ΥΓΕΙΑ

Διατροφικός πλούτος του δάσους τα μανιτάρια

διατροφικός-πλούτος-του-δάσους-τα-μαν-365458

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι θεωρούσαν τα μανιτάρια το ελιξίριο της αθανασίας! Οι Φαραώ, μάλιστα, είχαν θεσπίσει νόμο, σύμφωνα με τον οποίο μόνο αυτοί και όχι οι κοινοί άνθρωποι είχαν το δικαίωμα να τα γεύονται.

Σε άλλους πολιτισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο, στην Ρωσία, στην Κίνα, στην Ελλάδα, σε ολόκληρη την Λατινική Αμερική, ορισμένα είδη μανιταριών χρησιμοποιήθηκαν για τις παραισθησιογόνες ιδιότητές τους, ενώ τους αποδόθηκαν και μαγικές ιδιότητες.

Θεωρούνται ότι μπορούσαν να προσδώσουν εξαιρετική δύναμη, να βοηθήσουν στην εύρεση χαμένων αντικειμένων αλλά και να οδηγήσουν την ψυχή στους θεούς.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μανιταριών. Συγκεκριμένα, σε όλη την Ευρώπη, όπως και στη χώρα μας, υπάρχουν περίπου 4.000-5.000 είδη μανιταριών, από τα οποία μόνο 300 είναι βρώσιμα. Τα υπόλοιπα είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο και μπορούν να προκαλέσουν από απλές δυσπεψίες έως και θανατηφόρες δηλητηριάσεις.

Οι πιο χαρακτηριστικές είναι οι ακόλουθες

– Άσπρα μανιτάρια (Παρισιού): Είναι λευκά, με σφιχτή σάρκα και λεία επιφάνεια. Έχουν λεπτό άρωμα και τρώγεται τόσο το «καπελάκι» όσο και το «ποδαράκι» τους. – Πλευρότους: Έχουν ανοιχτό μπεζ χρώμα και βαθιές πτυχώσεις. Δε διακρίνονται για το άρωμά τους, αλλά είναι πολύ νόστιμα και τραγανά. – Τρούφες:Τα πιο σπάνια, διάσημα και ακριβά μανιτάρια στον κόσμο. Ιδιαίτερα η μαύρη τρούφα Περιγκόρ, που φυτρώνει στην περιοχή του Περιγκό της νοτιοδυτικής Γαλλίας. Η γεύση της είναι πολύ έντονη και αρκεί μικρή ποσότητα για να δώσει τόνο στο φαγητό. Οι τρούφες τρώγονται μόνο μαγειρεμένες. Η λευκή τρούφα από το Πιεμόντε της Ιταλίας έχει επίσης έντονη γεύση, αλλά οπωσδήποτε χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα για να χρωματιστεί γευστικά το έδεσμα στο οποίο θα χρησιμοποιηθεί, ενώ είναι πιο φτηνή από τη γαλλική. Εκτός από μαγειρεμένες, τρώγονται και ωμές, τριμμένες στις σαλάτες και στο ριζότο.

Τα μανιτάρια αποτελούν εξαιρετική τροφή χάρη στο υψηλό τους περιεχόμενο σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία. Επιπλέον, τα μανιτάρια έχουν μικρή θερμιδική αξία (150γρ. μανιτάρια δίνουν μόνο 32 θερμίδες, λιγότερη και από ένα φρούτο).

Αυτό τα κάνει κατάλληλα για δίαιτες αδυνατίσματος. Η χαμηλή θερμιδική τους αξία οφείλεται στο γεγονός ότι είναι φτωχά σε λίπος και υδατάνθρακες. Δεν περιέχουν καθόλου χοληστερόλη και σχεδόν καθόλου κορεσμένα (κακά) λιπαρά.

Οι πρωτεΐνες που περιέχουν είναι υψηλής βιολογικής αξίας και γι’ αυτό και μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας σε περιόδους νηστείας, καθώς επίσης αποτελούν ιδανική τροφή για τους χορτοφάγους, εφόσον τους εφοδιάζουν με όλα τα θρεπτικά συστατικά των ζωικών τροφίμων (π.χ. πρωτεΐνες, ασβέστιο).

Η ιδιαίτερη διατροφική αξία των μανιταριών οφείλεται στο υψηλό περιεχόμενό τους στα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β (θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, φυλλικό οξύ, παντοθενικό οξύ). Χάρη στις παραπάνω βιταμίνες συμβάλλουν στην ενίσχυση της πνευματικής διαύγειας, τη μνήμη και τονώνουν το μεταβολισμό.

Τα μανιτάρια περιέχουν σε υψηλές ποσότητες και τη λιποδιαλυτή βιταμίνη D, η οποία βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και συντελεί στην ομαλή λειτουργία της καρδιάς και των μυών.

Επιπλέον, το υψηλό περιεχόμενο των μανιταριών σε βιταμίνη Β12 και φυλλικό οξύ , τα οποία συμμετέχουν στη διαδικασία της αιμοποίησης και του σχηματισμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων και συμβάλλουν στην πρόληψη της αναιμίας.

Επίσης, τα μανιτάρια αποτελούν καλή πηγή φωσφόρου και ασβεστίου, με αποτέλεσμα να ενισχύουν τη σκελετική υγεία και να χτίζουν γερά δόντια. Επιπρόσθετα, ο ψευδάργυρος των μανιταριών συντελεί στην ομαλή ανάπτυξη του σώματος, στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού και αναπαραγωγικού συστήματος, καθώς και στην εμβρυογένεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η υψηλή περιεκτικότητα των μανιταριών σε χαλκό, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η ελαστικότητα των αρτηριών, το χρώμα του τριχωτού της κεφαλής και η καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Τέλος, τα μανιτάρια περιέχουν άφθονο κάλιο και ελάχιστο νάτριο και έτσι αποτελούν ιδανική τροφή για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση. Θα μπορούσαμε να μιλάμε ατελείωτες ώρες για τα μανιτάρια. Διακρίνονται πραγματικά για τη γεύση τους και την υψηλή τους διατροφική αξία. Πραγματικά δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι τα μανιτάρια είναι ένα τρόφιμο για όλους!

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου