ΥΓΕΙΑ

O αθλητισμός τονώνει την αυτοεκτίμηση των παιδιών μας

o-αθλητισμός-τονώνει-την-αυτοεκτίμηση-626089

Tης Μαρίζας Στ. Χατζησταματίου, Ψυχολόγου, M.Sc, PhD, Διδάκτορος Παν/μίου Θεσσαλίας

www.mypsychology.gr

Ζωτική σημασία για την ψυχική υγεία του παιδιού έχει η ανάπτυξη της αυτοεικόνας του, της αυτοεκτίμησής του. Η στάση των γονέων απέναντι στο παιδί καθώς μεγαλώνει, οι εκδηλώσεις αγάπης και φροντίδας, είναι σημαντικές για την ανάδυση της αυτοεικόνας του.

Η αυτοεικόνα ή αλλιώς η αυτοεκτίμηση του παιδιού δύναται να ενισχυθεί μέσα από τη συμμετοχή του σε προγράμματα που βασίζονται στον αθλητισμό. Επομένως, ο αθλητισμός και η φυσική αγωγή έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη των παιδιών, καθώς εκτός από τα εμφανή οφέλη για την υγεία, έχει αποδειχθεί ότι μέσω του αθλητισμού διδάσκονται επίσης την ειλικρίνεια, την ομαδική εργασία, το ευ αγωνίζεσθαι, τον αυτοσεβασμό και τον αλληλοσεβασμό. Ο αθλητισμός διδάσκει στα παιδιά πώς να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό, τονίζοντας τη σημασία του να είσαι μεγαλόψυχος στη νίκη, μαθαίνοντας παράλληλα να αντιμετωπίζουν την ήττα. Μέσα από τον αθλητισμό τα παιδιά διδάσκονται ότι η νίκη δεν είναι το παν και η ανάπτυξη αυτής της αντίληψης σε μικρή ηλικία βοηθά στο να διασφαλίσουμε ότι το παιδί κατανοεί τη σημασία της ευγενούς άμιλλας. Φυσικά, υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο να ενθαρρύνουμε την ευγενή άμιλλα και να βοηθήσουμε το παιδί να κατανοήσει την έννοια της ήττας… Είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε τα παιδιά ώστε να στοχεύουν ψηλά, αλλά είναι ακόμη πιο σημαντικό να τα στηρίζουμε σε περίπτωση που αποτύχουν. Επιπλέον, η συμμετοχή σε προγράμματα που βασίζονται στον αθλητισμό βελτιώνει τις επιδόσεις των παιδιών σε ακαδημαϊκό επίπεδο.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό η ενασχόληση με κάποιο άθλημα να είναι κάτι που τα παιδιά μας θα απολαμβάνουν, ενώ παράλληλα θα είναι σε φόρμα και υγιή. Ωστόσο, για μερικά παιδιά ο αθλητισμός μπορεί να είναι αποθαρρυντικός, διότι δεν είναι όλα τα παιδιά το ίδιο ικανά σε συγκεκριμένα αθλήματα. Επομένως, τα παιδιά που δεν τα καταφέρνουν στο άθλημα με το οποίο επέλεξαν να ασχοληθούν αισθάνονται απογοήτευση και επηρεάζεται αρνητικά η αυτοπεποίθησή τους.

Πώς μπορούμε εμείς οι γονείς να τονώσουμε την αυτοπεποίθηση των παιδιών μας με τον αθλητισμό;

  • Aρχικά χρειάζεται να έχουμε στο μυαλό μας ότι τα σπορ πρέπει να είναι διασκέδαση για τα παιδιά μας. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζουμε τον αθλητισμό ως ένα παιχνίδι για τα παιδιά μέσω του οποίου περνάνε καλά και απολαμβάνουν τον υγιή ανταγωνισμό.
  • Είναι σημαντικό να δώσουμε στα παιδιά σας την ευκαιρία να συμμετέχουν σε όσα περισσότερα παιχνίδια και αθλήματα μπορούν, ώστε να ανακαλύψουν σε ποια από αυτά τα πηγαίνουν καλά ή έχουν κλίση. Αν το βόλεϊ ή το κολύμπι δεν είναι της αρεσκείας τους, χρειάζεται να εξετάσουμε άλλα εναλλακτικά σπορ όπως για παράδειγμα, τις πολεμικές τέχνες, το ποδόσφαιρο, το χορό, το στίβο, το μπάσκετ, το τένις, τη ρυθμική ή κάτι άλλο. Όταν το παιδί καταλήξει σε αυτό που του αρέσει, πρέπει να προσπαθήσουμε να το ενθαρρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο και να το υποστηρίζουμε, όταν είναι απαραίτητο. Η δική μας ενθάρρυνση μπορεί να επηρεάσει πολύ τον τρόπο που το παιδί αντιλαμβάνεται τις ικανότητές του.
  • Επίσης, θα πρέπει να θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους, στους οποίους μπορεί να ανταποκριθεί το παιδί και πάντα να δίνουμε έμφαση στη διασκέδαση που περιλαμβάνεται στον αθλητισμό.
  • Φυσικά ο αθλητισμός μπορεί πάντα να συνδυάζεται με άλλες δραστηριότητες και δε θα πρέπει να αποτελεί το μοναδικό στόχο στη ζωή ενός παιδιού. Πρέπει λοιπόν, να κρατάμε πάντα τις ισορροπίες.
  • Αν για οποιοδήποτε λόγο το παιδί μας δε θέλει να συνεχίσει το άθλημα που επιλέξαμε από κοινού ή δε θέλει να λάβει μέρος σε έναν αγώνα δεν πιέζουμε ποτέ το παιδί να συνεχίσει, καθώς αυτό θα αυξήσει μόνο τα αρνητικά συναισθήματά τους για τη συγκεκριμένη αθλητική δραστηριότητα.
  • Εν κατακλείδι, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι δεν είναι δυνατόν τα παιδιά μας να άριστα ή εξίσου ικανά σε όλα τα αθλήματα, και ότι πρέπει να προσπαθούμε να βρίσκουμε αθλήματα που το παιδί μας να αγαπά και να απολαμβάνει. Ένα άθλημα που θα τους αρέσει πραγματικά θα τα βοηθήσει τελικά να εξελιχθούν ως αθλητές, βοηθώντας τα να αποδίδουν περισσότερο με την πάροδο του χρόνου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου