ΤΟΠΙΚΑ

Στο μικροσκόπιο παραμένει η Μαγνησία: Αύξηση κρουσμάτων 5% σε μία εβδομάδα

στο-μικροσκόπιο-παραμένει-η-μαγνησία-640195

Ανησυχητική η επιδημιολογική εικόνα του Βόλου, όπου εντοπίζεται η μεγαλύτερη διασπορά

Στο «μικροσκόπιο» των υγειονομικών αρχών και των μελών της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας παραμένει η Μαγνησία, καθώς το τελευταίο επταήμερο καταγράφει μεσοσταθμική αύξηση κρουσμάτων κατά 5%, γεγονός που θεωρείται ανησυχητικό.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 31 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο. Ο μέσος όρος κρουσμάτων το τελευταίο επταήμερο κινείται στα 24,86 κρούσματα, ενώ ανά 100.000 κατοίκους ο μέσος όρος διαμορφώνεται στα 16,31 κρούσματα.

Ο μεγαλύτερος προβληματισμός των λοιμωξιολόγων, που παρακολουθούν την επιδημιολογική συμπεριφορά του ιού σε κάθε νομό, επικεντρώνεται στα επιδημιολογικά στοιχεία του Βόλου. Η αύξηση των κρουσμάτων στην πρωτεύουσα του νομού μέσα σε μία εβδομάδα είναι 8%, μεγαλύτερη δηλαδή από τον μέσο όρο του νομού.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό σημαίνει πως η διασπορά στην πόλη του Βόλου είναι μεγαλύτερη. Αν η αυξητική τάση συνεχιστεί, ενδεχομένως να υπάρξουν επιπλέον μέτρα για τη Μαγνησία, κάτι που κανείς δεν θα ήθελε, σε μία περίοδο που όλοι ετοιμάζονται για το Πάσχα.

Ο δείκτης μεταδοτικότητας στη Μαγνησία κινείται στο 1,1, με την τάση να είναι επίσης αυξητική. Η πλειοψηφία των κρουσμάτων στο σύνολο των δύο φύλων και σε κάθε φύλο ξεχωριστά εντοπίζεται στην ηλικιακή ομάδα «30 – 49».

Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, η επιδημιολογική εικόνα των Σποράδων και ειδικότερα της Σκιάθου κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητική.

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες τα νέα κρούσματα είναι από ελάχιστα έως μηδαμινά, για αυτό και η παραμονή του νησιού στο «βαθύ κόκκινο» την περασμένη Παρασκευή θεωρήθηκε ακατανόητη.

Οι φορείς του νησιού περιμένουν τις σημερινές ανακοινώσεις της Πολιτικής Προστασίας, εκτιμώντας πως θα ανακοινωθεί η άρση των σκληρών περιορισμών που αφορούν στις περιοχές που είναι ενταγμένες στο «βαθύ κόκκινο».

«Μιλάμε για μία ήπια αύξηση, την οποία όμως πρέπει να προσέξουμε», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας Χρ. Χατζηχριστοδούλου.

«Οι πολίτες δεν πρέπει να χαλαρώνουν. Οφείλουμε όλοι μας να τηρούμε τα μέτρα διότι ο ιός «φωλιάζει» όπου βρει ευκαιρία. Οι εμβολιασμοί έχουν αρχίσει να δίνουν τους πρώτους καρπούς, δεν πρέπει να ρισκάρουμε τώρα», πρόσθεσεΣύμφωνα με τον ίδιο η αποκλιμάκωση είναι αναγκαία, ώστε να προχωρήσει η κοινωνία στα επόμενα βήματα αποσυμπίεσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου