ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Φαγητό πριν τη γυμναστική: Τι πρέπει να ξέρουμε

φαγητό-πριν-τη-γυμναστική-τι-πρέπει-να-588090

Μπορώ να φάω πριν κάνω γυμναστική αφού μετά θα κάψω τις θερμίδες ή όχι; Πόσες φορές έχουμε βρεθεί σε αυτό δίλημμα. Άλλοι θεωρούν πως πρέπει να ασκούμαστε έχοντας φάει κάτι για να έχουμε την ενέργεια που απαιτείται ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως το στομάχι μας δεν πρέπει να είναι γεμάτο για να μην φουσκώσουμε και έχουμε μυϊκές κράμπες.

Άρα ποιο είναι το σωστό;

Σύμφωνα με την ειδικό στις προπονήσεις, Kari Lansing, το φαγητό πριν την άσκηση «εξαρτάται πραγματικά από το άτομο». Ανάλογα με την διατροφή μας, τον τύπο του σώματός μας και τη φυσική μας κατάσταση τρώμε ή όχι πριν ασκηθούμε. Πάντως το να πηγαίνουμε κάποιες φορές για γυμναστική με άδειο στομάχι δεν μας επηρεάζει αρνητικά. «Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, εάν η άσκηση γίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως η προπόνηση για μαραθώνιο, θα μπορούσαν να υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία. Συνιστώ πάντα να έχετε έστω και λίγο καύσιμο για τις προπονήσεις σας» επισημαίνει στο vita.gr.

Όσο για το χρονικό διάστημα που πρέπει να μεσολαβεί πριν την γυμναστική, η απάντηση επίσης εξαρτάται. Αν πρόκειται για προπόνηση ήπιας έντασης, τότε το γεύμα μπορεί να είναι πριν τρεις ή και τέσσερις ώρες. «Είναι η πρωταρχική ανάγκη του σώματός μας να διατηρούμε τη μέγιστη απόδοση. Όταν δεν τρώμε αρκετό φαγητό, το σώμα μας μπαίνει σε φάση ανοικοδόμησης και αυτό δεν είναι παραγωγικό για την προπόνηση. Εάν το σώμα μας ξεμείνει από καύσιμα μπορεί να αντιμετωπίσουμε πείνα, αφυδάτωση ή και ζάλη», τονίζει η Kari Lansing.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου