ΥΓΕΙΑ

Ακριβότερες αλλά πιο ασφαλείς οι ρομποτικές επεμβάσεις

ακριβότερες-αλλά-πιο-ασφαλείς-οι-ρομπ-353163

Οι υποβοηθούμενες από ρομποτικά συστήματα χειρουργικές επεμβάσεις, κυρίως στα νεφρά ή στον προστάτη, επιτρέπουν τη μικρότερη παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο και έχουν λιγότερες πιθανές παρενέργειες ή κίνδυνο θανάτου, όμως είναι αρκετά ακριβότερες, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τζιμ Χου του Νοσοκομείου Brigham and Women της Βοστώνης, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό ουρολογίας «Journal of Urology», σύγκριναν για την ίδια πάθηση τις ρομποτικές επεμβάσεις, που γίνονται όλο και πιο συχνές, με άλλες πιο συμβατικές χειρουργικές μεθόδους (όπως η λαπαροσκόπηση) και διαπίστωσαν ότι είναι μεν οι πρώτες πιο ασφαλείς, όμως το κόστος για τον ασθενή μπορεί να είναι αρκετές χιλιάδες δολάρια μεγαλύτερο.

Οι ρομποτικές επεμβάσεις είναι λιγότερο επεμβατικές και πιο αποτελεσματικές, καθώς η χρήση ρομποτικού βραχίονα (καθοδηγούμενου από τον χειρουργό μέσω μιας κονσόλας), με τη βοήθεια μιας μικροσκοπικής κάμερας, που έχει εισαχθεί στο σώμα του ασθενούς, επιτρέπει την εκτέλεση χειρουργικών πράξεων μεγαλύτερης ακριβείας.

Ειδικά στις αφαιρέσεις προστάτη, η ρομποτική χειρουργική χρησιμοποιείται πλέον όλο και πιο συχνά, ενώ σχετικά μικρότερη είναι η χρήση της σε σχέση με τα νεφρά, για την αποκατάσταση βλάβης ή την αφαίρεσή τους.

Η μελέτη έδειξε ότι η ρομποτική επέμβαση στον προστάτη ή στα νεφρά γλιτώνει τον χειρουργημένο ασθενή, κατά μέσο όρο, από μια μέρα πρόσθετης παραμονής στο νοσοκομείο. Εξάλλου, πολύ λιγότεροι ασθενείς χρειάζονται μετάγγιση αίματος (2% έναντι 5% με άλλες χειρουργικές μεθόδους) και κανείς δεν πεθαίνει (έναντι ποσοστού θανάτου 2 στους χίλιους με την τεχνική του ανοικτού χειρουργείου).

Από την άλλη, όμως, η ρομποτική αφαίρεση του προστάτη κατά μέσο όρο κοστίζει 10.000 δολάρια, περίπου 700 δολάρια περισσότερα από την λαπαροσκόπηση και 1.100 δολάρια περισσότερα από την ανοικτή χειρουργική επέμβαση. Για τη ρομποτική αφαίρεση νεφρού, το μέσο κόστος είναι 13.900 δολάρια, 2.700 δολάρια περισσότερα από τη λαπαροσκόπηση και 1.300 δολάρια περισσότερα από το ανοικτό χειρουργείο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου