ΥΓΕΙΑ

Απαγορεύτηκε να δημοσιευτούν μελέτες για τον ιό της γρίπης

απαγορεύτηκε-να-δημοσιευτούν-μελέτε-366681

Δύο μελέτες που περιγράφουν τη δημιουργία μιας φονικής γρίπης εργαστηρίου θα πρέπει τελικά να γίνουν διαθέσιμες στην επιστημονική κοινότητα, πρώτα όμως θα πρέπει να ολοκληρωθεί η εκτίμηση του κινδύνου από τυχόν απελευθέρωση του επικίνδυνου ιού, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Συνολικά 22 ειδικοί και εκπρόσωποι επιστημονικών εκδόσεων συναντήθηκαν στα κεντρικά του ΠΟΥ στη Γενεύη, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα που προέκυψε με δύο έρευνες, οι οποίες υποβλήθηκαν για δημοσίευση στα κορυφαία περιοδικά Science και Nature.

Στα δύο επίμαχα άρθρα, ερευνητές από την Ολλανδία και τις ΗΠΑ περιγράφουν πώς ο ιός της γρίπης των πτηνών Η1Ν1 μπορεί να μεταλλαχθεί ώστε να μεταδίδεται απευθείας από άνθρωπο σε άνθρωπο. Οι ιοί που δημιούργησαν οι ερευνητές στο εργαστήριο αναμένεται να διευκολύνουν την ανάπτυξη εμβολίων, θεωρητικά όμως θα μπορούσαν να προκαλέσουν πανδημία με εκατομμύρια θύματα αν αποδράσουν στο περιβάλλον.

Στις ΗΠΑ, η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή για τη Βιoασφάλεια (NSABB) ζήτησε να απαλειφθούν από τος επίμαχες μελέτες οι τεχνικές λεπτομέρειες που θα επέτρεπαν σε τρομοκράτες να δημιουργήσουν νέους ιούς.Πηγή: in.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου