«Οι ασθενείς πλέον μπορούν να… πάρουν ανάσα στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας!»

Τελευταία ενημέρωση: 2021-06-06, 23:20:25
Οι τρεις πνευμονολόγοι της Α’ Πνευμονολογικής Κλινικής του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας μιλούν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
«Οι ασθενείς πλέον μπορούν να… πάρουν ανάσα στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας!»

Οι πνευμονολόγοι Αν. Δημουλής, Σ. Καραγιάννης και Λέιλα Σίχα καταθέτουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τη δική τους εμπειρία για τη μάχη με τον κορονοϊό

Ο Ανδρέας Δημουλής Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος, ο Σπύρος Καραγιάννης Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος και η Λέιλα Σίχα Πνευμονολόγος αποτελούν την επιστημονική ραχοκοκαλιά της Α’ Πνευμονολογικής Κλινικής του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, η οποία άρχισε και επίσημα τη λειτουργία της.

Τους συναντήσαμε ένα πρωί στο ΙΑΣΩ με στόχο αφενός να εξερευνήσουμε τη δική τους εμπειρία από τη μάχη με τον κορoνοϊό, αφετέρου δε να μάθουμε το όραμά τους για έναν τομέα, τον οποίο έχει τόσο μεγάλη ανάγκη ολόκληρη η Θεσσαλία. Αλλωστε δεν πρέπει να ξεχνά κανείς πως μέχρι πριν λίγο καιρό όλοι οι ασθενείς με προβλήματα του αναπνευστικού, εάν έπρεπε να νοσηλευτούν, μπορούσαν να το κάνουν μόνο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

«Ηταν η κατάλληλη στιγμή και για τους τρεις μας. Η διοίκηση του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας είδε πολύ πιο μπροστά, όσον αφορά στις ανάγκες των Θεσσαλών και αποφάσισε την ίδρυση της Πνευμονολογικής Κλινικής. Μια κλινική οργανωμένη, με συγκροτημένη επιστημονική ομάδα, η οποία μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες της σε ολόκληρη τη γκάμα των πνευμονολογικών προβλημάτων, που μπορεί να αντιμετωπίζει ένας ασθενής», μας εξηγεί ο επιστημονικός υπεύθυνος της Κλινικής κ. Δημουλής. «Οποιοδήποτε πνευμονολογικό περιστατικό στη Θεσσαλία χρειάζεται τριτοβάθμια ή και πρωτοβάθμια περίθαλψη θα μπορούμε πλέον να το αντιμετωπίζουμε εδώ, στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας», σημειώνει με ικανοποίηση.

Η αγάπη και των τριών επιστημόνων για την Πνευμονολογία ξεκίνησε από το Πανεπιστήμιο. «Η Πνευμονολογία δεν ήταν εκ των δημοφιλών ειδικοτήτων, αν θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό τον όρο, πριν χρόνια. Βασικό ρόλο, αναφορικά με την επιλογή της ειδικότητας, παίζει αναμφίβολα και το Πανεπιστήμιο. Σίγουρα κάποιος φωτισμένος καθηγητής που ανοίγει δρόμους. Ο μέντορας που θα σε ωθήσει στην ειδικότητα. Η Πνευμονολογία δέχθηκε μια μεγάλη ώθηση στις αρχές τις δεκαετίας του 2000. Αρχισε να αναπτύσσεται επιστημονικά και να οργανώνεται περισσότερο. Είναι μια ειδικότητα με πολύ έντονο κλινικό, εργαστηριακό και επεμβατικό ενδιαφέρον, μια ειδικότητα με πολλές διαστάσεις. Αυτό από μόνο του καθίσταται ελκυστικό», εξηγεί ο κ. Καραγιάννης, ο οποίος πριν λίγο καιρό έδινε μάχη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείο Λάρισας, ως εντατικολόγος.

«Ηθελα εξ αρχής την επαφή με τον ασθενή. Πάντα είχα στο μυαλό μου να έρθει ο ασθενής, να τον βοηθήσω και να φεύγει από τα χέρια μου καλά. Υπάρχει άραγε πιο απτή βοήθεια σε έναν ασθενή, όταν θα σου έρθει με δύσπνοια και θα τον βοηθήσεις να πάρει ανάσα; Μπορεί να πληρωθεί αυτή η ανακούφιση, που βλέπεις πώς αισθάνεται», λέει η κα Σίχα, χαμογελώντας.

 

Οταν «χτύπησε» ο κορονοϊός

Είναι δεδομένο πως ο σύγχρονος τρόπος ζωής ανέδειξε πολλές ασθένειες, που κάποτε δεν υπήρχαν. Το κάπνισμα, η παχυσαρκία, το έντονο στρες, η δυσκολία στον ύπνο, όλα «εξαρτήματα» αυτής της νέας πραγματικότητας, στην οποία καταφέραμε να εγκλωβίσουμε τους εαυτούς μας, οδηγούν χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο στους πνευμονολόγους. Οταν «χτύπησε» ο κορoνοϊός, όλα μπήκαν σε δεύτερη μοίρα.

«Συμμετέχω με σύμβαση ως ιδιώτης ιατρός στο τμήμα covid του ΠΓΝΛ και δίνω τη μάχη μαζί με τους συναδέρφους εκεί. Εχουμε αντιμετωπίσει περιστατικά κορονοϊού, που αφορούν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Αυτά που αντιμετωπίζουμε είναι πρωτόγνωρα», εξηγεί η κα Σίχα. «Οδεύουμε στο τέλος του τρίτου κύματος, έχουμε όμως ακόμα δρόμο. Χρειαζόμαστε την ανοσία, μέσω των εμβολίων».

«Κάθε χρόνος που θα περνάει θα είναι πιο ήπιος από τον προηγούμενο», λέει η ίδια και σπεύδει να συμπληρώσει, καταθέτοντας τη δική του εμπειρία ο κ. Καραγιάννης. «Εγώ το έζησα όλο αυτό μέσα από την εντατική του ΓΝΛ και στο πρώτο και στο δεύτερο κύμα. Ηταν κάτι το πρωτόγνωρο πραγματικά. Οφείλω να παραδεχθώ πως στην αρχή το είχα υποβαθμίσει, ως προς τη σοβαρότητά του, και μιλώ για την περίοδο των πρώτων δημοσιεύσεων, πριν ο ιός φτάσει στη χώρα μας. Αρχισα να συνειδητοποιώ τι γίνεται όταν είδα τις εικόνες από τη Βόρεια Ιταλία. Οταν άρχισαν οι εισαγωγές στην εντατική, τα ερωτήματα, στα οποία καλούμασταν να απαντήσουμε, ήταν συγκεκριμένα: Πώς θα στηρίξουμε τους πρώτους βαρέως πάσχοντες; Πώς θα αντιμετωπίσουμε τα πρώτα περιστατικά; Τότε πρωτοείδαμε πως ο κορωνοϊός ήταν κάτι το εντελώς διαφορετικό. Δεν υπήρχε καμία βεβαιότητα πρόγνωσης. Χάσαμε αρρώστους στο νοσοκομείο, οι οποίοι δεν είχαν κανένα υποκείμενο νόσημα. Τώρα οι μονάδες είναι πιο ελεγχόμενες. Εχουμε και κάποια φάρμακα, που φαίνεται πως καθυστερούν την όλη εξέλιξη και προλαμβάνουν κάποιες επιπλοκές. Φαίνεται πως ο κορονοϊός θα αποτελεί χρόνιο νόσημα πλέον», εξηγεί ο ίδιος.

 

Η πανδημία, οι ασθενείς και τα εμβόλια

«Στο σημείο αυτό τίθεται εκ των πραγμάτων και το μείζον θέμα της υπερπληροφόρησης», παρεμβαίνει ο κ. Δημουλής. «Υπάρχει ένα ζήτημα με την υπερπληροφόρηση ή με το ότι έχουν γίνει όλοι σχεδόν ειδικοί, οπότε δεν είναι σε θέση να φιλτράρουν τις πληροφορίες αυτές. Αυτό έχει ως συνέπεια να γίνονται λάθη τόσο στη διαχείριση της πανδημίας, όσο και στον τρόπο αντιμετώπισης της ασθένειας. Θυμηθείτε πως η προβολή κάποιων φαρμάκων πως θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της νόσου, οδήγησε απλό κόσμο στα φαρμακεία. Κάθε ασθενής είναι μοναδικός. Ολοι οφείλουμε να γνωρίζουμε. Αν όμως και όταν έρθει η ώρα, ο γιατρός είναι αυτός που αποφασίζει. Κανείς άλλος.

Προσωπικά από την κλινική μου εμπειρία δεν είχα δει άλλον παρόμοιο ιό. Δεν ξέρω πώς θα συμπεριφερθεί ο ασθενής που κόλλησε κορονοϊό και αυτό αν θέλετε είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Εχω δει και το ένα άκρο και το άλλο. Δεν υπάρχει σταθερή κλινική συμπτωματολογία, ούτε σταθερή έκβαση. Πρέπει ειδικά τις δέκα πρώτες μέρες να είσαι πολύ κοντά στον ασθενή. Εχω δει επίσης σε κάποιους ασθενείς να αφήνει προβλήματα ο ιός, ενώ έχει περάσει.

Ακόμα το μελετάμε και το ψάχνουμε. Θα μας απασχολεί και την ερχόμενη χρονιά. Είμαστε σε καλύτερο επίπεδο, μετά από έναν χρόνο, και σε επίπεδο ανάγνωσης και σε επίπεδο αντιμετώπισης», εξηγεί, και συμπληρώνει:

«Να κάνουν όλοι εμβόλια. Οποιαδήποτε εμβόλια. Ο κόσμος δεν θα πρέπει να αγχώνεται. Αν διαβάσει κάποιος τις παρενέργειες που έχουν δυνητικά όλα τα φάρμακα, τότε θα σταματήσουμε, βάσει στατιστικής, να τα παίρνουμε», απαντούν και οι τρεις με μια φωνή.

«Φιλοδοξούμε να οργανώσουμε μια κλινική που θα μπορεί να δίνει λύσεις γρήγορα, αξιόπιστα, με τις τελευταίες κατευθυντήριες επιστημονικές γραμμές πάνω σε όλα τα νοσήματα του αναπνευστικού, με μικρό όσο το δυνατόν κόστος, είτε ψυχικό, είτε οικονομικό, για τον άρρωστο. Κι όλα αυτά με την καλύτερη δυνατή διασύνδεση της δικής μας κλινικής με τις υπόλοιπες, που διαθέτει το ΙΑΣΩ. Η Πνευμονολογία μπορεί να έχει πολλές συνεργασίες με άλλες ειδικότητες και πλέον στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας λειτουργούν οργανωμένα όλες οι κλινικές εκείνες, που μπορούν να υποστηρίξουν και το δικό μας έργο.

Ο ασθενής δεν είναι πάντα ένας «πνευμονολογικός άρρωστος». Μπορεί να πάσχει από άλλα νοσήματα, στα οποία όμως να συμμετέχει το πνευμονολογικό. Μπορεί να είναι ένας άρρωστος με κάποιο αυτοάνοσο ή του ογκολογικού τομέα για παράδειγμα. Η συνεργασία λοιπόν των ειδικοτήτων κρίνεται απαραίτητη και επιβεβλημένη και αυτό μπορεί να γίνει εδώ στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας», εξηγούν.

«Να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους ογκολογικούς ασθενείς. Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι αυτός που σκοτώνει τους περισσότερους ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο. Να στοχεύσουμε στην πρόληψη. Αυτό θέλω να καταφέρουμε εδώ στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας. Σε αυτούς του ανθρώπους που έχουν πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα, να μπορούμε να κάνουμε ένα σωστό screening κι αν πάσχουν από καρκίνο του πνεύμονα να μπορούμε άμεσα, με χαμηλό κόστος, να το αντιμετωπίζουμε κατευθείαν. Μελέτες δείχνουν πως μπορούμε να μειώσουμε τους θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα κατά 20%, αν γίνει το σωστό screening έγκαιρα», λέει ο κ. Δημουλής ανεβάζοντας τον πήχη ψηλά.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
7
=