ΤΟΠΙΚΑ

Η μετάλλαξη Δέλτα μπήκε στη ζωή μας ~ Σε αναμμένα κάρβουνα οι υγειονομικές αρχές στον Νομό Μαγνησίας

η-μετάλλαξη-δέλτα-μπήκε-στη-ζωή-μας-σε-495327

Το «προφίλ» των κρουσμάτων στη Μαγνησία και ο συναγερμός από τις νέες εισαγωγές στην κλινική Covid – 19 – Ο φόβος της διασποράς ενόψει Δεκαπενταύγουστου

Στη «μέγγενη» της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία καθοδηγεί το νέο κύμα της πανδημίας, βρίσκεται και η Μαγνησία από την περασμένη Τετάρτη, οπότε ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 34 κρούσματα στον νομό. Οι αναλύσεις, που έδειξαν τον μεταλλαγμένο ιό, αφορούσαν σε δείγματα, που ελήφθησαν το διάστημα των προηγούμενων δύο εβδομάδων. Οι γιατροί φοβούνται ότι μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο τα μεταλλαγμένα κρούσματα στον νομό θα διπλασιαστούν τουλάχιστον, αφού πρόκειται για μετάλλαξη που είναι ιδιαίτερα μεταδοτική, ειδικά στον ανεμβολίαστο πληθυσμό.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Την ίδια ώρα, αύξηση καταγράφεται τόσο στις εισαγωγές στο Αχιλλοπούλειο, όσο και στον αριθμό των διασωληνωμένων, θέτοντας εκ νέου σε συναγερμό το ΕΣΥ.

Στη μονάδα εντατικής θεραπείας που την περασμένη εβδομάδα ήταν άδεια, νοσηλεύονται ήδη δύο άτομα. Ενας 47χρονος που μάλιστα είναι πλήρως εμβολιασμένος, αντιμετωπίζει όμως υποκείμενο νόσημα, καθώς επίσης και 53χρονος που διακομίσθηκε στο νοσοκομείο με βαριά συμπτωματολογία.

Στην Κλινική κορονοϊού επίσης οι νοσηλείες έχουν φτάσεις στις 21. Εννιά ασθενείς προέρχονται από το Γηροκομείο Βόλου.

Η διαθεσιμότητα της πρώτης κλινικής είναι 36 κλίνες. Υπάρχουν επίσης πέντε κλίνες στους θαλάμους αρνητικής πίεσης. Προς το παρόν οι γιατροί είναι σε ετοιμότητα, αλλά απεύχονται να γεμίσουν τα κρεβάτια ξανά με ασθενείς. Πολλά θα εξαρτηθούν από τη «συμπεριφορά» της πανδημίας τις επόμενες μέρες.

Οι δύο πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου θα είναι καθοριστικές για τη διαχείριση της κατάστασης σε τοπικό επίπεδο. Με τις καλοκαιρινές άδειες των υγειονομικών υπαλλήλων να βρίσκονται σε εξέλιξη, οι γιατροί δεν θέλουν καν να σκεφτούν τι θα συμβεί, αν γεμίσουν πάλι όλα τα κρεβάτια και χρειαστεί να ξανανοίξει δεύτερη κλινική κορονοϊού.

«Τότε θα μιλάμε πάλι για συνθήκες κόκκινου συναγερμού», σχολιάζει ο Χαράλαμπος Μάνδρος, επικεφαλής των κλινικών covid.

Προβληματισμός για το αυξημένο ιικό φορτίο

Την ίδια ώρα, προβληματισμό και ανησυχία στις υγειονομικές αρχές προκαλούν τα επιδημιολογικά δεδομένα καθώς το ποσοστό θετικότητας Rt στον νομό παραμένει περίπου στο 1.2 με ανοδική τάση.

Η αύξηση του ιικού φορτίου κατά 218% στα λύματα και η αρνητική πρωτιά του Βόλου δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη, διότι επιβεβαιώνει ότι υπάρχει αυξημένη διασπορά στον γενικό πληθυσμό.

Ο κ. Μάνδρος εξήγησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι η αύξηση σχετίζεται με τις μετακινήσεις και με τη μη χρήση μάσκας, αλλά και τη μεγάλη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα.

«Το στέλεχος Δέλτα, σύμφωνα με έρευνες, μεταδίδεται 70 φορές πιο γρήγορα από το αρχικό στέλεχος. Γι’ αυτό ενώ περιμέναμε να επικρατήσει τον Σεπτέμβριο, ήδη έχει εξαπλωθεί από τώρα και στη Μαγνησία», αναφέρει.

Το προφίλ των νέων κρουσμάτων

Ορισμένοι θεωρούν πως η κατάσταση τις επόμενες μέρες θα χειροτερέψει καθώς τόσο λόγω του καύσωνα όσο και επειδή μπήκαμε στον Αύγουστο και η πλειονότητα των πολιτών κινείται σε χαλαρούς ρυθμούς. Επιπροσθέτως η μαζική φυγή αδειούχων και μαζί των επισκεπτών που θα πάνε ή θα έρθουν σε τουριστικούς προορισμούς της Μαγνησίας για να περάσουν την καλοκαιρινή τους άδεια, αποτελεί έναν ακόμη πονοκέφαλο.

Παρά την κρισιμότητα της κατάστασης ο συνωστισμός και η μη λήψη μέτρων δεν σταματούν.

Από την επεξεργασία των στοιχείων του ΕΟΔΥ αναφορικά με τα νέα κρούσματα, οι ευάλωτες ηλικιακά κατηγορίες στη μετάλλαξη, είναι οι νεότεροι, δηλαδή από 18 έως 25 χρόνων, οι μη εμβολιασμένοι αλλά και οι μερικώς εμβολιασμένοι που έχουν δηλαδή κάνει μόνο την πρώτη δόση.

Παράλληλα, οι ηλικίες από 40 έως 55 χρόνων και οι ηλικιωμένοι από 70 έως 85χρόνων, εξακολουθούν να διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο.

Στενεύουν τα περιθώρια για το τείχος ανοσίας

Καθώς οι προβλέψεις των επιστημόνων είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες, «δείχνοντας» περαιτέρω εκτίναξη κρουσμάτων εντός του Αυγούστου, τα περιθώρια «στενεύουν» για το χτίσιμο του απαιτούμενου τείχους ανοσίας με τον τρέχοντα ρυθμό των εμβολιασμών.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία από την επίσημη πλατφόρμα της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών μέχρι 30 Ιουλίου, δηλαδή μέχρι προχθές Παρασκευή, είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά στην ΠΕ Μαγνησίας 175.660 εμβολιασμοί και στην ΠΕ Σποράδων 15.838 εμβολιασμοί. Με την πρώτη δόση του εμβολίου στην ΠΕ έχουν εμβολιαστεί 94.015 πολίτες, ενώ έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους αντίστοιχα 84.600 άτομα. Στην ΠΕ Σποράδων με την πρώτη δόση εμβολιασμού έχουν εμβολιαστεί 8.670 άτομα, ενώ και τις δύο δόσεις του εμβολίου έχουν κάνει 8.313 άτομα.

Σύμφωνα με τoν επικεφαλής του εμβολιαστικού προγράμματος στο νοσοκομείο, Ιωάννη Κόκορη, γιατρό- εντατικολόγο, για να πετύχει η ανοσία οι εμβολιασμοί πρέπει να φτάσουν στα επίπεδα του Ιούνιου δηλαδή περί τους 1.000 την ημέρα στο mega εμβολιαστικό κέντρο του νοσοκομείου, για αυτό και κάλεσε όσους είναι έτοιμοι να κάνουν το εμβόλιο να το κάνουν τώρα και να μην περιμένουν έως το Σεπτέμβριο.

Από την πλευρά του ο κ. Μάνδρος, ο έτερος γιατρός του νοσοκομείου, εκτιμά ότι αυτή τη στιγμή είμαστε στην αρχή της κορύφωσης αυτού του κύματος, η οποία θα αρχίσει να έχει σταθεροποιητικούς και αποκλιμακωτικούς ρυθμούς μετά τον Δεκαπενταύγουστο, όποτε παραδοσιακά καταγράφεται η κορύφωση της κινητικότητας του πληθυσμού.

«Ο ιός βρίσκεται σε έξαρση και μπορεί να μολύνει οποιονδήποτε ανεξαρτήτως ηλικίας», λέει, τονίζοντας επίσης, ότι αρκούν μόνο 10 δευτερόλεπτα επαφής με κάποιον μολυσμένο για να κολλήσει κάποιος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου