ΤΟΠΙΚΑ

Σπεύδουν στα φαρμακεία για ακυρώσεις εμβολιασμού με το AstraZeneca

σπεύδουν-στα-φαρμακεία-για-ακυρώσεις-643618

«Δεν μπορούμε εμείς να αντικαταστήσουμε το εμβόλιο» λένε οι φαρμακοποιοί

Σε πονοκέφαλο εξελίσσεται τις τελευταίες μέρες για τους φαρμακοποιούς της πόλης η διαδικασία προγραμματισμού ραντεβού εμβολιασμού για τους πολίτες.

Οι φόβοι για το εμβόλιο της AstraZeneca μετά τα όσα βλέπουν το φώς της δημοσιότητας για τις παρενέργειες που προκαλεί, οδηγούν πολλούς πολίτες να ακυρώνουν τον εμβολιασμό που είχαν προγραμματίσει.

«Ερχονται στα φαρμακεία τις τελευταίες μέρες και ζητούν να αλλάξουν το εμβόλιο της AstraZeneca που έχει προγραμματισθεί να κάνουν, λόγω της ανησυχίας από περιστατικά θρομβώσεων, που σημειώθηκαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας Κων. Ματσιόλης.

«Εμείς τους εξηγούσε ότι δεν εξαρτάται από εμάς, ούτε σε ποια δομή θα κάνουν το εμβόλιο, ούτε αν το εμβόλιο θα είναι της AstraZeneca ή της Pfizer. Η πλατφόρμα καθορίζει όλες τις λεπτομέρειες», εξήγησε ο κ. Ματσιόλης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού για άλλα εμβόλια, με αποτέλεσμα μία μεγάλη μερίδα πολιτών αρχικά να προγραμμάτισε ραντεβού για να εμβολιαστεί με AstraZeneca, τα όσα όμως ακούγονται για τις παρενέργειες θορύβησαν πολλούς με αποτέλεσμα να πέφτουν πλέον «βροχή» οι ακυρώσεις.

Το φαινόμενο υποχρέωσε τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) να εκδώσει χθες ανακοίνωση, τονίζοντας ότι η πλατφόρμα προγραμματισμού για εμβολιασμό COVID-19 δεν δίνει τη δυνατότητα αλλαγής εμβολίου. Ταυτόχρονα, καλεί τους πολίτες να μην προσέρχονται στα φαρμακεία για την αντικατάσταση του εμβολίου.

«Επειδή παρατηρήθηκε το φαινόμενο πολλοί πολίτες να προσέρχονται στα φαρμακεία μετά τον προγραμματισμό τους για εμβολιασμό για να αντικαταστήσουν το εμβόλιο το οποίο έχει επιλεγεί από το σύστημα, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος διευκρινίζει ότι η πλατφόρμα προγραμματισμού για εμβολιασμό COVID -19 δεν δίνει αυτή τη δυνατότητα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΦΣ.

Επομένως, προστίθεται, πως για επιδημιολογικούς λόγους και για την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων και συγχρωτισμού παρακαλούνται οι πολίτες να μην προσέρχονται στα φαρμακεία για την αντικατάσταση του εμβολίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου