ΕΛΛΑΔΑ

Παχυσαρκία: Το «υποκείμενο νόσημα» των εφήβων

παχυσαρκία-το-υποκείμενο-νόσημα-τω-513691

Στο ζήτημα της παχυσαρκίας ως υποκείμενο νόσημα για τον κοροναϊό αναφέρθηκε η κ. Μαρία Θεοδωρίδου, στην καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών Υγείας, μιλώντας για το άνοιγμα της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό εφήβων ηλικίας 15 έως 17 ετών.

Από δημοσιευμένη μελέτη στις ΗΠΑ, για ένα διάστημα δύο μηνών που νοσηλεύτηκαν 204 έφηβοι διαπιστώθηκε ότι το 70,6% ήταν έφηβοι που είχαν υποκείμενο νόσημα. Το κατ’ εξοχήν νόσημα σε ποσοστό 36% ήταν η παχυσαρκία. Το ποσοστό είναι ψηλό και στη χώρα μας, και ξεπερνά το 25%.

Η παχυσαρκία αναδείχτηκε ως ένας νέος, ανεξάρτητος παράγοντας αυξημένου κινδύνου, μετά την προχωρημένη ηλικία, για εισαγωγή στα νοσοκομείο και αυξημένους θανάτους λόγω της λοίμωξης από Covid-19. Το αυξημένο βάρος σώματος με ένα σύνθετο μηχανισμό δημιουργεί μία χρόνια, χαμηλού βαθμού φλεγμονή και επηρεάζει την λειτουργία του ανοσιακού συστήματος.

Ο λιπώδης ιστός δεν είναι όπως παλιά θεωρείτο ένας ανενεργής ιστός, αλλά λειτουργεί ως όργανο που παράγει ένα πλήθος ουσιών που επηρεάζουν και τον μεταβολισμό και το ανοσιακό σύστημα.

«Ίσως η επιδημία της Covid, η οποία θα γίνει παρελθόν χάρη στα εμβόλια, να υπογραμμίζει την ανάγκη να στραφούμε και προς άλλα ενδιαφέροντα και σημαντικά ιατρικά θέματα σε άλλη χρόνια επιδημία που είναι η παχυσαρκία και απειλεί την ποιότητα της ζωής μας και ξεκινά από την βρεφική ηλικία» πρόσθεσε.

Σημείωσε πως οι κοροναϊοί προσβάλουν πολλούς διαφορετικούς ξενιστές εκτός από τον άνθρωπο. Προσαρμόζονται εύκολα και μολύνουν με νέες μεταλλάξεις. Το εργαστήριο των μεταλλάξεων είναι οι ανεμβολίαστοι, την ώρα που διαθέτουμε αποτελεσματικά εμβόλια, τόνισε.

«Ο κάθε ένας από εμάς ας πείσει άλλον έναν και έτσι η επιδημία αυτή που μας ταλαιπωρεί θα γίνει παρελθόν. Και το ευχόμαστε αυτό να γίνει σύντομα»

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου