ΥΓΕΙΑ

Κοροναϊός: Ο δεκάλογος του υγειονομικού πράσινου πιστοποιητικού

κοροναϊός-ο-δεκάλογος-του-υγειονομικ-597781

Με γοργούς ρυθμούς μοιάζει να προχωράει πλέον το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό, το οποίο θα επιτρέψει σε όσους έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19, έχουν αναρρώσει από Covid-19 ή έχουν εξεταστεί για τη νόσο με αρνητικό αποτέλεσμα να μετακινούνται πιο εύκολα εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οπως ανακοίνωσε χθες η Κομισιόν, τη Δευτέρα ξεκίνησε μια πιλοτική φάση δοκιμών του σε 18 χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, συν την Ισλανδία, με στόχο να καταστεί τεχνικά λειτουργικό το πιστοποιητικό έως την 1η Ιουνίου.

Οι δοκιμές αυτές, στις οποίες δεν χρησιμοποιούνται πραγματικά δεδομένα πολιτών, θα πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιοχάνες Μπάρκε, για δύο εβδομάδες, με τη συμμετοχή δύο ή τριών χωρών ημερησίως. «Τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι σε πλήρη ετοιμότητα για αυτή την πρώτη φάση των δοκιμών και είναι θετική η μεγάλη συμμετοχή των χωρών», επεσήμανε ο Μπάρκε. Παράλληλα με αυτή την τεχνική προετοιμασία, σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις ανάμεσα στο Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – χθες επρόκειτο να πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνάντηση για το ζήτημα αυτό, με στόχο να εγκριθεί ο κανονισμός για το πιστοποιητικό πριν από τα τέλη Ιουνίου.

Το θέμα συζητήθηκε και στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνεδρίασε χθες στις Βρυξέλλες, ενώ είναι ένα από τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24ης και 25ης Μαΐου. Στόχος, όπως έχει πει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ, η έγκαιρη υιοθέτηση και υλοποίησή του. «Δεν είναι σημαντικό μόνο για χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό αλλά για όλους μας: είναι ένα σαφές μήνυμα υπέρ της ελεύθερης μετακίνησης και της κινητικότητας στην ΕΕ», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες από τις Βρυξέλλες ο ευρωπαίος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίκαελ Ροτ. Με τους εμβολιασμούς να προχωρούν στην ΕΕ (ένα 28,35% των πολιτών της έχει ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της Covid-19) και τα ευρωπαϊκά κράτη να χαλαρώνουν σταδιακά τους περιορισμούς που είχε επιβάλει η πανδημία, ακολουθούν δέκα πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για το πιστοποιητικό που έρχεται, όπως τα συνόψισε το πρακτορείο Reuters:

1.Θα δίνεται δωρεάν από τις αρμόδιες υπηρεσίες υγείας των ευρωπαϊκών κρατών στους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί, διαθέτουν αρνητικό τεστ ή έχουν ανανήψει από Covid-19.

2.Κανείς δεν θα είναι υποχρεωμένος να χρησιμοποιήσει το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

3.Οι ευρωβουλευτές σχεδιάζουν το πιστοποιητικό από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους διαπραγματευτές των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Η Πορτογαλία, που ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, ελπίζει σε μια πολιτική συμφωνία έως τα τέλη Μαΐου ώστε να καταστεί λειτουργικό το πιστοποιητικό πριν από τα τέλη Ιουνίου.

4.Οι διαπραγματευτές πρέπει να αποφασίσουν κατά πόσο μπορούν να συμπεριληφθούν στο πιστοποιητικό τα ταχύτερα, αλλά λιγότερο ακριβή τεστ αντιγόνου για την Covid-19.

5.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να ονομαστεί Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από την πλευρά του, έχει εισηγηθεί την ονομασία Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό για την Covid-19 (EU Covid-19 Certificate).

6.Δεν είναι, επισημαίνουν αξιωματούχοι, ένα διαβατήριο εμβολιασμού.

7.Το πιστοποιητικό θα μπορούσε να είναι ένα έντυπο έγγραφο ή ένα ψηφιακό αρχείο, με έναν γραμμωτό κώδικα QR, o οποίος θα φέρει κωδικοποιημένα δεδομένα που θα φορτώνονται στο κεντρικό σύστημα ώστε να καθίσταται δυνατή η επαλήθευση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μέσω μιας και μοναδικής πύλης.

8.Τα κράτη – μέλη της ΕΕ μπορούν να συνδέσουν τα εθνικά αρχεία εμβολιασμών τους σε ένα κεντρικό σύστημα χρησιμοποιώντας ένα πρότυπο των γερμανών αναλυτών λογισμικού.

9.Οι ευρωπαίοι διαπραγματευτές πρέπει ακόμα να συμφωνήσουν αν θα γίνονται δεκτά όλα τα εμβόλια κατά της Covid-19 για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό ή μόνο εκείνα που έχουν λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

10.Η σύνδεση κρατών – μη μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο σύστημα είναι τεχνικά δυνατή εφόσον επιτευχθεί πολιτική συμφωνία μέσα στον Μάιο και εκδοθεί απόφαση ισοδυναμίας από την ΕΕ για τον διαμοιρασμό των δεδομένων.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου