ΥΓΕΙΑ

Τί ξέχασα, τί ξέχασα;

τί-ξέχασα-τί-ξέχασα-361579

Σίγουρα δεν είναι καθόλου ευχάριστο να ανακαλύπτει κανείς ότι το χαρτί με τα ψώνια το άφησε στο σπίτι ή ότι ξέχασε το PIN. Υπάρχουν πάντως επιστημονικοί τρόποι για να θυμόμαστε καλύτερα.

Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι για να θυμάται κανείς τον κωδικό πρόσβασης στο email ή τα γενέθλια της γιαγιάς, όπως εξηγεί ο Κρίστιαν Έλγκερ, γιατρός ο οποίος ειδικεύεται στις επιληψίες, από το Πανεπιστήμιο της Βόννης:

Πρέπει να θυμηθώ…
«Εάν κάποιος θέλει να θυμάται σύνθετα πράγματα, ο καλύτερος τρόπος είναι να κάνει συνειρμούς. Το καλύτερο είναι να συνδέει δυο πράγματα μαζί. Εάν για παράδειγμα θέλετε να αγοράσετε καθαριστικά για το σπίτι, είναι προτιμότερο να σκεφθείτε ότι καθαρίζετε. Τότε συνδέστε με τη φαντασία σας συγκεκριμένα πράγματα που χρειάζεστε για να καθαρίσετε. Έτσι μπορείτε αργότερα να θυμηθείτε πιο εύκολα πράγματα που ξεχάσατε».

Τη μέθοδο αυτή χρησιμοποιεί και ο Γκερντ Μίτρινγκ, ο οποίος είναι οχτώ φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στο να μετράει από μνήμης. Ο ίδιος προτείνει οι συνειρμοί που γίνονται να είναι όσο το δυνατόν με μεγαλύτερη φαντασία και να έχουν το στοιχείο της προσωπικότητάς μας:

«Το άτομο θα πρέπει να συνδέσει συγκεκριμένα γεγονότα με χόμπι ή με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα. Αν κάποιος για παράδειγμα έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αστρονομία θα πρέπει να τη χρησιμοποιήσει ώστε να θυμάται πράγματα. Γιατί όχι;».

Συνεχής άσκηση του μυαλού

Υπάρχουν όμως και άλλες μέθοδοι όπως ισχυρίζεται ο καθηγητής Κρίστιαν Έλγκερ. Για παράδειγμα να φτιάχνω μια εικονική πραγματικότητα. Πιο συγκεκριμένα, κλείνω τα μάτια και κάνω το γύρο του σπιτιού. Κάθε γωνιά του σπιτιού τη συνδέω με ορισμένες σκέψεις τις οποίες ανασύρω όταν χρειαστεί.

Ένας άλλος τρόπος για να θυμόμαστε ευκολότερα στην καθημερινότητα ημερομηνίες και επετείους είναι το συναίσθημα. Ο καθηγητής Κρίστιαν Έλγκερ επισημαίνει:

«Υπάρχει η δυνατότητα να καταχωρούμε στη μνήμη μας γεγονότα μέσω της συναισθηματικής μνήμης. Αυτό συμβαίνει μη συνειδητά. Θυμόμαστε καλύτερα γεγονότα πάντως στα οποία το κοινωνικό σύνολο αποδίδει μεγάλη σημασία. Για παράδειγμα ημερομηνία γάμου, γενέθλια ή ακόμα και άσχημα γεγονότα όπως την 11η Σεπτεμβρίου. ΄Όλοι σχεδόν οι άνθρωποι θυμούνται που ήταν εκείνη την ημέρα».

Και οι δυο επιστήμονες ωστόσο επισημαίνουν πως το σημαντικό είναι η συνεχής άσκηση του μυαλού και συστήνουν την ανάγνωση απαιτητικών κειμένων και στη συνέχεια συζήτηση με άλλους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου