ΥΓΕΙΑ

Τα νύχια είναι ο καθρέφτης της υγείας

τα-νύχια-είναι-ο-καθρέφτης-της-υγείας-358528

Ψωρίαση, μύκητας ή απλός τραυματισμός μπορεί να ευθύνεται για την αλλαγή στο χρώμα τους Τα νύχια είναι καθρέφτης της υγείας του ανθρώπινου οργανισμού. Παθήσεις των νεφρών, της καρδιάς, του ήπατος, συχνά παρουσιάζουν συμπτώματα στην περιοχή των νυχιών. Λευκά σημάδια, με γραμμώσεις, μαυρισμένα ή πρασινωπά νύχια, ενδέχεται να κρύβουν πληροφορίες για παθολογικές καταστάσεις.

Τα λευκά σημάδια

Οι λευκές κηλίδες, από τα συχνότερα προβλήματα των νυχιών, δεν συνδέονται με την έλλειψη ασβεστίου_ όπως πιστεύεται. Ειδικοί τονίζουν ότι δεν είναι παρά φυσαλίδες αέρα! Εξηγούν ότι είναι εντελώς ανώδυνες για την υγεία, και τις αποδίδουν σε μικροτραυματισμούς, ενδεχομένως και στο συχνό μανικιούρ. Μία έντονη εξωτερική ενόχληση στη ρίζα του νυχιού, μπορεί για παράδειγμα να προκαλέσει λευκά σημάδια.

Σπάνε εύκολα τα νύχια σας;

Τα διαλυτικά που χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση του χρώματος των βερνικιών, αφυδατώνουν τα νύχια, τα ξεφλουδίζουν και τα λεπταίνουν. Μην τα βάφετε πολύ συχνά.

Αν δεν φοράτε γάντια όταν κάνετε τη λάτρα του σπιτιού σας, είναι πολύ πιθανό τα νύχια σας να διαμαρτυρηθούν. Η υπερβολική επαφή των χεριών με το ζεστό νερό κάνει τα νύχια πιο μαλακά και επομένως πιο εύθραυστα, ενώ οι χημικές ουσίες των απορρυπαντικών τα ξηραίνουν και τα αφυδατώνουν. Γενικότερα, πλένετε τα χέρια σας με κρύο νερό.

Μήπως πάσχετε από σιδηροπενική αναιμία; Εκτός από τα εύθραυστα νύχια, θα πρέπει βεβαίως να υπάρχουν και άλλα συμπτώματα_ καταβολή δυνάμεων, ή και χλομάδα, δύσπνοια, λαχάνιασμα, πονοκέφαλο και ζαλάδες. Η σιδηροπενική αναιμία εμφανίζεται κυρίως στη βρεφική ή παιδική ηλικία, την εφηβεία, την περίοδο της εγκυμοσύνης, αλλά και τη φάση μετά την εμμηνόπαυση.

Αρκετές φορές ενοχοποιείται ο θυρεοειδής αδένας, ο οποίος ελέγχει πλείστες όσες λειτουργίες του οργανισμού. Η απορύθμισή του προκαλεί την εμφάνιση συμπτωμάτων σε διάφορα σημεία του σώματος, μεταξύ άλλων και στα νύχια.

Οι μαύρες κηλίδες

Πολύ συχνά, οφείλονται σε τραυματισμό του νυχιού, ο οποίος προκαλεί εσωτερικό αιμάτωμα. Ακόμα και ένας ελαφρύς τραυματισμός είναι ικανός να τις προκαλέσει.

Αν δεν θυμάστε να έχετε χτυπήσει, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον δερματολόγο σας. Υπάρχει πιθανότητα να πρόκειται ακόμα και για ένα κακόηθες μελάνωμα.

Νύχια κίτρινα

Μην βάφετε πολύ συχνά τα νύχια σας σε έντονα χρώματα, κυρίως καφέ και σκούρο κόκκινο. Θα πρέπει να αντιμετωπίσετε μία κιτρινωπή χροιά, όταν είναι άβαφα, που δεν θα σας είναι καθόλου ευχάριστη. Μην ανησυχείτε, πάντως, καθώς το πρόβλημα δεν είναι μόνιμο. Και θα υποχωρήσει αν αφήσετε τα νύχια σας να ξεκουραστούν.

Οι μανιώδεις καπνιστές το ξέρουν και δεν ανησυχούν. Το τσιγάρο δεν κιτρινίζει μόνον τα δόντια, αλλά και τα νύχια όσων δεν βγάζουν το τσιγάρο από το στόμα τους. Γεγονός είναι πάντως ότι θα χρειαστεί πολύς καιρός για να επανέλθουν τα νύχια σας, αν (αν, λέμε) κόψετε το κάπνισμα.

Ο ίκτερος ενδέχεται επίσης να είναι υπεύθυνος για το κίτρινο χρώμα των νυχιών σας. Σε αυτή την περίπτωση, συνήθως είναι κίτρινο και το ασπράδι του ματιού. Μόνος αρμόδιος να σας πει τι και πώς, είναι φυσικά ο ιατρός σας.

Μύκητες ή και ψωρίαση μπορεί επίσης να ευθύνονται για την κακή όψη. Σε αυτές τις νόσους, εμφανίζονται και συμπτώματα, όπως η υπονύχια υπερκεράτωση (το νύχι σηκώνεται προς τα πάνω) ή η ονυχόλυση (το νύχι χάνει το ροζ χρώμα του δέρματος και παίρνει μια άσπρη χροιά, καθώς δεν ακουμπάει πάνω στο δέρμα).

Οι κάθετες γραμμώσεις

Ως «κάθετες γραμμώσεις» νοούνται οι γραμμές που ξεκινούν από το ελεύθερο άκρο του νυχιού και κατευθύνονται προς τη ρίζα του.

Το ασετόν είναι ύποπτο. Η συχνή χρήση του ασετόν ξηραίνει τα νύχια, και μπορεί να δημιουργήσει κάθετες ραβδώσεις στην επιφάνειά τους. Σημαντικό είναι, λοιπόν, να πλένετε καλά τα χέρια σας με δροσερό νερό μετά τη χρήση του. Σύντομα η υφή των νυχιών σας θα επανέλθει.

Προσοχή στα απορρυπαντικά και το ζεστό νερό. Αλλοιώνει την υφή των νυχιών.

Φταίει η ηλικία! Διότι και το νύχι έχει τις «ρυτίδες» του. Με την πάροδο των χρόνων, αυξάνονται φυσιολογικά οι κάθετες γραμμώσεις.

Η ψωρίαση μπορεί να ευθύνεται και σε αυτή την περίπτωση. Ενδέχεται παράλληλα να προκληθούν σχισμοειδείς αιμορραγίες (μικρές μαύρες σχισμές) ή μικρές τρυπούλες πάνω στο νύχι (σαν να το έχετε τρυπήσει με καρφίτσα). Πιθανή είναι επίσης μια διαταραχή που ονομάζεται «σταγόνα ελαίου» (σαν να έχει πέσει μια σταγόνα λαδιού πάνω στο νύχι, με αποτέλεσμα ένα υποκίτρινο χρώμα).

Oι ονυχομυκητιάσεις έχουν πολλές μορφές : ενδέχεται να συνοδεύονται από υπερκεράτωση και ονυχόλυση, ενώ το νύχι μοιάζει σαν να είναι τριμμένο.

Εξετάστε τη λειτουργία του θυρεοειδούς σας.

Τα πράσινα νύχια και το πρήξιμο

Ο συνήθης ύποπτος είναι ένας μύκητας, του γένους Candida. Μπορεί, επίσης, να φταίει είδος μικροβίου, η ψευδομονάδα. Με την κατάλληλη θεραπεία, το νύχι σας θα επανέλθει. Χρειάζεστε, όπως και να έχει, τη γνώμη του δερματολόγου σας.

Λιγότερο γνωστή είναι η πληκτροδακτυλία, πάθηση κατά την οποία τα άκρα διευρύνονται και τα νύχια θυμίζουν πλήκτρα τυμπάνου, είναι δηλαδή διογκωμένα στην άκρη τους. Οι αιτίες έχουν συχνά σχέση με τους πνεύμονες, το κυκλοφορικό (π.χ. καρδιακές ανεπάρκειες) ή το πεπτικό σύστημα (π.χ. έλκος), ενώ μπορεί να συνδέονται ακόμα και με σοβαρές πνευμονικές παθήσεις (π.χ. εμφύσημα ή καρκίνο του πνεύμονα).

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας για να σας καθοδηγήσει. Το αντίθετο της πληκτροδακτυλίας είναι η κοιλονυχία, πάθηση κατά την οποία το νύχι μοιάζει με κουτάλι, ενώ αν ρίξετε λίγο νερό πάνω του, οι σταγόνες μένουν εκεί. Συνήθως οφείλεται σε σιδηροπενική αναιμία, που παρουσιάζεται κατά βάση σε παιδιά.

Info

Tα νύχια μεγαλώνουν περίπου 3 χιλ. τον μήνα. Ένα νύχι χεριού χρειάζεται 4-5 μήνες προκειμένου να αναπλαστεί πλήρως.Για την ανάπλαση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού απαιτούνται 12-18 μήνες

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου