ΕΛΛΑΔΑ

Κικίλιας: Τέλος Μαΐου διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για τις ηλικίες 30-44

κικίλιας-τέλος-μαΐου-διαθέσιμα-όλα-τα-607480

Πριν το τέλος Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα και για άλλα εμβόλια για τις ηλικίες από 30 έως 44, όπως δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Πριν το τέλος Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια“, δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας στον ΣΚΑΪ, σημειώνοντας ότι χθες έγιναν 110.000 εμβολιασμοί.

“Εξηγήσαμε ότι τον Ιούλιο θα εμβολιάζονται όλοι οι ενήλικοι”, ανέφερε, ενώ σχολιάζοντας τη δυσπιστία απέναντι στο εμβόλιο της AstraZeneca, είπε ότι “έχουν γίνει πάνω από 50 εκατ. εμβολιασμοί στην Ευρώπη με το συγκεκριμένο εμβόλιο, επίσης έχει εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές επιτροπές φαρμάκου και καλό είναι να μιλούν οι ειδικοί, όπως οι επιστήμονες της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών”.

“Δεν έχουν εμβολιαστεί όλοι ακόμη, το 70% των συμπολιτών μας άνω των 60 ετών θα έχει εμβολιαστεί στο τέλος Μαϊου. Υπάρχουν όμως και άλλοι συμπολίτες μας που θα πρέπει να εμβολιαστούν. Από το τέλος Μαϊου θα ανοίξουν οι πλατφόρμες και άλλων ηλικιακών ομάδων”, εξήγησε ο υπουργός.

Σημείωσε ακόμα ότι στόχος είναι “να γίνονται βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και να μην έχουμε πισωγυρίσματα”. Ωστόσο, έθεσε ως προϋπόθεση να συνεχίσουν να παραδίδονται οι δόσεις εμβολίων με αυτούς του ρυθμούς.

Ο κ. Κικίλιας προέβλεψε ότι “θα φοράμε μάσκα ακόμη για αρκετό καιρό ιδίως στους εσωτερικούς χώρους“, αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία ότι “η κατάσταση βελτιώνεται και σταδιακά επιστρέφουμε σε μία μερική κανονικότητα”.

“Ο Μάιος θα είναι ένας ενδεικτικός μήνας για τη μείωση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων”, επεσήμανε. “Καλούμε όλο τον κόσμο να έρθει στην Ελλάδα αλλά με προσοχή”, συμπλήρωσε. Τόνισε, ακόμα, ότι τα self test δεν θα σταματήσουν και θα συνεχίσουν να γίνονται, καθώς -όπως είπε- είναι ένα σημαντικό εργαλείο στον έλεγχο της πανδημίας.

Για τα παιδιά, για τα οποία στον Καναδά εγκρίθηκε το εμβόλιο της Pfizer, για τις ηλικίες 12-15 ετών, ο κ. Κικίλιας είπε ότι εφόσον εγκριθεί και στην Ευρώπη θα προχωρήσουμε και σε εμβολιασμούς στα παιδιά. Άφησε, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο τον Σεπτέμβριο τα παιδιά να πάνε εμβολιασμένα στο σχολείο.

Μιλώντας για τις αποφάσεις των επιτροπών και αν γίνονται παρεμβάσεις στο έργο τους, είπε ότι “κανείς από αυτούς τους επιστήμονες δεν μπορεί να πιεστεί -κάποιοι ανήκουν και σε άλλους πολιτικούς χώρους και καλά κάνουν – και αρκετοί με δηλώσεις τους έχουν απορρίψει αυτό τον ισχυρισμό ότι υπάρχουν παρεμβάσεις στο έργο τους”.

Ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι γενικότερα “υπάρχει πανσπερμία δηλώσεων, ιδίως από αναρμόδιους που δεν βοήθησε” και κατέληξε λέγοντας: “Ένας υπουργός υγείας πρέπει να κάνει δηλώσεις, όταν έχει κάτι να πει”.

Τέλος, ερωτηθείς για τους εμβολιασμούς υγειονομικών, είπε ότι οι γιατροί στα νοσοκομεία έχουν εμβολιαστεί πάνω σε ποσοστό άνω του 85%, ωστόσο, στους νοσηλευτές, βοηθούς και το τεχνικό και διοικητικό προσωπικό τα ποσοστά δεν είναι ακόμα ικανοποιητικά. Επομένως, σαν μέσος όρος το ποσοστό είναι χαμηλότερο σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου