ΕΛΛΑΔΑ

Εγκρίθηκε το εμβόλιο Pfizer για τις ηλικίες 12-15 ετών

εγκρίθηκε-το-εμβόλιο-pfizer-για-τις-ηλικίες-1-576242

Το «πράσινο φως» στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech για παιδιά 12-15 ετών άναψε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) την Παρασκευή, ανοίγοντας τον δρόμο για μαζικούς εμβολιασμούς εφήβων σε ολόκληρη την ήπειρο.

Πρόκειται για το πρώτο εμβόλιο στο «οπλοστάσιο» της Ευρωπαϊκής Ενωσης για νεότερους εφήβους, καθώς μέχρι στιγμής ο εμβολιασμός αφορούσε τους άνω των 16 ετών. «Είναι ένα σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της πανδημίας», δήλωσε ο Μάρκο Καβαλέρι, αξιωματούχος του ΕΜΑ.

«Η επιτροπή για τα ανθρώπινα φάρμακα του EMA (CHMP) ενέκρινε το εμβόλιο Comirnaty για την Covid-19 σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών. Το εμβόλιο έχει ήδη εγκριθεί για χρήση σε ενήλικους και εφήβους ηλικίας 16 ετών και άνω και τώρα έχουμε δεδομένα που δείχνουν ότι το εμβόλιο αυτό είναι ασφαλές και στις ηλικίες 12-15 ετών», δήλωσε ο Μάρκο Καβαλέρι.

Η γνωμοδότηση του ΕΜΑ θα διαβιβαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα δώσει την τελική έγκριση, είπε ο Καβαλέρι, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι εναπόκειται σε κάθε κράτος-μέλος να αποφασίζει εάν και πότε θα χρησιμοποιηθεί αυτό το εμβόλιο σε εφήβους στο μέλλον.

Κυριακίδου: Πέρα από τις κυβερνήσεις, είναι μια απόφαση που πρέπει να ληφθεί από τους γονείς για τα παιδιά

Τη γνωμοδότηση του ΕΜΑ σχετικά με την έγκριση του εμβολίου της Pfizer για παιδιά 12-15 ετών καλωσόρισε η επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Στέλλα Κυριακίδου. Οπως τόνισε η επίτροπος, ο εμβολιασμός των παιδιών είναι μία απόφαση που πρέπει να λάβουν οι γονείς για εκείνα.

«Καλωσορίζω τη γνωμοδότηση του ΕΜΑ σχετικά με την έγκριση του εμβολίου BioNTech/Pfizer για παιδιά ηλικίας 12-15 ετών. Πέρα από τις αποφάσεις των κυβερνήσεων, αυτή είναι τελικά μια απόφαση που πρέπει να ληφθεί από τους γονείς για τα παιδιά τους. Κάθε βήμα που κάνουμε μαζί μάς φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο τέλος της πανδημίας», δήλωσε η Στέλλα Κυριακίδου.

Μαγιορκίνης: Δεν θα αρχίσει ο εμβολιασμός σε παιδιά στο αμέσως επόμενο διάστημα

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά και με την έγκριση του εμβολίου της Pfizer από τον EMA στα παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών, τόνισε ότι τα παιδιά δεν έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στη μετάδοση του κορωνοϊού στη χώρα μας. «Δεν θα αρχίσει ο εμβολιασμός σε παιδιά στο αμέσως επόμενο διάστημα και δεν υπάρχει άμεση ανάγκη γι’ αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε ότι αυτοί που θα πρέπει να μην αμελήσουν το εμβόλιο μέσα στο καλοκαίρι και «να πάνε να εμβολιαστούν, αν δεν το έχουν ήδη κάνει», είναι όσοι βρίσκονται στην ηλικία άνω των 65 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, είχε αναφερθεί στον εμβολιασμό των μικρότερων ηλικιών. Ο πρωθυπουργός είχε πει ότι «θα το συζητήσουμε για τα παιδιά από το Γυμνάσιο και άνω, από την ηλικία των 12 και πάνω. Από τη στιγμή που θα εγκριθούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αυτό θα δώσει νέα δυναμική στον εμβολιασμό».

Πάντως, όπως αναφέρει το Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Ενωση βασίζεται στην Pfizer και την BioNTech για να τη βοηθήσει να επιταχύνει την εκστρατεία ανοσοποίησης, που εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, ακόμη και μετά το κερδισμένο έδαφος των τελευταίων εβδομάδων. Το μπλοκ έχει δεσμευτεί να αγοράσει 1,8 δισ. δόσεις από την Pfizer και την BioNTech έως το 2023, μερικές από τις οποίες θα χρησιμοποιηθούν για παιδιά.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου