσότερο τους νέους 18-39 ετών, καθώς τις τελευταίες ημέρες, πάνω από 4 στους 10 νοσούντες προέρχονται από τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

«Οι ειδικοί ανησυχούν για την αύξηση των κρουσμάτων στη συγκεκριμένη ηλιακή ομάδα, τόσο λόγω της αυξημένης κινητικότητας, αλλά και λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, που πλήττει τις νεότερες ηλικίες. Γι’ αυτό και επιμένουν στην ανάγκη εμβολιασμού», παρατηρεί ο γιατρός του νοσοκομείου Βόλου.

Σχολιάζοντας τον προβληματισμό ορισμένων γονιών στο να προχωρήσουν στον εμβολιασμό των παιδιών τους, ο ίδιος αναφέρει ότι συμμερίζεται μεν τις επιφυλάξεις, επικαλείται δε τις μελέτες που έχουν δείξει πως τα εμβόλια είναι ασφαλή.

«Κατανοώ τις επιφυλάξεις των γονιών. Αλλά η επιστημονική κοινότητα δε θα έβαζε ποτέ σε κίνδυνο ηλικίες 12-17 ετών, αν δεν υπήρχαν σαφείς μελέτες και δεν ήταν ασφαλές», αναφέρει σχετικά.

Μερικοί επιστήμονες θεωρούν ότι το νέο δημογραφικό «προφίλ» της πανδημίας, οφείλεται κυρίως στα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στους νεότερους, ενώ άλλοι αποδίδουν το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό στο ότι οι νέοι είναι πιο απρόσεχτοι στη συμπεριφορά τους, ιδίως μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και της -συχνά ανεξέλεγκτης- ανάγκης τους να διασκεδάσουν μαζικά χωρίς προφυλάξεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου