ΕΛΛΑΔΑ

Πληροφορίες για σύσταση σε έγκυες να μην εμβολιάζονται με εμβόλια τύπου AstraZeneca

πληροφορίες-για-σύσταση-σε-έγκυες-να-μ-617026

Προάγγελος των όσων θα ακουστούν σε λίγη ώρα από την εθνική επιτροπή εμβολιασμών ήταν ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Θανάσης Σκουτέλης ο οποίος μιλώντας το πρωί στο Mega είπε ότι υπάρχει σύσταση να μην εμβολιάζονται οι έγκυες ή όσες γυναίκες θέλουν να τεκνοποιήσουν με το εμβόλιο σαν αυτό της AstraZeneca.

Η Επιτροπή Εμβολιασμών η οποία θα κάνει την καθιερωμένη ενημέρωση της Δευτέρας αναμένεται να κάνει την σύσταση αυτή και επίσημα.

Η γενικότερη σύσταση θα είναι οι γυναίκες που είναι έγκυες ή επιθυμούν να μείνουν έγκυες να εμβολιάζονται με εμβόλιο mRNA και όχι με εμβόλια με αδενοϊό.

Το πρωί της Δευτέρας το πρωί (26/4) μιλώντας στο MEGA, ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος, Αθανάσιος Σκουτέλης είπε:

«η τάση είναι να μη γίνεται το εμβόλιο της AstraZeneca στην εγκυμοσύνη», αλλά ούτε και σε γυναίκες οι οποίες σκοπεύουν να μείνουν έγκυες. Συστήνεται, οι γυναίκες αυτές να εμβολιάζονται με σκευάσματα που χρησιμοποιούν mRNA, όπως της Pfizer και της Moderna.

«Η σύσταση είναι να εμβολιάζονται οι έγκυες γυναίκες με mRNA εμβόλιο», είπε ο κ. Σκουτέλης.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, «διογκώσαμε πολύ τις παθογένειες που έχει το εμβόλιο της AstraZeneca», και δε θα έπρεπε καθώς τα οφέλη του είναι συγκριτικά περισσότερα από τις ελάχιστες και σπάνιες παρενέργειες.

Σχετικά με του εμβολιασμούς της ηλικιακής ομάδας 30 – 39 που ήρθε πριν από τους 40 – 49, ο κ. Σκουτέλης σημείωσε ότι έγινε για «καθαρά επιχειρησιακούς λόγους».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου